Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ με παραλήπτη την ΕΑΣΚ

Το ΔΣ της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών, μετά την παραίτηση ενός μέλους του, προερχόμενο από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, κάλεσε τον επόμενο επιλαχόντα, από την ΠΑΣΥ, για να καλύψει τη θέση του παραιτηθέντος.
Σε μια περίοδο όπου η αγροτική οικονομία της χώρας μας συρρικνώνεται – διαλύεται με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας.....
 της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ. Το 2008, μια χρονιά πριν ξεσπάσει η κρίση, το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας έφτασε τα 3 δις. ευρώ. Η αγροτική οικονομία της Κέρκυρας, ιδιαίτερα η βασική δραστηριότητα της ελαιοπαραγωγής, ακολουθεί, αντίστοιχα, φθίνουσα πορεία, με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας της πολιτικής της ΚΑΠ και των συμφερόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Οι ελαιοπαραγωγή στην Κέρκυρα, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πλέον ασύμφορη. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει μετατραπεί, χρόνια τώρα, σε υπερασπιστή, υποστηρικτή των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενο από διοικήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, διαρκώς συρρικνώνεται, μετατρέπεται σε φορομπήχτη κατά των εργατών (χαράτσια, επιδοτήσεις) και πλασιέ της πολιτικής διάλυσης της αγροτικής οικονομίας (φωτοβολταϊκά κλπ).
Μετά και την εφαρμογή του αντιαγροτικού – αντισυνεταιριστικού νόμου του 2000 του ΠΑΣΟΚ, το συνδικαλιστικό κίνημα συρρικνώθηκε ακόμα παραπέρα. Οι περισσότεροι α’ βάθμιοι συνεταιρισμοί πετάχτηκαν έξω από την ΕΑΣ. Οι διοικήσεις εκλέγονται με απόλυτο πλειοψηφικό τρόπο. Έτσι, τα τελευταία χρόνια διοικούνται από διοικήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και κάθε άλλη φωνή αποκλείεται. Σήμερα και η ΕΑΣ Κέρκυρας, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, για την οποία έχουν σοβαρότατες ευθύνες οι διοικήσεις της, έχει οδηγηθεί στην πλήρη συρρίκνωση, τα αδιέξοδα με προοπτική το κλείσιμο, αφού: Πρώτον, η μόνη κύρια πηγή εσόδων της, το χαράτσι της επιδότησης, ελέω ΠΑΣΕΓΕΣ – κυβέρνησης, αλλά και με ευθύνες της διοίκησης, πέρυσι δόθηκε στους πλιατσικολόγους της ΕΑΣ Αγρινίου. Φέτος, την ξαναδιεκδικούν.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κλήθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ να αναπληρώσει τον παραιτηθέντα. Καλείτε τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥ να γίνει μέλος στο ΔΣ όταν: στις γενικές συνελεύσεις της 9/12/2009, της 24/2/2010 και της 22/9/2010 του δώσατε μόνο το δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου, γιατί ο συνδυασμός από τον οποίο προέρχεται δεν είναι ταμειακώς εντάξει. Με αυτή σας την απόφαση, έχετε κατορθώσει, από τις 10/12/2007, οπότε και οι αντιπρόσωποι με δικαίωμα ψήφου ήταν 50, σήμερα να έχουν φτάσει περίπου στους 20. Οι υπόλοιποι 30 έχουν αποκλειστεί, μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ.
Ρωτάμε: Με ποια ιδιότητα θα συμμετέχει στο ΔΣ ως μέλος, εφ’όσον στις γενικές συνελεύσεις θα έχει μόνο δικαίωμα λόγου, θα είναι θεατής ή χειροκροτητής των αποφάσεων της πλειοψηφίας, όπως την καταντήσατε; Η αποδοχή της πρόσκλησης, για κάλυψη της κενής θέσης στο ΔΣ από τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥ, θα έχει νόημα και αξία, εφ’όσον αρθεί ο περιορισμός των δικαιωμάτων του. Δηλαδή να έχει δικαίωμα και λόγου και ψήφου στις γενικές συνελεύσεις. Επίσης, να αρθεί και ο αντίστοιχος περιορισμός και για τους υπόλοιπους αντιπροσώπους των α’ βάθμιων συνεταιρισμών. Για τις οφειλές τους να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής.
Όσο θα ισχύει αυτή η απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμών, η συμμετοχή μας στο ΔΣ της ΕΑΣΚ δεν έχει νόημα.