Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Τι λέει η ΟΝΝΕΔ για το Πανεπιστήμιο

Η ΟΝΝΕΔ, έχοντας πανελλαδικά στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της τα ζητήματα παιδείας, και θέτοντας σε τοπικό επίπεδο σε υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καταθέτει όχι μόνο την πολιτική της παρέμβασή αλλά και ένα πλαίσιο προτάσεων που θα μπορούσαν -αν μη τι άλλο- να αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου και..............
γόνιμου προβληματισμού στην κατεύθυνση της στήριξης του Ιονίου Πανεπιστήμιου από την τοπική κοινωνία.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι ένας κορυφαίος εκπαιδευτικός θεσμός στο νησί μας και οφείλουμε ως τοπική κοινωνία να το περιβάλλουμε με το ενδιαφέρον μας. Πολύ περισσότερο, όμως, στην παρούσα συγκυρία η κερκυραϊκή κοινωνία πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη αλλά και υποψιασμένη καθώς είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο της παιδείας, οτι το Υπ. Παιδείας σκοπεύει να ανασχεδιάσει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εφαρμόζοντας έναν σύστημα αντίστοιχο του “Καλλικράτη” και προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, σχολών ή ακόμα και ολόκληρων ιδρυμάτων. Αν και μέχρι τώρα δεν έχει διατυπωθεί καμιά επίσημη κυβερνητική πρόταση, πιστεύουμε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει σύντομα την ακαδημαϊκή κοινότητα άλλα και τις τοπικές κοινωνίες.
Για τον λόγο αυτό, δηλώνουμε ότι πρόκειται να παρακολουθούμε στενά όλα τα ζητήματα που αφορούν το ίδρυμα, παρεμβαίνοντας όποτε παραστεί ανάγκη, αλλά και σεβόμενοι βέβαια την διοικητική του αυτονομία.
Για αυτό άλλωστε, επί του προκειμένου προβλήματος στη στέγαση, δεν πρόκειται να τοποθετηθούμε ως προς την διαδικασία ή τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την πρυτανεία ή από φοιτητικές παρατάξεις, καθώς αυτό είναι ένα θέμα που μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να ρυθμίσει εσωτερικά. Άλλωστε, κατά την πολιτική εκτίμησή μας το ζήτημα της στέγασης που απασχολεί τους φοιτητές δεν είναι παρά μια παρενέργεια του κύριου προβλήματος που πλήττει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αυτήν την στιγμή και δεν είναι άλλο από την υποχρηματοδότησή του.
Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε περικοπές όχι μόνο τις φοιτητικές παροχές, αλλά και την εκπαίδευση και την έρευνα οδηγώντας στην απαξίωση του πανεπιστήμιου και στην υποβάθμιση των σπουδών του. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως αποδυναμώσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο απέναντι σε έναν οποιονδήποτε μελλοντικό ανασχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο ενδεχόμενο αυτό πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας, αλλά και την προσήλωσή μας στο όραμα ενός πρωτοπόρου και ανταγωνιστικού πανεπιστημίου που θα διαδραματίζει ρόλο στις επιστήμες που υπηρετούν σήμερα τα έξι, και σύντομα ελπίζουμε, τα επτά τμήματά του. (Ας μην ξεχνάμε εδώ το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών η ίδρυση του οποίου είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την οποία “πάγωσε” η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας για λόγους που δεν έχουμε κατανοήσει...).
Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αναλωθούμε σε μια συνθηματολογία περί “αύξησης των δαπανών για την παιδεία” ούτε αρκεί να υψώσουμε την φωνή μας διεκδικώντας ιδιαίτερο χειρισμό ενός περιφερειακού και νησιωτικού πανεπιστημίου, που έχει πράγματι ιδιαιτερότητες σε σχέση με ένα κεντρικό πανεπιστήμιο, παράγοντας που θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα τηρούσαμε υπεύθυνη στάση απέναντι τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο Πανεπιστήμιο αν αφενός καταδεικνύαμε τα προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η υποχρηματοδότηση, και αφετέρου προτείνουμε λύσεις.
