«Με βάση τις Κοινοτικές Οδηγίες, ο Νομός Λευκάδας από το 1982 και μετά θεωρείται ως Ορεινή και προβληματική περιοχή εκτός από τις τρεις πεδιάδες: της Λευκάδας, της Βασιλικής και του Νυδρίου», είπε ο κ. Σπύρου, εξειδικεύοντας στη συνέχεια τις δράσεις που αφορούν στο νησί και αναφερόμενος στα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν.
Στρατηγική ανάπτυξηςΣτον τομέα του Τουρισμού ο Νομός Λευκάδας έχει σημαντικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο Ορεινός Τουρισμός (που δεν θα πρέπει να...
αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον) περιλαμβάνει τη ζώνη των ορεινών οικισμών γύρω από την Καρυά και γύρω από το Σύβρο.
Η στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει και τις εξής κατευθύνσεις:
1) Να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές. Πρόκειται για υποδομές προτεραιότητας που σχεδιάζονται με τη διακοπή της απομόνωσης των πληθυσμών και των επιχειρήσεων των ορεινών αυτών περιοχών, μέσω της σύνδεσής τους με δίκτυα μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών.
2) Προσαρμογή των οικονομιών τους. Οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών αποτελούν μια αναπτυξιακή οδό και η ευημερία των ορεινών περιοχών εξαρτάται από την ανάπτυξη των οικονομικών τους δραστηριοτήτων οι οποίες συνδέονται με το φυσικό τους πλούτο. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η δασοκομία εξακολουθούν να αποτελούν πηγές εισοδήματος για ένα μέρος των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
3) Αειφόρο ανάπτυξη. Ο δρόμος προς την αειφόρο ανάπτυξη των ορεινών περιοχών περνάει μέσα από τη στρατηγική της γεωργικής πολιτικής.
4) Ανάπτυξη ήπιας μορφής τουρισμού. Η ανάπτυξη του τουρισμού στις ορεινές περιοχές θα πρέπει να συμβαδίζει με τη στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και το σεβασμό προς τις πολιτιστικές και τοπικές παραδόσεις των περιοχών αυτών.
5) Συνεχής και μεγαλύτερη εκπαίδευση των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες των περιφερειών τους, θα πρέπει να διαθέτουν ειδίκευση τόσο στα παραδοσιακά επαγγέλματα όσο και στα νέα επαγγέλματα της τεχνολογίας και των πληροφοριών.
Σχέδιο για την αναζωογόνησή της και κατάθεση προτάσεων
«Η ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας απαιτεί σαν πρώτη προϋπόθεση τη βελτίωση και ολοκλήρωση ενός οδικού δικτύου που θα συνδέει τη βόρεια με τη νότια Λευκάδα καθέτως και την ανατολική με τη δυτική ακτή εγκαρσίως».
Το πρόγραμμα του συνδυασμού για τη Λευκάδα
1. Βασικό μας μέλημα η διαπλάτυνση του διαύλου της Λευκάδας και ο εγκάρσιος οδικός άξονας του νησιού. Τα έργα αυτά πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν γιατί μόνο έτσι θα δοθεί αναπτυξιακή πνοή στη Λευκάδα.
2. Το Μεγανήσι ο Κάλαμος και ο Καστός είναι για εμάς πολύ σημαντικά. Θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα στην ανάδειξη τους ως κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως για το θαλάσσιο τουρισμό, βελτιώνοντας ή συμπληρώνοντας τις λιμενικές υποδομές.
3. Η υποθαλάσσια ζεύξη αποτελεί έργο πνοής για την Λευκάδα. Πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό.
4. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Υγείας. Το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας είναι αναγκαιότητα.
Θα επιταχύνουμε όμως και διαδικασίες των αναγκαίων παρεμβάσεων για την Λευκάδα όπως:
Τομέας συγκοινωνιών:
Οδικά έργα
Βελτίωση οδικής ασφάλειας, συντήρηση οδικού δικτύου
Λιμενικά έργα
Επέκταση λιμένα Νυδρίου
Υποδομές τουριστικών αγκυροβολίων Βασιλικής, Βλυχού, Σιβότων
Προστασία Ακτών Άη Γιάννη
Τομέας Υγείας Πρόνοιας
Νέο πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βλυχού
Αναβάθμιση και δημιουργία νέου περιφερειακού Ιατρείου Μεγανησίου
Τομέας Πολιτισμού
Αναστύλωση κάστρου Αγίας Μαύρας
Ολοκληρωμένα Προγράμματα:
Ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης Μεγανησίου Καστού Καλάμου. Επιχειρησιακά προγράμματα και χρηματοδότηση υποδομών (λιμενικών, οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας φυσικού περιβάλλοντος) και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με επιδότηση επιχειρήσεων και παροχή κινήτρων για την παραμονή στα μικρά νησιά.
[] Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ορεινών περιοχών, με συνολικές χρηματοδοτήσεις στον τομέα των υποδομών και στον τομέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με επιδότηση επιχειρήσεων και παροχή κιν΄πητρων για την παραμονή των νέων στην ορεινή Λευκάδα και την ανάπτυξη αγροτικων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.