Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κόντρα Σεβαστιανού Μεταλληνού και Σπύρου Σαλβάνου για το αιολικό πάρκο

κ. Σαλβάνε,
Με εξέπληξε η καταγγελτική και ειρωνική επιστολή που μου στείλατε αναφορικά με τις θέσεις της παρατάξεώς μας για το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα. Και εξεπλάγην διότι είναι γεγονός ότι έχουμε αντίστοιχες ευαισθησίες σχετικά με το Περιβάλλον, είτε φυσικό, είτε αστικό.
Οι απόψεις όλων μας εντάσσονται στην υποκειμενικότητα, τόσο της καταστάσεως, όσο και της συγκρότησης του καθενός.
Η θέσεις μας, όντας αιρετοί, σχετίζονται τόσο....
 με τις αρμοδιότητές μας στο πλαίσιο του πολιτεύματός μας, όσο και με την προσωπική μας ταυτότητα. Προσέξτε: αρμοδιότητες και όχι εξουσίες. Οι αιρετοί δεν έχουμε θεσμικά την δυνατότητα να εξουσιάζουμε ούτε να δυναστεύουμε.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης που αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη μας και το μέλλον των παιδιών μας σε αυτόν. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι βασικές ανανεώσιμες πηγές είναι η αιολική ενέργεια και η βιομάζα. (Η υδροηλεκτρική ενέργεια που αναφέρατε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή, με εξαίρεση τα μικρά υδροηλεκτκρικά). Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά που διαφημίζονται από τους τραπεζίτες, ανταγωνίζονται τον λιγνίτη…
Επίσης είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Κερκυραίοι δεν είμαστε ανώτεροι από τους κατοίκους άλλων περιοχών και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε από την πολιτεία ισομερώς. Δηλαδή να μην περιμένουμε οι οχλούσες χρήσεις να χωροθετούνται στο σύνολό τους μακρυά από εμάς. Συνεπώς θα πρέπει και η Κέρκυρα να παράγει τμήμα τουλάχιστον της ενέργειας που καταναλώνει.
Για τους λόγους αυτούς είμαστε θετικοί στην εγκατάσταση και αιολικού πάρκου στην Κέρκυρα. Η θέση δε που ενδείκνυται αιολικά είναι αυτή του Όρους.
Όσον αφορά δε τους Υποσταθμούς, κατέχω απόλυτα το θέμα καθώς τρέχω χρόνια στα δικαστήρια με την ΔΕΗ Α.Ε. Ο προτεινόμενος υποσταθμός είναι μακρυά από οικισμό και συνεπώς δεν βλάπτει την υγεία κανενός. Απλά πρότεινα να μην είναι ορατός από την Επαρχιακή Οδό Σιδαρίου.
Όμως στην εν λόγω περίπτωση δεν αποφασίσαμε αν θέλουμε ή όχι αιολικό πάρκο. Η αυτοδιοίκηση καλείται να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου και όχι για την έγκριση ή μη εκτέλεσης αυτού. Αυτή έχει ήδη ληφθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σκοπός δηλαδή της απόφασης είναι να επιτευχθεί ο βέλτιστος συμβιβασμός μεταξύ επενδυτή και τοπικής κοινωνίας, ώστε ο πρώτος να μην καταστρέφει πόρους του τόπου που εκμεταλλεύεται. Για εμάς δε η ύπαρξη ανεμογεννητριών σε μία περιοχή δεν αποτελεί καταστροφή του περιβάλλοντος, εφ’ όσον βέβαια δεν ξεπερνάει το μέτρο (που έχουμε πλέον χάσει).
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των αιρετών, σας βεβαιώνω ότι αποτελεί βασική μας υποχρέωση η μελέτη και ο έλεγχος των μελετών αυτών, οι οποίες δεν είναι καθόλου τεχνικές, αλλά απλές περιγραφές και χάρτες. Έχουμε δε και τις υπηρεσίες να μας εξυπηρετούν στα σημεία που δεν κατανοούμε. Εσείς δε κ. Σαλβάνε έχετε ξοδέψει απίστευτο χρόνο μελετώντας μελέτες και νομοθεσία για να διεκδικείτε επιτυχώς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη Λίμνη Αντινιώτη. Μήπως είστε ειδικός επιστήμονας και δεν το γνωρίζω; Αν δηλαδή εκλεγείτε τον προσεχή Νοέμβριο θα σταματήσετε να μελετάτε και να ψάχνετε; Επί τη ευκαιρία σας εύχομαι κάθε εκλόγιμη επιτυχία στη συμμετοχή σας στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Δεν ενοχληθήκατε κ. Σαλβάνε ότι μόνο εσείς μπήκατε στον κόπο να κάνετε αναπαράσταση της όψης του πάρκου επί του Όρους, ενώ κανείς Δημοτικός και Νομαρχιακός Σύμβουλος δεν ενδιαφέρθηκε καν να το ζητήσει από την επενδύτρια εταιρεία;
Εξ ιδίων λοιπόν να κρίνετε τα αλλότρια και να απαιτείτε και οι αιρετοί να είναι εξ’ ίσου μελετηροί με εσάς. Και όχι να κρίνετε εμάς του λίγους που επίσης ξενυχτάμε μελετώντας για να έχουμε, υποκειμενικά, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη γνώμη στα Συμβούλιά μας.
Το ξερό «ΟΧΙ» σε μία απόφαση έγκρισης ΜΠΕ δεν έχει καμία επίπτωση διοικητικά. Αλλά και «ΟΧΙ» αν θέλεις να πεις, μπορείς να το επιδιώξεις μέσα από πολλές παρατηρήσεις. Να είστε όμως σίγουρος ότι κανένας από την δημοτική μας ομάδα δεν θα πέσει στην παγίδα των «le coq politique».
Θα περίμενα κ. Σαλβάνε να συνταχθείτε στο πλευρό των ελαχίστων αιρετών που ζητάμε επίμονα από τους Δήμους μας την σύνταξη χωροταξικού σχεδίου. Είναι η μοναδική λύση για να προσδιορίσουμε τις χρήσεις της γής μας, καθώς και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες σε αυτήν. Πόσω μάλλον που η Κέρκυρα έχει ανάγκη πλέον από καλλωπιστική γη, πέραν από όλα τα’ άλλα.
Οικολόγος κ. Σαλβάνε δεν νομίζω να είμαι. Δεν γνωρίζω καν τι ακριβώς σημαίνει. Το περιβάλλον όμως με ενδιαφέρει. Και παρακαλώ να μην ειρωνεύεστε τις θέσεις και την δραστηριότητα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.
Τελειώνοντας κ. Σαλβάνε ήθελα να επισημάνω ότι εμείς, μια μικρή ομάδα αιρετών, είχαμε το θάρρος και τη βούληση να ξενυχτήσουμε να μελετήσουμε τα σχετικά κείμενα και να υποβάλουμε εγγράφως την αντίθετη άποψη μας δια της ενστάσεως για την συγκεκριμένη μελέτη του αιολικού πάρκου. Είναι το μοναδικό όπλο που μας δίνει ο Νομοθέτης, απουσία χωροταξικού σχεδιασμού.
Εσείς γιατί δεν προβήκατε σε αντίστοιχη ενέργεια, έστω για την ιστορία, προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρά τα «ψάλλετε» σε μένα;


