Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τοποθέτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους στη βουλή, στα πλαίσια της επερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με την κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται. Βάσει αυτής της διακήρυξης αγωνιζόμαστε, ούτως ώστε να αναπτυχθούν λαϊκοί αγώνες που σκοπό θα έχουν ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα υγείας, ένα σύστημα υγείας στο οποίο δεν θα χωρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μέχρι πρότινος, αγαπητοί συνάδελφοι και η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ υποκριτικά διακήρυσσαν και αυτοί τη φράση που είπα πριν ότι η υγεία....
δεν είναι εμπόρευμα για να πουλιέται και να αγοράζεται. Τελευταία βέβαια, κύριε Υπουργέ, σταματήσατε να το λέτε αυτό. Αν ισχύει και για εσάς αυτό, σας προκαλούμε να το πείτε, ούτως ώστε πραγματικά να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!
Σταματήσατε να το λέτε γιατί ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός σας πήρε χαμπάρι από πρώτο χέρι, όταν πηγαίνοντας στα νοσοκομεία πληρώνει –όπως είπε ο εισηγητής συνάδελφός μας- διόδια από την πρώτη στιγμή που θα μπει για τα εξωτερικά ιατρεία, πληρώνει απογευματινές επισκέψεις από 30 μέχρι 90 ευρώ, πληρώνει για μια πλειάδα εργαστηριακών εξετάσεων που τις βγάλατε εκτός λίστας και δεν τις αναγνωρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρώνει για πάνω από χίλια φάρμακα που ξαφνικά και εντελώς εν ψυχρώ τα αποχαρακτηρίσατε από το να λέγονται «φάρμακα».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά το ότι χαμήλωσε τους φραστικούς τόνους η Κυβέρνηση, ούτε για μια στιγμή δεν αποστασιοποιήθηκε από τους σκοπούς της. Ποιοι είναι αυτοί οι σκοποί; Είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι η πλήρης εμπορευματοποίησή του, είναι η απόλυτη απελευθέρωση της επιχειρηματικής δράσης, είναι σε τελική ανάλυση η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αυτούς τους σκοπούς βέβαια υπηρετούν κατά καιρούς νόμοι, οι οποίοι έρχονται και είναι ψευδεπίγραφοι, όπως ο πριν λίγο καιρό ψηφισθείς από τη Βουλή νόμος με το βαρύγδουπο τίτλο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που οδήγησε στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, στην ανάπτυξη νοσοκομείων σαν αυτοτελείς οικονομικές μονάδες. Επίσης, είναι και το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες και έχει βέβαια πάλι το ψευδεπίγραφο τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι ξέρουν πια πολύ καλά πως όλη η πολιτική υγείας που προωθεί η Κυβέρνηση βασίζεται στην υλοποίηση της αρχής κόστους-οφέλους με την οποία –εντός εισαγωγικών- «εξοικονομούνται» κρατικές δαπάνες προς όφελος των μονοπωλίων.
Βασικό κριτήριο επιλογής της θεραπείας του φαρμάκου, της νοσηλείας, της ανάπτυξης ή του κλεισίματος νοσοκομείων, της πρόσληψης προσωπικού κ.λπ., είναι το κόστος. Όλα υποτάσσονται στη λογική του φθηνού για το κράτος και τους εργοδότες, οι ανάγκες των ασθενών, η πορεία της νόσου, η αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Το οικονομικό κριτήριο επικρατεί έναντι του επιστημονικού και των πραγματικών αναγκών των ασθενών.
Η εξοικονόμηση δαπανών θα αγγίζει ακόμα και τομείς, όπως η διατροφή των ασθενών, η καθαριότητα των νοσοκομείων, η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους ασφάλειας και ατυχημάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση οι περικοπές οδηγούν στο να ξανακλείσουν τα ογδόντα κρεβάτια ΜΕΘ, που είχαν ανοίξει ένα χρόνο πριν με επικουρικό προσωπικό, να θεωρείται αντιοικονομική ακόμα και η παροχή των ειδικών παπουτσιών των διαβητικών που καθυστερούν τον ακρωτηριασμό, να θεωρούνται είδη πολυτελείας η φυσικοθεραπεία, η στοματική υγιεινή, η λογοθεραπεία, τα διορθωτικά γυαλιά.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα για λίγο την ανοχή σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα πετύχει τη μείωση των συνολικών δαπανών με τον έλεγχο των τιμών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και της κατανάλωσης φαρμάκου. Τι σημαίνει, όμως, μείωση των δαπανών λόγω μείωσης της κατανάλωσης φαρμάκου;
Σημαίνει απλά πως ένα μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιβαρύνει πλέον τους ασθενείς, ενώ και άλλα πολλά περισσότερα φάρμακα θα ενταχθούν στη λίστα των χιλίων φαρμάκων που δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα υπάρχει, δηλαδή, μείωση της δημόσιας δαπάνης και αύξηση της ιδιωτικής με χρήματα των εργαζομένων.
Εδώ, βέβαια, εντάσσονται και τα περίφημα γενόσημα. Εμείς δεν έχουμε -αν θέλετε- κάποια άποψη για το αν αυτά είναι κακά ή καλά. Το γεγονός, όμως, ότι η Κυβέρνηση λέει ότι σε αυτά τα νοσοκομεία, τα οποία ο συνάδελφος εισηγητής χαρακτήρισε «σπιναλόγκες», τα τέσσερα δηλαδή στην Αθήνα και τα δύο στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι αποκλειστικά για άπορους ή μακροχρόνια άνεργους, που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, θα δίνονται αποκλειστικά μόνο γενόσημα φάρμακα, μας εντάσσει σε αμφιβολίες και υποψίες.
Βέβαια, το απλό ερώτημα που μπαίνει είναι ότι αν ένα φάρμακο που χρειάζεται στον άπορο, δεν είναι σε γενόσημη μορφή, αλήθεια με τι φάρμακο θα αντιμετωπίζεται;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι περικοπές θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στο επίπεδο υγείας του λαού. Η πολιτική αυτή όχι μόνο μετακυλίει ακόμα μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για υπηρεσίες υγείας στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα, αλλά βάζει σε άμεσο καθημερινό κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Ήδη υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία τρομακτική έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών. Τμήματα και κλινικές νοσοκομείων υπολειτουργούν ή έχουν κλείσει λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχει αυξημένη προσέλευση ασθενών.
Σε αυτές τις συνθήκες, που συνοδεύονται από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών και την υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση, οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της παρεχόμενης φροντίδας.
Αυξάνεται αντικειμενικά, η αδυναμία των υγειονομικών να φροντίσουν ολοκληρωμένα τους ασθενείς. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για λάθη και παραλείψεις για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παραπάνω κατάσταση αποδεικνύει ότι η ασκούμενη πολιτική, τα Κόμματα που τη στηρίζουν και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που υπηρετούν, ο καπιταλισμός, έχουν χρεοκοπήσει και πρέπει να ανατραπούν.
Το δικαίωμα για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους απαιτεί αποδυνάμωση των Κομμάτων της πλουτοκρατίας και αποδέσμευση, βέβαια, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαιτεί σύγκρουση με τα μονοπώλια. Απαιτείται γι’ αυτό και είναι προϋπόθεση να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία, στην πρόνοια, στο φάρμακο. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Ευχαριστώ.