Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Δένδια για τη μη αναγνώριση των Παξών ως ξεχωριστής περιφερειακής ενότητας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι κάτοικοι των Παξών με την μη αναγνώριση του νησιού ως αυτοτελούς Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Αναγνώριση των Παξών ως Περιφερειακής Ενότητας
Με το άρθρο 3 του ν.3852/2010 συστήθηκαν οι Περιφέρειες ως αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αποτελώντας.......
το β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και καθορίστηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες διαιρείται εκάστη εξ αυτών. Για τις νησιωτικές Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων προβλέπονται περισσότερες των υφισταμένων Νομών Περιφερειακές Ενότητες, αναγκαιότητα που επιβάλλει ο νησιωτικός χαρακτήρας των περιοχών αυτών της χώρας.
Ωστόσο, οι Παξοί, καίτοι μέχρι σήμερα αποτελούσαν ιδιαίτερη επαρχία του Ν. Κερκύρας, δεν αναγνωρίστηκαν ως Περιφερειακή Ενότητα, σε αντίθεση με άλλα νησιά ή μικρά νησιωτικά συμπλέγματα του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους προς τα οποία έχουν ανάλογα πληθυσμιακά, γεωγραφικά κλπ. χαρακτηριστικά, γεγονός που αφενός προκαλεί στους κατοίκους αισθήματα αδικίας και παραμερισμού τους από την πολιτεία και αφετέρου τους στερεί από τη δυνατότητα αυτοτελούς εκπροσώπησής τους στο οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός, Εάν προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία αυτή σε βάρος των κατοίκων των Παξών με την αναγνώριση του ομώνυμου νησιωτικού συμπλέγματος ως αυτοτελούς Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας.