Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Σπύρου με Ρηγάκου

Στο σύνολο των έργων που εμπλέκεται η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρθηκαν στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου και η προϊστάμενη της Εφορείας, Τένια Ρηγάκου.
Σκοπός, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σπύρου, ήταν αφενός η αλληλοενημέρωση αλλά, κυρίως, το «τρέξιμο» των διαδικασιών για έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Ο Πολιτισμός, είπε ο κ. Σπύρου, είναι για μας πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, καθώς η συνοχή και η ενότητα της Περιφέρειάς μας εδράζεται,....
 κατά βάση, στον Πολιτισμό μας. Σεβόμαστε, πρόσθεσε, τους νόμους που προστατεύουν τα μνημεία αλλά παράλληλα υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα, μερικά των οποίων αποτελούν και βασικά – χρόνια αιτήματα των κατοίκων. Απαιτείται, συνεπώς, ευελιξία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έτσι ώστε και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται αλλά και τα έργα να ολοκληρώνονται.
Βεβαίως, τόνισε, αναγνωρίζουμε πως η έλλειψη προσωπικού καθιστά το έργο της Εφορείας δύσκολο, αφού 2-3 υπάλληλοι καλούνται να διεκπεραιώσουν πολλές υποθέσεις, ωστόσο κάποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες να γίνουν άμεσα.


Πόλη Μνημείο και όχι Μουσείο


Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στην πόλη της Κέρκυρας και το ιστορικό της κέντρο, δήλωσε ότι δεν πρέπει να μετατρέψουμε την πόλη – μνημείο σε μουσείο, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και δεν αιτιολογούνται άλλο οι καθυστερήσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και απομακρύνουν τη δυνατότητα μετατροπής της πόλης σε πραγματικό μνημείο της Ουνέσκο.


Καβοσίδερο – Καφέ Γυαλί και Τοιχίο ΝΑΟΚ – κάστρο Λευκάδας – Φισκάρδο και έργα στη Ζάκυνθο


Πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, θα δημοπρατηθεί το έργο επισκευής του «Καβοσίδερο» στο Παλαιό Φρούριο, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για το «Καφέ Γυαλί» στη Σπηλιά, όπως και για το τοιχίο του ΝΑΟΚ.
Μάλιστα, η κ. Ρηγάκου, έκανε λόγο για ολοκληρωμένη παρέμβαση στις οχυρώσεις της Κέρκυρας με ωρίμανση της μελέτης και ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ.
Εκτός από την Κέρκυρα, κατέληξε ο κ. Σπύρου, υπάρχουν και σημαντικά έργα στα άλλα νησιά, όπως για παράδειγμα το κάστρο της Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα, στο Φισκάρδο (Κεφαλονιά) αλλά και στη Ζάκυνθο, που πρέπει να απεμπλακούν από προσκόμματα και να προχωρήσουν.
Εξάλλου, εκτός από την οργάνωση της Περιφέρειας, μέλημά μας, σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι ο έλεγχος όλων των έργων, η στενή παρακολούθησή τους, η γρήγορη διαδικασία απεμπλοκής και η κατασκευή τους.
Κάποιες μικρές λεπτομέρειες έχουν γίνει αιτία καθυστερήσεων σε πολλά από τα έργα και η πολιτική μας βούληση είναι να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.