Ένας σημαντικός παράγοντας αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ελάφρυνση κάποιων ανελαστικών δαπανών του Πανεπιστημίου. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτει ελάχιστα ιδιόκτητα κτίρια και αναγκάζεται να μισθώνει διάσπαρτα κτίρια εντός της πόλης. Την ίδια στιγμή βέβαια, ένα από τα κτίρια που του έχουν παραχωρηθεί και το οποίο θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος των διδακτικών αναγκών, στοιχειώνει ερειπωμένο ανάμεσα από τις κορυφές του Παλαιού Φρουρίου, προβάλλοντας μια εικόνα που προσβάλλει όχι μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά και την Κέρκυρα του Πολιτισμού, μιας πόλης ενταγμένης στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Αντιλαμβανόμαστε ότι το κόστος της ανακαίνισής του θα ήταν και είναι μεγάλο, ωστόσο, το κτίριο αυτό έχει παραχωρηθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο εδώ και 25 χρόνια και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί τόσα χρόνια δεν προχώρησαν κάποιες ενέργειες αποκατάστασής του ή τουλάχιστον μια δήλωση αποποίησης της χρήσης του προκειμένου να σχεδιαστεί η αξιοποίηση του από κάποιον άλλον δημόσιο φορέα, όπως πχ. το Υπουργείο Πολιτισμού, με παράλληλη διεκδίκηση από την πλευρά του πανεπιστημίου της παραχώρησης ενός άλλου κτιρίου ή χώρου. Κατά την άποψή μας, λοιπόν μια λύση που θα ανακούφιζε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον προϋπολογισμό του, είναι ο εντοπισμός και η παραχώρηση δημοσίων κτιρίων στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες στέγασης όχι μόνο των φοιτητών του, αλλά και των υπηρεσιών του και των τμημάτων του, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μεγάλη εξοικονόμηση στις αντίστοιχες σημερινές δαπάνες του.
Με αφορμή τα προβλήματα του Πανεπιστήμιου ερχόμαστε ως ΟΝΝΕΔ να θέσουμε το ζήτημα της διαχείρισης της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, προτείνοντας στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές αφού ολοκληρώσουν την στέγαση των υπηρεσιών τους, να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινής παραχώρησης κτιρίων της αρμοδιότητάς τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η εξέταση της χρήσης, του τρόπου αξιοποίησης αλλά και της λειτουργικότητας δημοσίων κτιρίων στην Κέρκυρα είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα τις αυτοδιοικητικές αρχές, ένα τρανό παράδειγμα, που ήδη θα έπρεπε να είχε λάβει τον δρόμο του, είναι η τύχη του παλιού πλέον Νοσοκομείου της Κέρκυρας. Μάλιστα, θεωρούμε αδιανόητο την στιγμή που υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες στην Κέρκυρα που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, να υπάρχουν δημόσια κτίρια που ερημώνουν ανεκμετάλλευτα, γιατί έχουν εγκαταλειφθεί, και άλλα που τελούν υπό κατάληψη (!) όπως για παράδειγμα το κτίριο του ΤΕΕ Νοσηλευτικής (επί της Λ.Αλεξάνδρας). Είναι ευνόητο στον καθένα εχέφρονα ότι μια τέτοια κατάληψη ενός τέτοιου κτιρίου δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα κάποιων φοιτητών που δεν έχουν πλέον που να μείνουν δωρεάν. Εντούτοις η ανυπαρξία οποιασδήποτε αντίδρασης, εφόσον συνεχίζουν επί δύο μήνες να κρατούν υπό κατάληψη το κτίριο αποτελεί μια θλιβερή απόδειξη του ισχυρισμού μας για τον ανορθολογισμό στην διαχείριση των δημοσίων κτιρίων στην Κέρκυρα, μια κατάσταση που θα πρέπει να πάψει να ισχύει .
Κλείνοντας την παρέμβαση μας, καλούμε την διοίκηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου να τοποθετηθεί ως προς την τύχη του κτιρίου στο Π.Φρούριο και ζητάμε από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης κτιρίων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ως ΟΝΝΕΔ πιστεύουμε στην συνεργασία και στην στήριξη του Ιόνιου Πανεπιστημίου από την τοπική κοινωνία για να συνεχίζει με την παρουσία του να αποτελεί ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας, μια ζωοδόχο πηγή για την κοινωνία μας.