Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΜΕ: Όχι στη κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα Αθλητικά

Με «εξαιρετικά επείγουσα», όπως τη χαρακτηρίζει, εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι στα Αθλητικά Σχολεία (ΤΑΔ – ΕΤΑΔ) της χώρας θα λειτουργήσουν τα τμήματα για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς μαθητών.
Η απαράδεκτη εγκύκλιος (144766/Γ4 στις 16-11-10) με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών που φοιτούν στα ΤΑΔ - ΕΤΑΔ» (Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης) δηλώνει ότι....
«προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίων και Λυκείων της Χώρας, το υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα λειτουργήσει για το τρέχον σχολικό έτος τα Τμήματα εκείνα για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών (την ευθύνη της οποίας έχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού)» Οι διευθυντές των σχολείων όπου υπάρχουν ΤΑΔ - ΕΤΑΔ καλούνται «να ζητήσουν από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση για τη μη ύπαρξη δρομολογίων μεταφοράς και ότι επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της φοίτησης του εγγεγραμμένου μαθητή στο αντίστοιχο Άθλημα».
Με απλά λόγια, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν εξασφαλίζεται η μεταφορά των μαθητών, ζητώντας στην ουσία από τους γονείς ή να πληρώσουν από την τσέπη τους τη μετακίνηση των παιδιών τους ή να διακόψουν τη φοίτησή τους στα σχολεία αυτά. Το μπαλάκι για την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, πετιέται στους γονείς των μαθητών, σε μια ακόμα τραγική επίδειξη της Παιδείας του «μνημονίου».
Έτσι τα ήδη υποβαθμισμένα Αθλητικά Σχολεία (ελλείψεις σε προπονητές και χώρους άθλησης) αποκτούν ένα ακόμη πρόβλημα. Ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως δείχνει και η φετινή εμπειρία, από του χρόνου θα το βιώσουν έντονα και τα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας.
Τα κενά των σχολείων σε εκπαιδευτικούς που ακόμη δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, τα τμήματα με 28-30 και πλέον μαθητές, οι ελλιπείς ή και επικίνδυνες κτηριακές εγκαταστάσεις, η υποχρηματοδότηση των σχολείων που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, γραφική ύλη κ.ά.), η γενίκευση των αντιπαιδαγωγικών ελαστικών εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ), συνθέτουν την πραγματικότητα της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Σ' αυτήν την πραγματικότητα η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά και στερείται για να μάθουν γράμματα τα παιδιά της ξοδεύοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερα χρήματα για μια κατ' ευφημισμόν δωρεάν Παιδεία που το περιεχόμενό της όλο και φτωχαίνει.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας καλεί τους γονείς του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας, που λειτουργεί ως αθλητικό, να μην υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση με την οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη μεταφοράς των παιδιών τους στα σχολεία. Μέσα από συλλογικές αποφάσεις να πάρουν σχετική απόφαση ενώ παράλληλα να προετοιμάσουν κινητοποιήσεις μαζί με τα παιδιά τους και τους εκπαιδευτικούς διεκδικώντας:
• δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους και τα αθλητικά κέντρα
• δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για την μεταφορά των μαθητών, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή
• να μην πραγματοποιηθεί η αποκέντρωση της παιδείας και το πέρασμα των σχολείων μέσω του Καλλικράτη στην τοπική διοίκηση
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας δηλώνει ότι θα βρεθεί αλληλέγγυο και θα στηρίξει κάθε μορφή αγώνα των γονιών και των μαθητών μέχρι να δικαιωθούν. Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ενιαίο λαϊκό μέτωπο γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών - εργαζομένων για μία Παιδεία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.