Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορική στιγμή για την Κέρκυρα

Ιστορική στιγμή για την Κέρκυρα, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, μεταξύ της Διοίκησης της κεντρικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης και του Δήμου Κερκυραίων.
Το πρωί της Δευτέρας, έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ και τον εκπρόσωπο της Διοίκησης της κεντρικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης.
Τον κ. Μικάλεφ συνόδευαν ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παύλος Μεταλληνός και Σπύρος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Χοδρογιάννης και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Μίχας.
Ο Δήμαρχος Κερκυραίων, μπροστά από τον ανδριάντα....
του Ιωάννη Καποδίστρια, εξέφρασε τη συγκίνησή του και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην προσφορά του Μεγάλου Κυβερνήτη, στην πορεία των δύο λαών.
«Ο Ιωάννης Καποδίστριας», ανέφερε ο Δήμαρχος, «υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της νεώτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Η προσφορά του για την πορεία των λαών μας, μπορεί να χαρακτηρισθεί καθοριστική. Συνέδεσε το όνομα του με πολλά σύγχρονα κράτη. Πρώτα απ’ όλα με την Ελλάδα και τα Επτάνησα, την Κύπρο, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Αυστρία, όπου εργάστηκε ως σπουδαίος διπλωμάτης. Πρωτοστάτησε και καθιερώθηκε σε μια διαπολιτισμική διεθνή κοινότητα ως εκφραστής του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Ο Καποδίστριας δεν έζησε σε έναν τελματωμένο κόσμο. Έζησε στα πρόθυρα της ανάπτυξης πρωτοφανών ζυμώσεων, που οδήγησαν αργότερα την ανθρωπότητα σε μεγάλες αλλαγές. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την εποχή του, δηλαδή η πολιτική του πρακτική, είχε τον βαθμό της πρόγνωσης και της σοφίας που πρέπει να διαθέτει κάθε πολιτικός άνδρας. Οι πόλεις μας, που σε λίγη ώρα θα υπογράψουν Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας, θα έχουν πάντοτε ως σημείο αναφοράς τον Ιωάννη Καποδίστρια».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ παραχώρησε συνέντευξη στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Αγίας Πετρούπολης.
Ακολούθησε επίσκεψη στο 155ο Γυμνάσιο, στην οδό με την επωνυμία «Ελληνική».
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα γραφεία Διοίκησης της κεντρικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης, τον Δήμαρχο Κερκυραίων και την Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία, υποδέχτηκε η επικεφαλής της Διοίκησης κ. Στούκοβα.
Ακολούθησε η τελετή της υπογραφής του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, από τα δυο μέρη. Στην προσφώνησή της η κ. Στούκοβα, καλωσόρισε τον Δήμαρχο Κερκυραίων και την αντιπροσωπεία του Δήμου, τονίζοντας πως με την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας, θα δουλέψουμε ακόμα πιο στενά για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας. «Παρά το δριμύ ψύχος του χειμώνα της Αγίας Πετρούπολης, η φιλία μας θα ζεσταίνει τις καρδιές μας».
Στην αντιφώνησή του ο Δήμαρχος Κερκυραίων μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Κερκυραϊκού λαού και επεσήμανε την αγάπη και την εκτίμηση των δυο λαών.
«Νοιώθω μεγάλη τιμή, που υπογράφω σήμερα το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ του Δήμου Κερκυραίων και της Διοίκησης της Αγίας Πετρούπολης» ανέφερε ο κ. Μικάλεφ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους προγόνους μας, Ιωάννη Καποδίστρια, Ευγένιο Βούλγαρη και Νικηφόρο Θεοτόκη. «Προσωπικότητες που ήρθαν στον τόπο σας, έδρασαν και έφεραν πολύ κοντά τους δυο λαούς μας».
«Με την υπογραφή του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας» είπε ο κ. Μικάλεφ, «επιδιώκουμε να χτίσουμε σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, των λαών μας, επιθυμούμε την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του πολιτισμικού, οικονομικού, τεχνικού και επιστημονικού δυναμικού, των δύο μερών, καθώς και τη συμβολή των ανωτέρω στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Θα μας δοθεί πλέον η δυνατότητα να προωθήσουμε τη συνεργασία και να συμβάλλουμε στην καθιέρωση επαφών μεταξύ των πολιτισμικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών ιδρυμάτων και οργανώσεων, που βρίσκονται στο έδαφος της Κεντρικής Περιοχής της Αγίας Πετρούπολης και της Πόλης της Κέρκυρας και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού. Επίσης να συνεργαστούμε στον τομέα της εκπαίδευσης, να ενισχύσουμε τις πολιτισμικές και πνευματικές σχέσεις, τη συνεργασία σε θέματα εκμάθησης της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας».


Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών, ακολούθησε «στρογγυλό τραπέζι» με τη συμμετοχή από την ρωσική πλευρά εκπροσώπων της διοίκησης, της εκπαίδευσης, του εμπορικού κόσμου, της υγείας, του τουρισμού, της νεολαίας και της κερκυραϊκής αντιπροσωπείας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.


Υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω στο πλαίσιο του συμφώνου, με συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των δυο μερών.


Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου της Κέρκυρας ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου κ. Γιώργος Χονδρογιάννης μίλησε με θερμά λόγια υποστηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, «που ανοίγει νέους ορίζοντες, όπως υποστήριξε στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο πόλεων». «Από την αρχή» τόνισε «που ο Δήμος Κερκυραίων επεξεργάστηκε τους όρους της συνεργασίας, συνέβαλε να επιτευχθεί ουσιαστικά ο τελικός στόχος. Εξάλλου με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητήριου Αγίας Πετρούπολης, που βρίσκεται σήμερα εδώ, ήδη έχουμε συνεργαστεί και ανταλλάξει απόψεις για την προώθηση και ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Επίσης την Παρασκευή στην Αθήνα θα βρεθούμε και οι δυο εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων για να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο αυτό που έχουμε ξεκινήσει».


Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής ο οποίος από την 1 – 1 – 2011, θα είναι αυτός που θα συνεχίσει την προσπάθεια για συνεργασία μεταξύ της Κέρκυρας και της Αγίας Πετρούπολης. Ο κ. Τρεπεκλής δήλωσε από την αρχή ότι συνυπογράφει το Σύμφωνο Φιλίας και ότι με την παρουσία του, δείχνει τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και σε άλλες δράσεις, αφού πλέον ο Δήμος Κερκυραίων μεγάλωσε και είναι ένας Δήμος για ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας. «Στην κατεύθυνση εφαρμογής του πρωτοκόλλου, θα ξεκινήσουμε τα πρώτα βήματα από τη συνεργασία στον πολιτισμό και τον τουρισμό», ανέφερε ο κ. Τρεπεκλής.
Κατά τη διάρκεια των τελετών παρέστη και η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.


Την Παρασκευή το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κερκυραίων, θα δώσει συνέντευξη τύπου, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Αγία Πετρούπολη και θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.