Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στο όνομα του περιβάλλοντος, τα μεγαλύτερα εγκλήματα (ακόμη και…..κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα)

Αρθρο του Μάκη Φόρτε 

Οι συνέπειες για την Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 168040(ΦΕΚ 1528 Β΄/07-09-2010), η οποία αναφέρεται στον καθορισμό κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε.....
 ποιότητες και την κατατάσσει σε κατηγορίες παραγωγικότητας, φοβάμαι ότι ελάχιστα έχουν αξιολογηθεί στις πραγματικές τους διαστάσεις.



Το ιστορικό της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 168040
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ, εκκρεμούσε 12 ολόκληρα χρόνια ως επιταγή του Ν 2637/1998 !!!
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου, εν αγνοία όλων (;) δίχως διαβούλευση και στο σκοτάδι, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 168040.


Φορείς, παρατάξεις, μέσα επικοινωνίας και Βουλευτές, πήραν χαμπάρι την ΚΥΑ αρκετά μετά τις εκλογές.


Οι ενστάσεις εστιάστηκαν κυρίως στο γεγονός του χαρακτηρισμού της γης σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών Natura, ως γη υψηλής παραγωγικότητας.


Στη δημοσιότητα ήλθε από τη Λευκάδα, όταν στις 10 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγανησίου βγάζει ψήφισμα απόσυρσης της ΚΥΑ και ακολούθως το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νησιού στις 13 Δεκεμβρίου.


Την ίδια ημέρα γίνεται σχετική ανακοίνωση από τη Δημοτική Κίνηση


«Όλοι για τη Λευκάδα» και στις 16 Δεκεμβρίου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας».


Οι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανία) και Σπύρος Μαργέλης (Λευκάδα) στις 16 Δεκεμβρίου καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή και στις 27 Δεκεμβρίου βγάζει ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α. του Θ. Γαλιατσάτου.


Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Βουλευτών Κεφαλονιάς Σπύρου Μοσχόπουλου και Λευκάδας Σπύρου Μαργέλη στις 21 Ιανουαρίου με τις οποίες ανακοινώνεται «η κατάργηση της διάταξης για δόμηση στα 300 μέτρα από τις προστατευόμενες περιοχές» και επισημαίνεται (εσφαλμένα όπως αποδείχτηκε) ότι «κατά τα άλλα ισχύουν όπως παλαιότερα οι γενικές διατάξεις».
Στις 29 Ιανουαρίου το περιφερειακό συμβούλιο μειοψηφούσης της παράταξης Μπεριάτου ζητάει την άμεση κατάργηση της ΚΥΑ.
Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ 072528 με την οποία διαγράφεται η επίμαχη διάταξη για τα 300 μέτρα.






Πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο


Το ιστορικό όμως δεν σταματάει στην τροποποιητική ΚΥΑ της 1ης Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχει συνέχεια στην παραπάνω (διαγραμμένη υποτίθεται…) διάταξη για την οικοδόμηση στα 300 μέτρα από τις περιοχές Natura, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής προστυχιάς…..


Πριν μία εβδομάδα (στις 8 Φεβρουαρίου) η Υπουργός Περιβάλλοντος
κ. Μπιρμπίλη έφερε για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για την δόμηση στις περιοχές Natura.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, στις αλλαγές που παρουσίασε αναφέρεται ότι «για την έκδοση οικοδοµικής άδειας σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ή οικισµού, τα οποία βρίσκονται σε ζώνη 300 µέτρων εκατέρωθεν των ορίων Natura, θα εξετάζεται ύστερα από αυτοψία η ακριβής θέση του οικοπέδου» !!!


Δηλαδή η εντιμότατη Κυρία Υπουργός , προστατευόμενη του Πρωθυπουργού – για να μην ξεχνιόμαστε, επαναφέρει την διάταξη που κατάργησε από άλλη πόρτα !!!


Το γεγονός αποτελεί πρωτοφανές πολιτικό σκάνδαλο που αγγίζει τα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, αφού προσβάλλει πρώτα απ’όλα τους ίδιους τους Βουλευτές Κεφαλονιάς και Λευκάδας.


Θα το πω ευθέως.


Δεν πιστεύω ότι ο Σπύρος ο Μοσχόπουλος (μαζί και ο Σπύρος ο Μαργέλης) είναι συμμέτοχοι και συναυτουργοί στο σκάνδαλο, δεν «δουλεύουν» τον κόσμο.


