Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε υπολειτουργία. Όλα ξεκίνησαν όταν τέθηκε το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών στα τέλη Σεπτεμβρίου όπου λόγω των περικοπών που υπέστη ο τακτικός προϋπολογισμός του Ι.Π. (μείωση κατά 30%) αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της συγκλήτου κατά πλειοψηφία (11 έναντι 6 ψήφων) η μείωση του ποσού που παρέχει το Ι.Π. για την στέγαση των φοιτητών.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ι.Π. συνεδρίασαν έτσι ώστε να μην χαθεί το κεκτημένο....
της ΔΩΡΕΑΝ στέγασης των φοιτητών. Ωστόσο κανένας σύλλογος δεν αποφάσισε να γίνει κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας και του κτηρίου της κεντρικής διοίκησης του πανεπιστημίου. Σε αντίθεση όμως με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων η παράταξη της ΚΝΕ μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ι.Ν. κ. Θ. Γουλή ξεκίνησε κατάληψη των προαναφερθέντων χώρων θέλοντας μόνο και μόνο να ενισχύσουν το μικροπολιτικό και παραταξιακό (ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών) τους συμφέρον. Η ανευθυνότητα της ΚΝΕ όμως δεν περιορίζεται εδώ.
Στις καταλήψεις που ξεκίνησε η ΚΝΕ, οι οποίες όπως και τα ίδια τα μέλη της υποστηρίζουν στην αρχή ήταν συμβολικές, συμμετέχουν και μέλη του σχήματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΕΑΑΚ) καθώς επίσης και εξωπανεπιστημιακοί. Όταν λοιπόν η ΚΝΕ αντιλαμβάνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και πλέον όλες οι υπηρεσίες του Ι.Π. παύουν να λειτουργούν, η ΚΝΕ αποχωρεί από την κατάληψη χωρίς καν να θέσει θέμα συνέλευσης για λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων. Άφησε δηλαδή μία μικρή «αριστερίζουσα ομάδα φοιτητών» μαζί με εξωπανεπιστημιακούς να παρεμποδίζει την λειτουργία του Ι.Π.
Οι ανωτέρω ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα:
1. Το κλείσιμο της λέσχης σίτισης των φοιτητών του Ι.Π.
2. Την παρεμπόδιση πολλών διαδικασιών για αγορά εξοπλισμού από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, απαραίτητου για την εκπαιδευτική διαδικασία.
3. Τον εκφυλισμό του Ι.Π. καθώς μέσα σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια και δεν μπορούσαν αυτά να πραγματοποιηθούν στον χώρο της Ιονίου Ακαδημίας.
4. Οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι καθώς τελεί υπό κατάληψη η Οικονομική Υπηρεσία.
5. Υπάρχει κίνδυνος οι φοιτητές να πεταχτούν στην κυριολεξία εκτός δωματίων καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τα συμβεβλημένα ξενοδοχεία.
6. Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ακόμα και το τρέχον εξάμηνο καθώς και οι διδάσκοντες παραμένουν απλήρωτοι.
Όπως όλοι αντιλαμβάνονται οι συνέπειες είναι εις βάρος των συμφερόντων των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων και των διδασκόντων του Ι.Π.


Την Τετάρτη 3-10-2010 στις 9μμ μέλη της Π.Α.Σ.Π. αλλά και άλλοι φοιτητές παραβρεθήκαν στον χώρο της Ιονίου Ακαδημίας όπου είχε οριστεί συνέλευση. Εκεί ζητήσαμε το αυτονόητο! Έπειτα από τοποθετήσεις μας ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία για να λήξει η κατάληψη και όλες οι υπηρεσίες του Ι.Π. να λειτουργήσουν ομαλά. Μέσα σε κλίμα χλευασμού, συνεχόμενων άγονων αντιπαραθέσεων και ύβρεων που εξαπέλυαν κυρίως εξωπανεπιστημιακοί έναντι σε όποιον δεν υποστήριζε τα λεγόμενα τους αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία και συγκεκριμένα υποστήριξαν: «πως ότι και αν βγει από ψηφοφορία εμείς δεν θα το κουνήσουμε από εδώ μέσα!!!!». Υπό αυτές τις συνθήκες που κάθε άλλο από Δημοκρατικές δεν είναι, παρουσιάστηκαν ακόμα και φαινόμενα τραμπουκισμού!
Είναι πιστεύουμε προφανές ότι τακτικές σαν τις παραπάνω δεν «χωράνε» σε ένα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Πολίτευμα.
Ως Π.Α.Σ.Π. ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε φοιτητή για το δικαίωμά του τόσο στην μόρφωση και την επαγγελματική του αποκατάσταση όσο και για το δικαίωμά του στην ΔΩΡΕΑΝ στέγαση. Σ’ ότι αφορά κιόλας μια άμεση λύση για την στέγαση αυτό που διεκδικούμε είναι:
1. Να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι υπηρεσίες της φοιτητικής μέριμνας έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα του αριθμού των αιτήσεων ώστε να κατατεθεί πρόταση για αναμόρφωση της ήδη υπάρχουσας απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου η οποία θα καλύπτει την πλειοψηφία των φοιτητών ΔΩΡΕΑΝ με κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.
2. Να μειωθεί η τιμή της κλίνης από τους ξενοδόχους έτσι ώστε και το Ι.Π. να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων φοιτητών.
Τέλος σ’ ότι αφορά τα γεγονότα των καταλήψεων είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων και των διδασκόντων του Ι.Π. και θα παλέψουμε μαζί τους ούτως ώστε να μην στερηθούν αυτοί και οι οικογένειές τους, τους μισθούς τους.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ι.Π.!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΠΑΤΗΜΑ ΣΕ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ!


ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ Σ’ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΦΥΓΗ!