Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για τα αγροτικά

Οι ρυθμοί εξόντωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας τελευταία παίρνουν εντατικούς ρυθμού. Τελευταίο ζήτημα σχετικά με την αναθεώρηση της αναθεωρημένης πλέον κοινής αγροτικής πολιτικής της γνωστής ΚΑΠ, ξεκληρίζει τουλάχιστον 250.000 αγρότες πανελλαδικά και περίπου 9.500 με 10.000 κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς (μικρούς και μεσαίους). Το νέο μέτρο που επιβάλλεται στην αναθεωρημένη ΚΑΠ θα ισχύσει περίπου σε δύο χρόνια (είναι ο ενεργός και μη ενεργός αγρότης). Έχει σχέση με το γεγονός ότι στην Κέρκυρα...
 για παράδειγμα πολλοί ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής του λαδιού, την ουσιαστική κατάργηση των επιδοτήσεων και την αύξηση των αγροεφοδίων, αναγκάστηκαν για να επιβιώσουν να πάνε στα ξενοδοχεία ή σε άλλες δουλειές , για να βγάλουν το μεροκάματο και να αντέξουν τις ανάγκες των οικογενειακών υποχρεώσεων. Αυτό για την ΕΕ αποτελεί λόγο να χαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος ως μη ενεργός αγρότης. Φεύγει λοιπόν από τις επιδοτήσεις, φεύγει από οποιαδήποτε προγράμματα βελτίωσης ή βελτιωτικών έργων από την διεύθυνση Γεωργίας και αμφισβητείται πλέον η αγροτική ασφαλιστική του κάλυψη. Το δεύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με τους ρυθμούς ξεκληρίσματος αφόρα το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Σκανταλίδης , για τους συνεταιρισμούς. Εδώ και 20 με 25 χρόνια οι κυβερνήσεις εξευτέλισαν το συνεταιριστικό κίνημα δημιουργώντας συνεταιρισμούς σαν χώρους εκμαυλισμού και εξαγοράς συνειδήσεων μέσο των επιδοτήσεων. Σήμερα καταθέτουν νομοσχέδιο στη Βουλή , για συζήτηση μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε ΑΕ. Αφού μέλη και στελέχη των ΔΣ μπορούν να αποτελούνται από εμπόρους και βιομήχανους.
Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς θ' αποτελέσει νέο εργαλείο για πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Θα συρρικνώσει τους υπάρχοντες υποβαθμισμένους συνεταιρισμούς και θα μετατρέψει πλήρως αυτούς που θα απομείνουν σε επιχειρήσεις – εταιρίες, στις οποίες θα συμμετέχουν, ως «μεριδιούχοι», ή «κεφαλαιούχοι», μόνο οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες.
Εξ άλλου το γεγονός ότι χρειάζεται για την δημιουργία ενός συνεταιρισμού κεφάλαιο τουλάχιστον 60.000ε σε ρευστό πέρα από τα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία αποδεικνύει και το αντιαγροτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από τον κ. Σκανταλίδη για τους συνεταιρισμούς. Θέλουμε να αναφέρουμε μια τελευταία εξέλιξη για το νησί μας. Στην πλάτη των αγροτών παίζουν παιχνίδια ο συνεταιρισμός Αγρινίου αλλά και η ένωση Κέρκυρας. Παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη πολιτική και εκμεταλλευόμενοι τις συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, προσπαθούν να το επιτύχουν με δραστηριότητες που δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των κερκυραίων αγροτών. Μέσο φωτοβολταϊκών και χωρίς καμιά εξασφάλιση γυρίζουν στα χωριά και προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες ότι θα γίνουν βιομήχανοι, βάζοντας στα κτήματα τους φωτοβολταϊκά συστήματα και μέσο της ενεργοποίησης τα τελευταία χρόνια το έχουν αξιοποίηση για να γεμίσουν τα ταμία τους με χρήματα από τις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών.
Καμιά ένωση δεν αγωνίστηκε για τις τιμές των προϊόντων, δεν έκανε καμιά παρέμβαση για τις επιδοτήσει, ούτε και για τις τιμές των αγροεφοδίων που αγοράζουν. Καμιά ένωση δεν έκανε ούτε μια πρόταση για αγωνιστική κατεύθυνση στην Κέρκυρα και στο Αγρίνιο.
Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι οι κερκυραίοι αγρότες σχετικά με το τελευταίο επίκαιρο ζήτημα των επιδοτήσεων, πρέπει να προσέχουν πολύ γιατί υπογραφές που τους ζητούνται από την ένωση Αγρινίου σε έντυπο της Τράπεζας είναι δυνατό να υποθηκεύσουν οποιεσδήποτε δυνατότητες αξιοποίησης χρημάτων σε τράπεζες διότι υπογραφή εν λευκώ είναι επικίνδυνο. Από το υπουργείο δεν ανατέθηκε ακόμη η εργολαβία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της επιδότησης. Είναι λοιπόν ρίσκο και επικίνδυνο το συγκεκριμένο ζήτημα αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί ποια ένωση θα αναλάβει την διαδικασία. Στο δίλημμα Αγρίνιο ή Κέρκυρα εμείς λέμε δωρεάν από την ένωση Κέρκυρας.