Αλλά σίγουρα η Κυρία Μπιρμπίλη κάνει συμμέτοχους με τις αθλιότητές της.


«Δουλεύει» τους Βουλευτές και μέσω αυτών και τους πολίτες που εκπροσωπούν!!!


Γιαυτό και πρέπει να αντιδράσουν άμεσα οι δύο Βουλευτές, ειδεμή γίνονται συναυτουργοί στις πολιτικές αθλιότητες της κας Μπιρμπίλη.


Είναι, αν όχι τίποτε άλλο, ζήτημα και δικής τους αξιοπρέπειας, έτσι όπως έχουν χρησιμοποιηθεί!!!


Το πρόβλημα με την ΚΥΑ 168040


Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ αυτή την παρέμβαση.


Όμως το πρόβλημα στην ουσία του είναι πολύ πιο σοβαρό, από την πολιτική αθλιότητα της προστατευόμενης του Πρωθυπουργού και το άρωμα κοινοβουλευτικού σκανδάλου στην υπόθεση.


Να επισημανθεί λοιπόν πως η ΚΥΑ 168040 ισχύει σε όλα της τα σημεία και πως η διορθωτική ΚΥΑ της 1ης Φεβρουαρίου έγινε «για να ριχτεί στάχτη στα μάτια» του κόσμου, όπως αποδεικνύεται.


Ανεξάρτητα πάντως με τη δυνατότητα ή όχι δόμησης σε 300 μέτρα από τις περιοχές Natura, η ίδια η ΚΥΑ 168040 αποτελεί βόμβα μεγατόνων αν απασφαλιστεί.


Η γεωργική (αγροτική) γη των νησιών, σε αντίθεση με τη γη των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, χαρακτηρίζεται πολύ πιο εύκολα με βάση την επίμαχη ΚΥΑ ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας»!!!


Αυτό είναι το πρόβλημα, με λίγες λέξεις, αφού η νησιωτικότητα εισάγεται ως κριτήριο παραγωγικότητας!


Τι σημαίνει «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας»


Πρώτον, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός της γεωργικής – ακόμα και τα μοδάτα φωτοβολταϊκά επιτρέπονται μόνο αν οι εδαφικές εκτάσεις δεν υπερβαίνουν το 1% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του συγκεκριμένου νομού.


Δεύτερον, απαγορεύεται η κατάτμηση αγροτεμαχίων είτε με διανομή (ακόμη και μεταξύ συνιδιοκτητών ή συγκληρονόμων), είτε με πώληση, χωρίς άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για διευκόλυνση της αγροτικής εκμετάλλευσης.


Τρίτον, μεταβιβάσεις γεωργικής γης για νόμιμη αιτία, είναι απολύτως άκυρες (!) αν δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο πρέπει να βεβαιώνεται αν το πωλούμενο αγροτεμάχιο είναι ή όχι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.


Ο οικείος συμβολαιογράφος υποχρεούται να κάνει σχετική μνεία στο συμβόλαιο των στοιχείων του ανωτέρω πιστοποιητικού.


Και τι γίνεται τώρα;


Με βάση το νόμο (Ν 2637/1998) μπορεί να εκδόθηκε η ΚΥΑ 168040 για τη διαβάθμιση της αγροτικής γης σε ποιότητες και την κατάταξή της σε κατηγορίες παραγωγικότητας, αλλά εκκρεμεί ακόμη ……άλλη μία ΚΥΑ που θα καθορίζει τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας!!!


Και μέχρι τότε, θα αναρωτηθείτε εύλογα, τι γίνεται;


Σύμφωνα με τους κατέχοντες τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις και τα σχετικά, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε….να προσκομίζει δική του γεωλογική – εδαφολογική μελέτη στην αρμόδια υπηρεσία!!!


Αλλά ποια είναι «η αρμόδια υπηρεσία» είναι προς το παρόν….άγνωστο, αφού λόγω «Καλλικράτη» δεν είναι με σαφήνεια καθορισμένο του ποιος ασκεί σήμερα την αρμοδιότητα που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου είχε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης !


