Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Χαιρετισμός στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ «Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας & Τουρκίας»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων να παρευρεθώ και να μιλήσω σε αυτό το 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ. Δυστυχώς, μια μικρή αδιαθεσία κατέστησε ανέφικτη τη σημερινή μου παρουσία εδώ.
Ωστόσο, χαιρετίζω αυτήν την προσπάθεια και θα ήθελα να τονίσω πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποτελούν βασικούς στόχους για την παραγωγική ανάκαμψη της χώρας για μια νέα αναπτυξιακή προσέγγιση που στηρίζεται και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει να ενισχύσουμε τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της παραγωγής.
Η ποιότητα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες βελτίωσης της....
ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, το Υπουργείο, με μια σειρά πρωτοβουλιών, αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή του για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, με τα Νομοσχέδια που αφορούν στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που θα προσφέρει στοχευμένη στήριξη και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ουσιαστικές λύσεις στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το Νέο Επενδυτικό Νόμο, που προάγει τη διαφάνεια, δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά, προωθεί την περιφερειακή συνοχή και σέβεται το δημόσιο χρήμα, στοχεύουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Επιπλέον, έχουμε παρουσιάσει και υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, στηρίζοντας τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις μέσω οργανωμένου σχεδίου. Με τη σύσταση και οργάνωση μιας νέας υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ), αποκεντρώνουμε ουσιαστικά τη λήψη αποφάσεων στα ζητήματα ανάπτυξης. Με την ενεργοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), σε νέα κατεύθυνση, με στόχο την πραγματική διασύνδεση έρευνας και επιχειρηματικότητας, ανοίγουμε νέους δρόμους στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Η εκμετάλλευση στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ), αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και ήδη έχουμε καταφέρει να εκτινάξουμε την απορροφητικότητα από το 3%, που την παραλάβαμε ως κυβέρνηση, στο 17%. Στόχος μας, όπως ανέφερε και ο Υπουργός μας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, να πάμε το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, εδώ και χρόνια, έχει περιγράψει μια σχέση ουσίας και ειλικρίνειας μεταξύ των δύο λαών μας. Οι συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και οι εντατικές προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων αλλάζουν θετικά, μέρα με τη μέρα, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή είναι μια σημαντική βάση, πάνω στην οποία αθροίζονται η μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας, όπως ανέφερα παραπάνω και η αυξανόμενη δυναμική της τουρκικής οικονομίας και δημιουργούν ένα μείγμα που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.
Η σημερινή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η συνεργασία των υφιστάμενων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, μεταξύ των χωρών μας, αποτελεί μια ασφαλή οδό για φτάσουμε το στόχο μιας επιτυχημένης συνεργασίας.