Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Την άμεση οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Κέρκυρας που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα της 16ης-17ης Νοεμβρίου ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία ο βουλευτής κ. Ν. Δένδιας

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τους αρμοδίους Υπουργούς α) Οικονομικών, β) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και γ) Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ο βουλευτής κ. Νίκος Δένδιας (ΝΔ) ζητά την άμεση οικονομική υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της νήσου μας που επλήγησαν από τη σφοδρότατη καταιγίδα και την καταστροφική πλημμύρα της 16ης-17ης Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ζητά....
α) την άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε κάθε οικογένεια που επλήγη η κατοικία ή η οικοσκευή της από την πλημμύρα, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν (αρ.14 ν.3631/2008), β) την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων (χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής και ατόκων δανείων για την επισκευή / ανακατασκευή πληγέντων κτιρίων - από 28.07.1978 ΠΝΠ), γ) την επιχορήγηση των πληγεισών επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του ΕΟΜΜΕΧ, για τις ζημίες που υπέστησαν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα (αρ.36 ν.2459/1997) και δ) την αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και λοιπών νομικών προσώπων του αρ.106§4 ν.2362/1995 και τη ρύθμιση της καταβολής τους μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (αρ. 5§5 ν.2275/1994).
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η λήψη μέτρων οικονομικής υποστήριξης των πλημμυροπαθών είναι απολύτως αναγκαία, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας πλήττονται ήδη βαθιά από την πολιτική εισοδηματικών περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων της κυβέρνησης, καθώς και την βαθιά ύφεση της πραγματικής οικονομίας (πτώση τουριστικής δραστηριότητας κα.), ώστε να μην δύνανται να αντιμετωπίσουν χωρίς την αρωγή της πολιτείας τα καταστροφικά αποτελέσματα της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε τη νήσο.