Εν τω μεταξύ η χθεσινή είδηση του Kefaloniapress με δηλώσεις συμβολαιογράφου ότι έχουν παγώσει όλες οι συμβολαιογραφικές πράξεις (φαντάζομαι όχι μόνο στην Κεφαλονιά) επιβεβαιώνει δυστυχώς όλα τα παραπάνω και κυρίως αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος !


Πρακτικά τι επιφυλάσσει η ΚΥΑ 168040 για την Κεφαλονιά


Θα επανέλθω στην ουσία του προβλήματος που δημιουργείται με την ΚΥΑ 168040 και την ιδιαίτερη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στα νησιά για τον καθορισμό των περιοχών τους ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας».


Στην Κεφαλονιά ως παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί η περίπτωση της περιοχής της Κρανιάς, που ενώ από το 1986 είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλής παραγωγικότητας γη μόνο σαν τέτοια δεν υφίσταται!


Ποιος αμφιβάλλει ότι η πλειοψηφία των περιοχών της Κεφαλονιάς που είναι τουριστικά αξιοποιήσιμες (όλες οι προσβάσιμες από τη θάλασσα) δεν θα περιέλθουν στο αντίστοιχο της Κρανιάς καθεστώς υποκριτικής προστασίας της γεωργικής γης;


Με μόνο το κριτήριο της ΚΥΑ για κλίση του εδάφους μικρότερη του 25% σε συνδυασμό με το νησιωτικό κριτήριο, θεωρείται βέβαιος ο καθορισμός όλης της παράκτιας Κεφαλονιάς ως «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», εκτός των περιοχών στους γκρεμνούς της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.


Ποιος αμφιβάλλει ότι «το φιλέτο» της τουριστικής Κεφαλονιάς, η νοτιανατολική Παλλική από το Γερογόμπο μέχρι το Λιβάδι και όλο το δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) από το Αργοστόλι μέχρι τη Λειβαθώ, τον Κατελειό και τη Σκάλα, αλλά και οι περιοχές του Πόρου και της Σάμης, δεν θα περιέλθουν σε πλήρη απαξίωση;
Ή ποιος αμφιβάλλει ότι όλη σχεδόν η Κεφαλονιά δεν θα καταστεί θέρετρο της πολεοδομικής αυθαιρεσίας και μνημείο της περιβαλλοντικής υποκρισίας με την υφιστάμενη έλλειψη αστυνόμευσης στα πολεοδομικά πράγματα, όπως σήμερα συμβαίνει με την Κρανιά;


Επί πλέον των παραπάνω, στην ΚΥΑ υπάρχει το κριτήριο «Άρδευση ή Αρδευσιμότητα και Εγγειοβελτιωτικά Έργα (Υπάρχοντα ή προγραμματιζόμενα)» με το οποίο αυτόματα (δίχως δηλαδή τη συνδρομή κανενός άλλου κριτηρίου) προσδίδεται ο χαρακτηρισμός «γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας»: α) στην περιοχή των Τζαννάτων λόγω των γνωστών λιμνοδεξαμενών β) στις περιοχές Γριζάτων και Κατωγής που προγραμματίζονται αρδευτικά φράγματα γ) στην περιοχή των Καλλιγάτων – όπως ο συμβολαιογράφος στο Kefaloniapress αναφέρει, ίσως και άλλες περιοχές με αρδευτικά έργα !


Σε κάθε περίπτωση είναι άγνωστη η έκταση κάθε περιοχής που μπλοκάρεται !


Αν μάλιστα η παραπάνω εικόνα συμπληρωθεί με τις εμμονές της κ. Μπιρμπίλη για τις περιοχές Natura στο νομοσχέδιο που εντός των προσεχών ημερών θα ψηφιστεί από τη Βουλή, τότε είναι βέβαιο το μέλλον της Κεφαλονιάς.


Ένα ευλογημένο νησί που θα διώξει τα παιδιά του (δυστυχώς για άλλη μία φορά), αφού οι προς τουριστική ανάπτυξη περιοχές θα είναι λιγοστές και αυτές ακατάλληλες.


