Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ για το περιβάλλον

«Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας βρίσκεται πάντα κοντά στους πολίτες με υπευθυνότητα και ευαισθησία. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του τόπου και τα βιώνουμε και εμείς καθημερινά.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί μια από τις ουσιαστικότερες ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τον χώρο στον οποίο ζούμε και αναπτύσσουμε τις δραστηριότητες μας, ιδιαίτερα δε στον τόπο μας , που το φυσικό περιβάλλον αποτελεί βασικό προτέρημα. Για αυτό το λόγο η ΝΟΔΕ Κέρκυρας τάσσεται σαφώς υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και στηρίζει τις προσπάθειες που κατευθύνονται σ΄ αυτό το στόχο .
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα στηρίξουμε γενικευμένου χαρακτήρα σκληρά μέτρα, μέτρα που λαμβάνονται χωρίς....
 μελέτη και εμβάθυνση στις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης και που τελικά στρέφονται κατά των πολιτών που ζουν σε αυτές τις περιοχές.
Η ΝΟΔΕ Κέρκυρας πιστεύει ότι η κάθε περίπτωση Natura θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά και να λαμβάνονται υπόψη όλες οι τοπικές συνθήκες περιβαλλοντικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές. Θα πρέπει δε, αν θέλουμε να μιλάμε πραγματικά για περιβαλλοντική ευαισθησία , να συνταχθεί για κάθε περιοχή το προβλεπόμενο διαχειριστικό σχέδιο, γιατί μόνο έτσι θα καταλήξουμε σε σωστά μέτρα.
Η αύξηση της αρτιότητας στα 10 στρέμματα, σε περιοχές όπως τα μικρά νησιά μας καθιστούν την δόμηση σχεδόν αδύνατη.
Η προστασία του περιβάλλοντος συνεπάγεται απαγόρευση της οικοδόμησης;
Γιατί δεν μπορούν να ληφθούν μέρα που επιτρέπουν την αρμονική συνύπαρξη περιβάλλοντος και ανθρώπων;
Τα οριζόντια μέτρα που προτείνει το νομοσχέδιο είναι κοινωνικά άδικα και περιβαλλοντικά περισσότερο αυστηρά από όσο απαιτείται για την διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή μας. Γεγονός που το παραδέχθηκε, προφορικά τουλάχιστον, και η ίδια η κυρία Μπιρμπίλη δεσμευόμενη ότι η αρτιότητα θα παραμείνει 4 στρέμματα για τα οικόπεδα που προϋφίστανται της ψήφισης του νομοσχεδίου.
(Περιμένουμε να δούμε την δέσμευση της αυτή να συμπληρώνεται και γραπτά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο)
Είναι ευθύνη αυτών που προτείνουν τα μέτρα να μελετήσουν επιτέλους σοβαρά, υπεύθυνα και από όλες τις πλευρές του, το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντας σε συνδυασμό όμως με την ανάπτυξη της υπαίθρου. Και να προβούν σε αναπτυξιακές και όχι απαγορευτικές ενέργειες, που θα διασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και φύσης. Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με την ανάπτυξη.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας συγχέει τον λαϊκισμό με την κοινωνική ευθύνη και την ευαισθησία. Και αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Ο λαϊκισμός που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα, έδωσε την θέση του στην σκληρή και απάνθρωπη λογική του μνημονίου που επίσης εισήγαγε το νέο ΠΑΣΟΚ. Τη λογική που αναγκάζει τους απλούς πολίτες να φέρουν όλα τα βάρη της οικονομικής κρίσης και να οδηγούνται σε αδιέξοδο . Το ίδιο σκεπτικό που βλέπουμε στον νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη και που θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ο αποκλεισμός των πολιτών από ολόκληρες περιοχές.
Η ΝΟΔΕ Κέρκυρα δεν θα παρασυρθεί στην λογική που αποκαλεί λαϊκισμό την προσπάθεια στήριξης των πολιτών παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Η υπευθυνότητα και η κοινωνική ευαισθησία είναι ιδιαιτέρα σημαντική στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε και καλό θα είναι να μην παρασυρόμαστε σε αδιέξοδες λογικές.»
Η ανωτέρω ανακοίνωση εκφράζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της ΝΟΔΕ Κέρκυρας και δεν θα δοθεί συνέχεια στο ζήτημα.


ΑΠΟ
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΟ.Δ.Ε.