Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Και η ΝΔ έκανε δήλωση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Όπως γνωρίζουν όλοι οι Κερκυραίοι, το παρελθόν έτος 2010, το έργο της ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του Νομού Κερκύρας (δηλαδή το έργο των αγροτικών επιδοτήσεων) εδόθη από την ΠΑΣΕΓΕΣ (φορέα υλοποίησης του έργου πανελληνίως για το 2010) όχι στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραδόξως στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, η οποία εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα και διεξήγαγε τότε την προαναφερθείσα διαδικασία.
Ο λυπηρός για την Κέρκυρα απολογισμός αυτής της ενέργειας, ήταν να...
 απολεστεί από την Κερκυραϊκή αγορά ποσό που υπολογίζεται σε περισσότερα από € 1.200.000,00.
Φέτος όμως, και παρά το γεγονός ότι για την ανάθεση του έργου αυτού έχει προκηρυχθεί από το ΥΠ.Α.Α. & Τ. και τον ΟΠΕΚΕΠΕ διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος θα διεξαχθεί την 15/02/2011 (ως εκ τούτου σήμερα ακόμα δεν υπάρχει ανάδοχος φορέας υλοποίησης του έργου των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2011), η ΕΑΣ Αγρινίου, εγκατεστημένη ήδη στην Κέρκυρα, πραγματοποιεί κάλεσμα των Κερκυραίων παραγωγών-δικαιούχων επιδότησης στα γραφεία της, αλλά και στην ύπαιθρο, με σκοπό να συμπληρώσουν και υπογράψουν σειρά δικαιολογητικών εγγράφων, όπως και σχετική σύμβαση έργου με την οποίαν οι παραγωγοί αναθέτουν σε αυτήν την προεκτύπωση, συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2011.
Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να συρρέουν και να συμπληρώνουν τα δικαιολογητικά που τους χορηγεί η ΕΑΣ Αγρινίου, πιστεύοντας ότι αυτή είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου στην Κέρκυρα, ενώ δεν είναι.
Το πιο απίστευτο όμως και πρωτοφανές συνάμα είναι ότι η ΕΑΣ Αγρινίου χορηγεί και οι παραγωγοί υπογράφουν, μεταξύ άλλων, και «πάγια εντολή χρέωσης λογαριασμού καταθέσεων», δυνάμει της οποίας χορηγείται από τον κάθε παραγωγό πάγια εντολή-πληρεξουσιότητα και εξουσιοδότηση προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αναλάβει, μετά την κατάθεση της ενιαίας ενίσχυσης του 2011, από τον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού, το ποσό του κόστους της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και να το μεταφέρει στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΑΣ Αγρινίου!!!
Έτσι λοιπόν, με αυτές τις τακτικές, και φέτος θα οδηγηθούν εκτός Κερκυραϊκής αγοράς χιλιάδες ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η ΕΑΣ Κέρκυρας, ένας φορέας του οποίου η μακρά ύπαρξη και πορεία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και τους κοινωνικούς αγώνες του Κερκυραϊκού λαού, οδηγείται σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση. Μάλιστα δε η περεταίρω αυτή αποδυνάμωση της αγοράς της Κέρκυρας γίνεται σε μία περίοδο που δεν εισρέουν χρήματα από πουθενά, ο τουρισμός είναι σε φθίνουσα πορεία, ενώ τα μεγάλα έργα που θα αναθέρμαιναν την αγορά έχουν στην κυριολεξία τελματώσει.
Ο Βουλευτής Κέρκυρας της «ΝΔ» κ. Νίκος Δένδιας, αναγνωρίζοντας άμεσα την βαρύτητα του θέματος, κατέθεσε χθες την από 25/01/2011 Ερώτησή του στην Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντησή του στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκύψει.
Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας:
 Καταδικάζει ευθέως, ρητά και απερίφραστα τις τακτικές αυτές που ακολουθεί στην Κέρκυρα η ΕΑΣ Αγρινίου.
 Καλεί το Υ.Π.Α.Α. & Τ., τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ (μέλη της οποίας είναι και η ΕΑΣ Κέρκυρας και η ΕΑΣ Αγρινίου) να δράσουν άμεσα και να δώσουν τέλος στην πρωτοφανή αυτή πραγματικότητα η οποία έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα.
 Στηρίζει απόλυτα τον αγώνα της ΕΑΣ Κέρκυρας, του Διοικητικού της Συμβουλίου, αλλά και των 20 εργαζομένων της, οι οποίοι βιοποριζόμενοι από αυτήν, συντηρούν τις οικογένειες τους.
 Κρίνει, τέλος, το θέμα μείζον για την Κέρκυρα και τα συμφέροντά της και ως εκ τούτου υπερκομματικού χαρακτήρα και με αυτό το σκεπτικό καλεί όλους τους πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου (Βουλευτές, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Δήμαρχο Κέρκυρας, ΕΑΣ Κέρκυρας κ.ο.κ.) σε ενιαίο και αρραγές μέτωπο για τη άμεση επίλυσή του.


Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας θεωρεί υποχρέωσή της να καταδικάζει οποιαδήποτε «αντικερκυραϊκή» τακτική ή συμπεριφορά, πόσο μάλλον όταν γίνεται τόσο προκλητικά και απροκάλυπτα. Η Κέρκυρα δεν αντέχει κι άλλη υποβάθμιση. Όποια ενέργεια σκοπεί σε αυτό, πρέπει να σταματάει εν τη γενέσει της. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, οι πρωτοφανείς, πραγματικά, τακτικές αυτές πρέπει να σταματήσουν, ώστε να μην προκληθεί και άλλος μαρασμός της Κερκυραϊκής οικονομίας, μαρασμό το οποίον δεν είναι πλέον σε θέση να αντέξει.