Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Σπ. Σπύρου για Φορέα Διαχείρισης της Κέρκυρας – Μνημείου της Ουνέσκο- Θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο διαχείρισης της πόλης;

Με αφορμή τη δέσμευση της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ότι στις 22 Οκτωβρίου θα έρθει στην Κέρκυρα να παρουσιάσει το σχέδιο διαχείρισης της πόλης Κέρκυρας – Μνημείου Ουνέσκο, ο υπ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, δήλωσε:
«Από τον περασμένο Μάρτιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού - μας διαβεβαιώνει για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης, ενώ ο νυν Δήμαρχος Κερκυραίων, Σωτ. Μικάλεφ, από τη μεριά του δηλώνει ότι...
έχει πράξει τα δέοντα για την προώθηση ενός σχεδίου για το Φορέα.
Παρά τις ευγενείς προσπάθειες και των δυο πλευρών, ο Φορέας Διαχείρισης δεν υφίσταται, αν και η πόλη έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο μνημείο της Ουνέσκο από τον Ιούνιο του 2007!
Με το να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο για την «εγκληματική» καθυστέρηση δεν προωθείται η επίσπευση των διαδικασιών.
Τα όποια πλεονεκτήματα απορρέουν από την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης, θα πρέπει σύντομα να γίνουν ορατά είτε αφορούν στο Μνημείο είτε στους κατοίκους της πόλης.
Και το κυριότερο: Κανένα σχέδιο δεν θα έχει αξία, αν δεν συμπεριλάβει και την απαιτούμενη χρηματοδότηση των ενεργειών του και το ερώτημα που απορρέει είναι σαφές: Είναι διατεθειμένοι, Κυβέρνηση και Υπουργείο Πολιτισμού να χρηματοδοτήσουν άμεσα το σχέδιο διαχείρισης; Γιατί, διαφορετικά, η παρουσίαση του Φορέα Διαχείρισης από μόνη της δεν θα ικανοποιήσει παρά στο ελάχιστο τους πολίτες που επιθυμούν η Κέρκυρα να γίνει πραγματικά ένα Μνημείο της Ουνέσκο!