Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κρίτων Αρσένης: Εκατομμύρια ευρωπαίοι αγρότες και το 11% του Αμαζονίου θυσιάζονται αν περάσει η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ν. Αμερικής- Αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου και ερώτηση προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος

Τουλάχιστον 11% του παρθένου δάσους τους Αμαζονίου θα είναι ένα από τα θύματα της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη),, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με προφορική παρέμβαση ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ. Ο Επίτροπος Ποτότσνικ, δήλωσε ότι δεν είχε γνώση του ζητήματος, αλλά θα....
 ενημερωθεί άμεσα και θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-Mercosur που ξεκίνησαν την περίοδο 1999-2004 και είχαν οδηγηθεί σε κατάρρευση, «αναστήθηκαν» πρόσφατα και συνεχίζονται χωρίς ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών. Η ΕΕ ζητά την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών των 4 χωρών και δίνει σε αντάλλαγμα την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από αυτές.
Πρόκειται για μια έμμεση αναδιανομή εισοδήματος από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ όπου μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού απασχολούνται στην γεωργία και κτηνοτροφία προς τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ που έχουν πιο αναπτυγμένο τον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ενώσεις των ευρωπαίων αγροτών η απελευθέρωση του εμπορίου θα οδηγήσει σε απώλεια 28 εκ. θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα μειωθούν οι δυνατότητες ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Επιπλέον, η μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων της συμφωνίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ότι για να ικανοποιηθεί η αύξηση των εξαγωγών βοδινού κρέατος προς την ΕΕ, θα χρειαστεί να μετατραπούν σε βοσκοτόπια 550 εκατομμύρια στρέμματα παρθένου δάσους,. Αυτή η έκταση ξεπερνά το ένα δέκατο της έκτασης του εναπομείναντος δάσους του Αμαζονίου. Μάλιστα, θεωρείται ότι η έκταση που θα αποδασωθεί, θα είναι τελικά κατά πολύ μεγαλύτερη, καθώς δεν υπολογίστηκε η επιπλέον αποδάσωση που θα απαιτηθεί για τις καλλιέργειες για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.
Με αφορμή τη συζήτηση, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
«Αγνοώντας τα αποτελέσματα των δικών της μελετών εκτίμησης επιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει εν κρυπτώ τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur που προκαλούν τους ευρωπαίους αγρότες και όλους τους πολίτες. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου που θα προκύψει από τη συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μέσα από τη συρρικνωμένη ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή, ενώ η ΕΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία των παγκόσμιων δασών και της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, που είναι τόσο σημαντικά και για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η συμφωνία που προωθεί η ΕΕ, αποτελεί μια βόμβα στο σημαντικότερο δάσος του πλανήτη, καταστρέφοντας τουλάχιστον το 11% του παρθένου δάσους του Αμαζονίου. Όπως αποδεικνύει η μελέτη εκτίμηση επιπτώσεων που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την συμφωνία προκύπτει οικονομικό μόνο όφελος για τον τομέα των υπηρεσιών. Αντίθετα αρνητικές θα είναι οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και το περιεχόμενό τους να προσαρμοστεί με γνώμονα την αειφορία και την αμοιβαία ωφέλεια των πολιτών των δύο περιοχών».