Η πιλοτική έρευνα για την οικοδομική τεκμηρίωση και τη διερεύνηση της παθολογίας του κτηρίου της Villa Rossa που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Νομαρχίας Κέρκυρας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου από ειδική ομάδα καθηγητών παρουσία του Νομάρχη Κέρκυρας Στέφανου Πουλημένου,.....
της αρμόδιας Αντινομάρχη Μερόπης Υδραίου, του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ, του Αντινομάρχη Χρήστου Σκούρτη, της Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, εκπροσώπου του ΤΕΕ Κέρκυρας, και ενδιαφερόμενων για το θέμα μηχανικών και αρχιτεκτόνων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από δεκατρείς καθηγητές και δεκαπέντε επιστημονικούς συνεργάτες και φοιτητές των σχολών Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του Ε.Μ.Π. και διήρκησε ενάμιση περίπου χρόνο. Κύριο αντικείμενο ήταν η συγκέντρωση και καταγραφή όλων των απαραίτητων επιστημονικών στοιχείων που θα δώσουν την δυνατότητα προσδιορισμού των μεθόδων επεμβάσεων για την αποκατάσταση του κτίσματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την πιλοτική αυτή έρευνα χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος με χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής αποτύπωσης και η συγκέντρωση των στοιχείων έγινε από ειδικό εργαστήριο του Ε.Μ.Π.
Στην αρχή της παρουσίασης ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της πιλοτικής αυτής έρευνας με ευχαριστίες προς την ομάδα του Ε.Μ.Π. για το έργο το οποίο επετέλεσε.
Από την πλευρά της η αρμόδια Αντινομάρχης ευχαρίστησε την ερευνητική ομάδα για την άψογη συνεργασία την οποία είχαν, επεσήμανε ότι με την πιλοτική αυτή έρευνα τίθενται οι βάσεις για την προώθηση των διαδικασιών αποκατάστασης της Villa Rossa τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη ουσιαστικής και συνολικής παρέμβασης ώστε το κτήριο να μην καταρρεύσει.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας Παναγιώτη Τουλιάτο και τους καθηγητές του Ε.Μ.Π. Κώστα Καραδήμα, Χάρη Μουζάκη, και Ειρήνη Εφεσίου.
Ειδικότερα, η παρουσίαση επικεντρώθηκε στην οικοδομική τεκμηρίωση του κτηρίου μέσω της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης και της κατασκευαστικής του ανάλυσης, στα αποτελέσματα της διερεύνησης και καταγραφής της παθολογίας του κτηρίου καθώς και στην διερεύνηση της συμπεριφοράς του κτηρίου στις φορτίσεις ώστε να προσδιοριστούν οι μέθοδοι επεμβάσεων και ενισχύσεων για την αποκατάστασή του.