Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για κινητοποιήσεις

H ευχή «καλή χρονιά» μόνο σαν ειρωνεία μπορεί να ακουστεί από τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας μας.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει εκατοντάδες σχολεία, ακόμη εξήγγειλε την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) με παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε ένα ινστιτούτο ιδιωτικού(!) δικαίου. Ουσιαστικά προετοιμάζεται η...
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ, ενός θεσμού σχεδόν μισού αιώνα και από τις ελάχιστες εναπομείνασες παροχές που δικαιολογούν το δωρεάν χαραχτήρα της εκπαίδευσης.
Στην Κέρκυρα το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους ακύρωσε τις συμβάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις μεταφορές των μαθητών και είναι ορατός ο κίνδυνος να διακόπτουν τα δρομολόγια στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ακόμη λίγες ημέρες πριν τη λήξη του προηγούμενου έτους δεσμεύτηκαn με δικαστική απόφαση τα χρήματα της τρίτης δόσης των λειτουργικών των σχολείων του παλαιού Δήμου Κερκυραίων, από εργαζόμενους του Δήμου που διεκδικούν αναδρομικά. Με άλλα λόγια σχολεία της πόλης κινδυνεύουν με την έναρξη των μαθημάτων να αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες της (φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, αναλώσιμα κλπ).


Και βέβαια ανοικτό παραμένει το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε από τις επιβεβαιωμένες πλέον προθέσεις της Περιφερειακής Δ/νσης για καταργήσεις σχολείων. Ήδη έχουν αναφερθεί σχολεία υποψήφια για κλείσιμο ή για «συγχώνευση». Πρόκειται για έγκλημα που, αν προχωρήσει και υλοποιηθεί θα επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες παροχής δημόσιας παιδείας στο νομό μας. Φυσικά εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής και εκεί βρίσκονται οι κορυφαίες ευθύνες. Ωστόσο το τοπικό πολιτικό προσωπικό (βουλευτές, Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση), αλλά και κανείς από το διοικητικό προσωπικό της εκπαίδευσης δεν μπορεί να δηλώσει απών και να αρνηθεί να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.


Στο αμέσως επόμενο διάστημα όλοι θα κριθούμε από τη στάση μας στο θέμα αυτό.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας θυμίζουμε ότι ήδη από πριν τα Χριστούγεννα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες
Συγκεκριμένα:
· Ενημέρωσαν μέλη του τους συλλόγους των υποψηφίων για κλείσιμο σχολείων.
· Πραγματοποίησε συνάντηση με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερκυραίων τη Δευτέρα 20/12/2010.
· Έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στις 21/12 μαζί με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερκυραίων, εκπροσώπους γονέων από περιφερειακά σχολεία και συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
· Πραγματοποίησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/12 με κεντρικό αίτημα ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ.
· Διοργάνωσε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο το απόγευμα της Τετάρτης 22/12 με πρόσκληση όλων των αιρετών εκπροσώπων του νομού Κέρκυρας και κατέθεσε τη διαμαρτυρία και την αγωνία του, ζητώντας από όλους να πάρουν θέση. Σ’ αυτήν τη σύσκεψη ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να κλείσουν – συγχωνευθούν σχολεία.
Είναι προφανές ότι όλα όσα έγιναν είναι μόνον η αρχή. Έχουμε να κάνουμε με μία σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική που απαιτεί εξίσου σκληρές και αποφασιστικές αντιδράσεις. Τονίζουμε προς όλους ότι, αν η πολιτική αυτή γενικότερα οδηγεί στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, η υλοποίηση της στο χώρο της παιδείας σημαίνει υποεκπαίδευση της νεολαίας μας στην καλύτερη περίπτωση, ενίσχυση των εκπαιδευτικών φραγμών, διεύρυνση και πολλαπλασιασμό των ζωνών εκπαιδευτικής υστέρησης. Με άλλα λόγια ο κόσμος του μόχθου, εκτός του ότι οι συνθήκες ζωής και εργασίας του γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω, καλείται να δεχθεί και την ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ. Αυτό το εκπαιδευτικό κίνημα, αναπόσπαστο μέρος των αγώνων του ελληνικού λαού για ευημερία και προκοπή δεν μπορεί να το δεχθεί. Ωστόσο πέρα από τις δική μας βούληση το ζητούμενο είναι πως απαντά η κοινωνία και σ’ αυτήν απευθυνόμαστε.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ με πλήρη συνείδηση της δικής του ευθύνης θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να ενημερώσει και να κινητοποιήσει όλους όσους θίγονται από τις ανατροπές που προετοιμάζονται στην εκπαίδευση.
Γι’ αυτό αποφασίζει:
1. Να καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων και με προτεραιότητα τα σχολεία που συζητούνται για κλείσιμο, να οργανώσουν απογευματινές ανοιχτές συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων, μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενου, στις οποίες το ΔΣ θα ενημερώσει για τις συνέπειες των μέτρων που παίρνονται στην εκπαίδευση.


2. Στα πλαίσια της 3ωρης στάσης που προκήρυξε η ΟΛΜΕ την Πέμπτη 13/1/2011 για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα, να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Γενικά Λύκεια στις 12 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας.


3. Να καλέσει όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού μας να πάρουν θέση και να προκαλέσει άμεση συζήτηση στο νέο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο για το πρόβλημα που δημιουργεί η κατάργηση σχολείων και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα τα σχολεία (μεταφορές, λειτουργικά κλπ).


4. Πραγματοποίηση έκτακτης γενική συνέλευσης Γ.Σ εντός του Ιανουαρίου προκειμένου να αποφασίσουμε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.