Σεβαστιανός Μεταλληνός
Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων




Επιστολή Σαλβάνου προς Σεβαστιανός Μεταλληνό:
Έτσι «μπράβο» κ. Μεταλληνέ, από τη στιγμή που ο κάθε Δημοτικός Νομαρχιακός Σύμβουλος δεν μπήκε στον κόπο (με ποια εξειδίκευση άραγε) να μελετήσει λεπτομερώς την ογκώδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «δεν δικαιούται και δια να ομιλεί». Δικαιούται μόνον όποιος ταυτίζεται με τους επενδυτές-καταπατητές προσφέροντας σ’ αυτούς καλές υπηρεσίες…
Η «ουσία» λοιπόν δεν είναι η εγκατάσταση ή μη του αιολικού πάρκου, αλλά οι κάποιες μικρές πινελιές για να το κάνουμε ποιο ελκυστικό, μιας που όπως λες, «οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε σε επενδυτή την δραστηριότητα». Άρα τα δίνουμε όλα, τι κι αν ακρωτηριάζουμε την Κέρκυρα, χαρίζοντας περιοχές «φιλέτα» στους ντόπιους και ξένους επενδυτές-καταπατητές, τι κι αν μια περιοχή της Κορακιάνας από έναν υποσταθμό που φιλοξενεί τώρα, μεταβληθεί σε πάρκο υποσταθμών, τι κι αν ο καρκίνος γιγαντωθεί και δεν αφήσει πόδι όρθιο!!!
- Η κοινωνία δια των αντιπροσώπων της, όσο κι αν αυτό ενοχλεί, ψηφίζει ΝΑΙ ή Όχι σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Και στην περίπτωση του αιολικού πάρκου του Παντοκράτορα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, ψήφισε «ΟΧΙ».
- Βροντερό «ΟΧΙ» λένε και οι γνήσιοι οικολογικά ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες, ενώ πέφτούν εδώ και τώρα κάποιες οικολογικές μάσκες και κάποιοι βαρύγδουποι τίτλοι συλλόγων «προστασίας» περιβάλλοντος λειτουργούν πλέον ύποπτα και παραπλανητικά…
Σπύρος Σαλβάνος
www.antinioti.com