Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παλαιό Νοσοκομείο: χωματερή αιτημάτων

Αρθρο του Χρυσόστομου Μπούκα
Με την μετεγκατάσταση του παλαιού Νοσοκομείου στο νέο, το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος μέσα στον ιστό της πόλης παρέμειναν ορφανά.
Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, έχουν συζητήσει εκτενώς το θέμα και έλαβαν αποφάσεις.
Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες θέσεων, τοποθετήσεων και προτάσεων από λογικές μέχρι απίθανες, αρκεί να..........
 καλυφθούν ανεπάρκειες σχεδιασμού και να δοθούν φρούδες ελπίδες σε εργαζόμενους διαφόρων υπηρεσιών.
Ακούστηκαν μέχρι τώρα, άλλες φορές με δημόσιες δηλώσεις, άλλες φορές σε συγκεντρώσεις να γίνει:
• Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, Μονάδα Χρονίως Πασχόντων και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
• Σχολικό συγκρότημα.
• Ογκολογικό Κέντρο.
• Έδρα υπηρεσιών Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
• Σταθμός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (!!!).
• Αστυνομικό Μέγαρο κ.λ.π.
Από σοβαρές και τεκμηριωμένες πολιτικές προτάσεις με σχεδιασμό για τα συμφέροντα της Κερκυραϊκής κοινωνίας, μέχρι προτάσεις εν κενώ με προφανή σκοπό να κολακεύσουν εργαζόμενους, αλλά που παραπέμπουν σε.. ομαδική αυτοκτονία!
Είμαι βέβαιος ότι, όσο περισσότερο σαν κοινωνία με τους πρόσφατα εκλεγμένους αντιπροσώπους μας αργούμε να συντάξουμε και να διεκδικήσουμε μία ρεαλιστική πρόταση που να πολλαπλασιάζει την κοινωνική και οικονομική υπεραξία του χώρου του παλαιού Νοσοκομείου, τόσο “πολιτικοί” θα βρίσκουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο σαν χωματερή υποσχέσεων αιτημάτων.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες παραδοχές:


1ον. Υπάρχει τεράστιος χώρος για εκμετάλλευση χρήσης υπόγειου χώρου στάθμευσης που θα δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην καρδιά του οικονομικού ιστού της πόλης. Φυσικά πρέπει να ληφθεί μέριμνα κυκλοφορίας οχημάτων σε μία σχετικά στενή οδό, όπως εκείνης της Ιουλίας Ανδρεάδη, όπως επίσης μέριμνα θέσεων στάθμευσης οχημάτων των κατοίκων της περιοχής.
2ον. Το κτίσμα του παλαιού Νοσοκομείου πρέπει να κατεδαφιστεί εκ θεμελίων. Κανείς εχέφρων “αρμόδιος” δεν μπορεί να δώσει άδεια λειτουργίας οιασδήποτε χρήσης, σε ένα καταπονημένο κτίριο σαράντα-πέντε και πλέον ετών, χωρίς πουθενά να υπάρχουν στοιχεία (στατικά) αντοχής του. Τα ποσά που πρέπει να διατεθούν για την ανακατασκευή του κτιρίου, πιθανόν να είναι τεράστια. Και τέλος, η όποια μελλοντική χρήση σαφώς δεν θα είναι λειτουργική, διότι θα πρέπει να προσαρμοστεί η χρήση των όποιων υπηρεσιών στο κτίριο και όχι το αντίθετο όπως πρέπει και είναι λογικό.


3ον. Τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να διατεθούν για την νέα χρήση του χώρου είναι μεγάλα. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας, αλλά και του Δήμου αφενός και στα υπόλοιπα διαθέσιμα κονδύλια ΕΣΠΑ αφετέρου, είναι αδύνατο να εξευρεθούν. Έστω και η βέλτιστη προοπτική να υπάρξει με απόλυτη κοινωνική συναίνεση, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Θα δημιουργήσουμε ένα νέο φάντασμα-γιαπί στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε αετονύχης εργολάβος θα κόβει και ένα κομμάτι από οικονομικό παντεσπάνι χωρίς ποτέ να θεωρείται υπεύθυνος για την “λακούβα” που θα δημιουργηθεί στην πόλη.
Προκύπτει ως εκ τούτου μία αναγκαία και ρεαλιστική πρόταση:
Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ιδιώτης δηλαδή που θα χρηματοδοτήσει το όλο έργο με μακροχρόνια οικονομική εκμετάλλευση του υπόγειου χώρου στάθμευσης, μετά από οικονομική μελέτη.
Εξυπακούεται φυσικά ότι ο πλήρης προγραμματισμός και έλεγχος της κατασκευής του έργου θα είναι του Κερκυραϊκού Λαού διά της δημοτικής του εκπροσώπησης.
4ον. Αν ληφθεί –επιτέλους- η τελική πολιτική απόφαση της νέας χρήσης του χώρου, με μελέτες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την αυτονόητη αρωγή του Τεχνικού μας Επιμελητηρίου, πρέπει να συνταχθεί ουσιαστική πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για παραχώρηση του χώρου στον φυσικό του κάτοχο: το Δήμο Κερκυραίων.
Με τις παραπάνω προϋποθέσεις οι νέο-εκλεγείσες πολιτικές αρχές πρέπει να τρέξουν, διότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του παλαιού Νοσοκομείου πιθανόν να δοθεί σε άλλα Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας ή να αχρηστευθεί και να χαθεί πολύτιμο υλικό (εάν επιλεγεί η κοινωνική χρήση του χώρου), αλλά –το σπουδαιότερο- υπάρχει πιθανότητα το Υπουργείο Υγείας, κάτω από την υπάρχουσα οικονομική στενότητα, να αποφασίσει ερήμην του Κερκυραϊκού Λαού και εκ του μακρόθεν να διαθέσει το κτήμα σε χρήση που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο της κοινωνίας μας. Αντιθέτως, μπορεί η χρήση του να αποτελέσει επιπρόσθετο βάρος της λειτουργίας της πόλης.
Σε τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι θα εκκολαφθούν νέες πολιτικές φιλοδοξίες κρυμμένες πίσω από ανεμίζουσες μαύρες ή πολύχρωμες σημαίες διαμαρτυρίας. Η ενεστώσα πολιτική ηγεσία όμως θα φέρει πλήρη ευθύνη.
Σε αυτή την περίπτωση ούτε.. η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί!
Γρηγορείτε!


Κέρκυρα 12-2-2011