Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τι λέει η ΝΕ του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και η κυβέρνηση μέσω της υπουργού παιδείας αλλά και των τοπικών της εκπροσώπων προσπάθησαν να φτιάξουν μια ψεύτικη εικόνα, μια εικονική πραγματικότητα για τις σχολικές μονάδες.
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Όχι μόνο η καινούργια σχολική...
χρονιά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς αλλά με τους χειρότερους, αφού τα χρόνια προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αντίθετα έχουν οξυνθεί με κυριότερα το πρόβλημα των λειτουργικών κενών, της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, της μεταφοράς των μαθητών.
Ο καθένας και ιδιαίτερα ο κάθε γονιός καταλαβαίνει ότι με τέτοιες συνθήκες που θα επικρατήσουν στις σχολικές μονάδες ουσιαστικό μάθημα δεν μπορεί να γίνει.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και τη συναίνεση της ΝΔ που εφαρμόζει και αξιοποιεί την καπιταλιστική κρίση για να φορτώσει όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.
Στο πλαίσιο αυτό περιορίστηκαν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, οι χρηματοδοτήσεις των σχολικών μονάδων και η χρηματοδότηση για τις μεταφορές των μαθητών. Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με τον «Καλλικράτη», που φέρνει άθλιες εργασιακές συνθήκες για τους εκπαιδευτικούς, συγχωνεύσεις και κατάργηση σχολικών μονάδων, διάλυση του ενιαίου χαρακτήρα της μόρφωσης.
Με σχεδιασμένο τρόπο επομένως προωθείται το σχολείο της αγοράς και στη δομή και στο περιεχόμενο. Προωθείται μια εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Καλούμε τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές μέσα από συλλογικές διαδικασίες να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και άμεσα να απαιτήσουν:
• Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές
• Να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, που να καλύπτουν όλα τα κενά.
• Να εξασφαλιστεί άμεσα με δημόσιο δίκτυο μεταφοράς η δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών
• Μέτρα τώρα για τους φοιτητές, τα παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των παιδιών τους.