Του Μάριου Άνθη
αντιπρόεδρου του σωματείου εργαζομένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις ΒΔ Ελλάδας
Οι εργασίες στο εθνικό στάδιο, οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κύριο έργο , σημαντικό μεγάλο και δύσκολο, της ολοκληρωτικής ανακατασκευής των υποδομών του αγωνιστικού χώρου και της τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα είναι στην τελική του φάση και ορισμένες καθυστερήσεις οφείλονται σε ανυπέρβλητα εμπόδια , όπως τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην.....
εκτέλεση μεταφορών. Στο άρθρο αυτό δεν έχουμε καμία διάθεση έκφρασης υπερβολικών εκτιμήσεων και κυρίως δεν έχουμε πρόθεση να αναλάβουμε «ρόλο ειδικού». Αυτό που είδαμε, όμως το προηγούμενο διάστημα ( όπως και αρκετός κόσμος που επισκέφτηκε το στάδιο παρακολουθώντας τις εργασίες ) και επιπλέον αυτά που προσθέτει στην γενικότερη εικόνα η μέχρι τώρα εμπειρία μας , αποτελούν στοιχεία για τις παρακάτω εκτιμήσεις:
α) Οι εργασίες εκτελούνται (έως εδώ ) με προσοχή, υπευθυνότητα και πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσφέροντας εγγυήσεις για την κατασκευή ενός ποιοτικού και ανθεκτικού χλοοτάπητα.
β) Τόσο οι εργασίες όσο και οι γενικότερες εξελίξεις δικαιώνουν την άποψη μας, που με ένταση και επιμονή εκφράσαμε και στο σημαντικό συνέδριο για τις αθλητικές υποδομές της Ένωσης Γυμναστών στις αρχές του χρόνου, την άποψη ότι βήμα προόδου αποτελούν τα ουσιαστικά έργα υποδομών. Αυτά τα ουσιαστικά έργα που κάνουν τις δαπάνες να «πιάνουν τόπο» και που κάνουν τις χρηματοδοτήσεις αληθινά ουσιαστικές και οικονομικές. Όχι τα σπάταλα και ανούσια έργα «βιτρίνας» και εντυπώσεων. Μπορούμε λοιπόν βάσιμα να πούμε ότι το μέρος των έργων που βασικά ανέλαβε, χρηματοδότησε και συντονίζει ο Δημόσιος τομέας (δηλαδή η Γ.Γ.Α. και η Δ.Ε του ΕΑΚΚ ) προχωρά θετικά. Απομένει το υπόλοιπο τμήμα παρεμβάσεων που αφορά ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς όπως αποδυτήρια, εξέδρα, δημοσιογραφικά θεωρεία κλπ. που βρίσκονται στη σφαίρα ευθύνης της ΠΑΕ/ ΑΟΚ και του ΟΠΑΠ και μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Στο σημείο αυτό, δυο ακόμα παρατηρήσεις:
1. Αυτές οι παρεμβάσεις, που ακόμα δεν ξεκίνησαν δεν είναι απλά επιβεβλημένο από τους
κανονισμούς και τις διατάξεις να υλοποιηθούν. Είναι αναγκαίες από λειτουργική άποψη για το Στάδιο μας. Τις χρειάζεται το γήπεδο . Επιπλέον να τονίσουμε ότι ορισμένες κουβέντες που ακούσθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε τοπικά ΜΜΕ όπως ότι το Εθνικό Στάδιο διαθέτει κονδύλια (250.000 € ετησίως!!) και ας αναλάβει να κάνει μόνο του τις παρεμβάσεις! δεν αποτελούν απλά ακραία αντιστροφή της πραγματικότητας αλλά είναι και απολύτως αχρείαστες . Δεν βοηθούν σε τίποτε και κανέναν.
2. Κατά την άποψη μας και δυστυχώς ,ακόμα και αν πραγματοποιηθούν επιτυχώς και οι δύο
«εργολαβίες» στο Εθνικό Στάδιο , παρότι θα είναι οπωσδήποτε θετική εξέλιξη , δεν θα είναι όμως αρκετές να αλλάξουν ριζικά την εικόνα. Και πάλι δεν θα έχουν δρομολογηθεί και εκτελεστεί οι αναγκαίες αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που θα έδιναν στο Στάδιο μας την εικόνα ενός σύγχρονου, ανακαινισμένου σταδίου, με χρώμα και προσωπικότητα. Αυτό που λείπει, όπως έχουμε ξαναπεί ,είναι ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για το Στάδιο που θέλουμε , ένα «μοντέλο» σταδίου που διεκδικούμε να διαμορφώσουμε.
Είναι απόλυτα κατανοητό το ενδιαφέρον και η αγωνία του φίλαθλου κόσμου της Κέρκυρας να τεθεί σύντομα σε λειτουργία το Εθνικό Στάδιο και να μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει τους αγώνες που ήδη στερείται. Αντίστοιχη είναι και η αγωνία των αθλητών των υπολοίπων αθλημάτων αλλά και του μαζικού αθλητισμού, που στερούνται τις εγκαταστάσεις του Σταδίου μας εδώ και μήνες. Ένας λόγος παραπάνω για να προχωρήσουν και να τελειώσουν οι εργασίες σωστά και γρήγορα. Επιπλέον ο κερκυραϊκός λαός, οι αθλητικοί φορείς και το αθλητικό κίνημα δεν πρέπει να ξεχνούν ότι απαιτείται να εκφράζεται σταθερά αυτό το διεκδικητικό πνεύμα που θα επιτρέπει και θα διασφαλίζει στο ΕΑΚΚ τις δυνατότητες να υλοποιεί ουσιαστικά έργα στο αθλητικό μας συγκρότημα και παράλληλα να διασφαλίζει τις απαραίτητες λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις του.