112.000 στρέμματα γης, δηλαδή όλη η παράκτια περιοχή του νησιού που είναι προσβάσιμη στη θάλασσα (!) μπλοκάρονται ως Natura και τα οποία αν προστεθούν στα 28.620 στρέμματα του (εγκαταλειμμένου) Εθνικού Δρυμού του Αίνου και στα 47.230 στρέμματα της προτεινόμενης από την περιβόητη (άλλη αυτή) ΚΥΑ της περιφερειακής ζώνης του Αίνου (που έχει παγώσει λόγω της σφοδρής και δικαιολογημένης αντίδρασης των πολιτών προ διετίας), νεκρώνουν το ¼ του νησιού – περίπου το 25% της συνολικής έκτασης του !!!


Προσθέστε σε αυτή την έκταση και ένα αριθμό στρεμμάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ 168040 και τότε θα μείνουν για την Κεφαλονιά του μέλλοντος μόνο ……οι πόλεις και τα χωριά στα σημερινά τους όρια !!!


Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτή η εκτίμηση, αν συνυπολογιστεί στην παραπάνω έκταση όλη εκείνη που έχει μπλοκαριστεί από την άλλη παράλογη νομοθεσία για τα δασωμένα χωράφια (το γνωστό δασικό πρόβλημα) που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο και τους σεισμούς με τη φυγή του κόσμου και την εγκατάλειψη της αγροτικής γης!


Για να ακριβολογήσω συνεπώς, η Κεφαλονιά του μέλλοντός μας δίνεται δώρο στους παγκόσμιους κερδοσκόπους γης, αυτούς δηλαδή που γνωρίζουν να παρακάμπτουν νόμους και ΚΥΑ !!!


Η εναλλακτική πρόταση


Προφανώς και η εναλλακτική πρόταση στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και των άλλων νησιών, στα όσα πρωτοφανή και ερήμην του κόσμου επιχειρεί η Κυβέρνηση, δεν είναι η περιβαλλοντική καταστροφή των νησιών όπως διατείνονται ψευδέστατα όσοι αυτόκλητα έχουν αναλάβει την προστασία του περιβάλλοντος.


Απλά απαιτείται το αυτονόητο.


Σοβαρότητα από την κεντρική εξουσία απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα, διαβούλευση με τον κόσμο και ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στην επίλυσή τους.


Σύνταξη χωροταξικής μελέτης και επιστημονικός καθορισμός χρήσεων γης .


Και όλα αυτά δίχως γραφειοκρατία και όχι όπως η περίπτωση της πολεοδόμησης της Λάσσης που βολοδέρνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας 25 ολόκληρα χρόνια !


Και επιτέλους!


Η νησιωτικότητα, ιδιαίτερα στο Ιόνιο, δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως κουσούρι!


Και ο επίλογος


Ο Βουλευτής του Νομού Σπύρος Μοσχόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να συνδέσει το όνομά του με το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει ποτέ σε βάρος όχι μόνο της Κεφαλλονίτικης και Θιακιάς ιδιοκτησίας, αλλά και σε βάρος του περιβάλλοντος της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης των νησιών μας.


Μπορεί ο κος Μπεριάτος να πιστεύει πως με την ΚΥΑ 168040 ….. «υπάρχει εξειδικευμένος χωροταξικός σχεδιασμός» (που αλήθεια τον είδε;), όπως ψήφισε αυτός και οι σύμβουλοί του στο περιφερειακό συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου, όμως είναι μεγίστη υποκρισία (ιδιαίτερα αν είσαι καθηγητής χωροταξίας και έχεις επί πλέον διατελέσει αρμόδιος κρατικός λειτουργός για το περιβάλλον) να πιστεύεις ότι με αποσπασματικά (και εν πολλοίς κουτοπόνηρα) μέτρα διαφυλάσσεται το περιβάλλον και επιτυγχάνεται ανάπτυξη.


Άλλωστε ουδείς δεν δικαιούται να μονοπωλεί την ευαισθησία στο περιβάλλον, πολύ δε περισσότερο….. ο κος Μπεριάτος!


Βεβαίως είναι κοινό μυστικό πως τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα γίνονται στο όνομα του περιβάλλοντος – η περίπτωση της Κρανιάς στην Κεφαλονιά είναι το απτό παράδειγμα!


Ιδιαίτερα αν γίνονται με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, όπως η περίπτωση «της μαϊμού» κατάργησης της διάταξης για δόμηση στα 300 μέτρα από τις προστατευόμενες περιοχές, τότε μιλάμε για το τέλειο (περιβαλλοντικό) έγκλημα !