Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων- Τι λέει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από διάφορα σχολεία της Κέρκυρας και του Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης κ. Γαβαλά. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.
Στο πλαίσιο της πολιτικής περιστολών, λόγω του μνημονίου, στη δημόσια εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τους Περιφερειακούς Διευθυντές του να υποβάλουν έκθεση με προτάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων γύρω στο 25%. Για μία ακόμη φορά....
οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί και ποσοστά.
Όσο και αν προσπάθησε ο Περιφερειακός Διευθυντής να μας …καθησυχάσει αποφεύγοντας τις λέξεις «κατάργηση» και «περικοπές» μιλώντας για «συγχωνεύσεις» και «εξορθολογισμό», οι προθέσεις είναι πλέον ξεκάθαρες. Τα σχολεία που θα συγχωνευθούν με άλλα παύουν να υπάρχουν αφού ο Περιφερειακός αναφέρθηκε για μείωση της σπατάλης με την μείωση θέσεων Διευθυντών. Αυτό σίγουρα σημαίνει λιγότερα σχολεία.
Μετά από μία συζήτηση 2 ωρών «έπεσαν στο τραπέζι» κάποια από τα ονόματα των σχολείων που θα πληγούν, χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτά είναι τα μοναδικά αφού ποτέ δεν μας παρουσιάστηκε μία ολοκληρωμένη μελέτη. Ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση για διάλογο αφού αν δεν πηγαίναμε εμείς εκεί δεν θα είχαμε ενημερωθεί ποτέ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα η πρόταση αναφέρει ότι:
• Καταργείται το Γυμνάσιο Λιαπάδων και το Γυμνάσιο Αγρού και συγχωνεύονται με Γυμνάσιο Σκριπερού.
• Καταργείται το Λύκειο Σκριπερού και συγχωνεύεται με το Λύκειο Αγρού.
• Καταργείται το Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών (Περουλάδες) και συγχωνεύεται με το Γυμνάσιο Καρουσάδων.
• Καταργούνται τα ΕΠΑΛ Κάτω Κορακιάνας και 2Ο ΕΠΑΛ και δημιουργείται ένα συγκρότημα ΕΠΑΛ στο ακατάλληλο κτήριο του 1ΟΥ ΕΠΑΛ στο Μαντούκι.
• Συγχωνεύεται το 4Ο με το 5Ο Γενικό Λύκειο και μεταφέρονται στο κτήριο του 2ΟΥ ΕΠΑΛ.


Ο αντίστοιχος σχεδιασμός για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων στην α΄βάθμια εκπαίδευση, η ύπαρξη του οποίου είναι δεδομένη, κρατείται για την ώρα ως επτασφράγιστο μυστικό από την περιφερειακή διεύθυνση, με τις φήμες να αρχίζουν να οργιάζουν!


Γνωρίζοντας το γνωστό παιχνίδι των κυβερνητικών παραγόντων που συχνά διαρρέουν φήμες με σκοπό να ζυγίσουν τις αντιδράσεις επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε σε περίπτωση που τελικά ανακοινωθούν μία ή δύο συγχωνεύσεις. Οι κινήσεις αυτές είναι ο προπομπός για το τι έρχεται στο χώρο της Εκπαίδευσης.


Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί όλους τους συλλόγους διδασκόντων να ενημερώσουν τους γονείς, τους μαθητές, τους τοπικούς φορείς, τους κατοίκους της κάθε περιοχής και χωριού για τα τεκταινόμενα. Να οργανώσουν την πάλη τους και να κινηθούν αγωνιστικά ενάντια στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.


Τέλος καλούμε σε συντονισμό με όλους τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους φοιτητές να παλέψουμε για την Εκπαίδευση που μας αξίζει. Η μόρφωση των παιδιών μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητιέται μέσα σε κλειστά γραφεία «ειδημόνων», είναι υπόθεση όλων μας, αφορά το μέλλον μας.