Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αιολικό Παντοκράτωρα: Ένα ΟΧΙ, που σημαίνει ΝΑΙ

Γράφει ο Σεβαστιανός Μεταλληνός Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων


Στις 20/09/2010 συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του έργου της εταιρείας Enova για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Όρος Παντοκράτωρα.
Η προθεσμία για την λήψη σχετικής απόφασης ήταν τα τέλη Ιουλίου και συνεπώς η δίμηνη αυτή καθυστέρηση καθιστά την όποια γνωμοδότηση πιθανώς διοικητικά άκυρη.
Παρακολούθησα την Συνεδρίαση αυτή, καθώς περίμενα....
να εξεταστεί και να κριθεί η ένσταση που υπέβαλε η Δημοτική μας παράταξή στα τέλη Ιουλίου. Διαφωνούμε με σημαντικές παραμέτρους του έργου, του οποίου η μελέτη πρέπει να τροποποιηθεί.
Επί τρεις περίπου ώρες παρακολουθούσα καρτερικά τοποθετήσεις Νομαρχιακών Συμβούλων σχετικά με την αιολική ενέργεια και τον ρόλο των πολυεθνικών στον ενεργειακό τομέα, αλλά επί της ουσίας της μελέτης ουδείς τοποθετήθηκε. Με έκπληξή μου δε διαπίστωσα ότι παρ’ όλο που η μελέτη είναι στη Γραμματεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου από τα μέσα Ιουνίου, σχεδόν ουδείς δεν μπήκε στον κόπο να την ξεφυλλίσει και να αναγνώσει τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί (από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και την παράταξή μας). Οι ενστάσεις δε αυτές ουδέποτε αναφέρθηκαν και αναγνώστηκαν από το Προεδρείο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Συμβουλίου η συζήτηση και κρίση αυτών!!!
Μου επετράπη να εισηγηθώ επί της ενστάσεώς μου μετά το πέρας της διαδικασίας των τοποθετήσεων (!!!) και προ της ψηφοφορίας, οπότε και πολύ συνοπτικά ανέφερα μερικές από τις διαφωνίες μας με την μελέτη, όπως:
1. Πυρασφάλεια: δεδομένης της αδυναμίας προσέγγισης πυροσβεστικών αεροσκαφών σε απόσταση 1 χλμ από το χώρο του αιολικού πάρκου, ο επενδυτής να κατασκευάσει δεξαμενές νερού χωρητικότητας περίπου 8.000 κ.μ., με αντίστοιχο δίκτυο αγωγών πυρόσβεσης.
2. Αισθητική όχληση: Στην μελέτη δεν υπάρχει κανένα σχέδιο όψης του αιολικού πάρκου, κυρίως από την πόλη της Κέρκυρας από όπου θα είναι ορατό λόγω του ύψους των ανεμογεννητριών (200μ).
3. Μείωση του εμφανούς ίχνους των ανεμογεννητριών στον ορίζοντα με τροποποίηση του προτεινόμενου λευκού χρώματος σε απόχρωση του γκρι και γαλάζιου (όπως στο κάτω μέρος των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας).
4. Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή της εγκατάστασης για τους πολίτες, καθώς αποτελεί εξαιρετικό χώρο περιπάτου και απόλαυσης μοναδικής θέας.
5. Η κατασκευή της εγκατάστασης θα περιλαμβάνεις εκσκαφές τεραστίου μεγέθους, καθώς η κάθε ανεμογεννήτρια θα περιλαμβάνει βάση θεμελίωσης 500 κ.μ. Συνεπώς προτείναμε να μην εκτελούνται οι εργασίες αυτές τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο, προκειμένου να μην επηρεαστεί η αναπαραγωγή πανίδας όπως λαγού, πέρδικας, αλεπούς και μπεκάτσας.
6. Η προτεινόμενη όδευση των αγωγών Υψηλής Τάσης για τη σύνδεση του αιολικού πάρκου με τον Υποσταθμό να τροποποιηθεί, ώστε να μην καταστραφούν τα λιθόκτιστα γεφύρια στην επαρχιακή οδό Αγίου Μάρκου – Α. Κορακιάνας. Επίσης ο αγωγός να μην περάσει μέσα από τον οικισμό της Α. Κορακιάνας, καθώς η πλάτους μόλις 4μ. δημοτική οδός δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη τοποθέτηση των δικτύων ομβρίων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ΟΤΕ, ΔΕΗ και του καλωδίου του αιολικού πάρκου. Επίσης υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την διέλευση του καλωδίου αυτού από τον οικισμό. Προτείναμε εναλλακτικά την όδευση από τις γεωργικές εκτάσεις νότια του οικισμού.
7. Ο προτεινόμενος Υποσταθμός Υψηλής Τάσης στην περιοχή «Γιατροί», Δημ. Διαμ. Α. Κορακιάνας και επί της Επαρχιακής Οδού Σιδαρίου, να μην κατασκευαστεί επί της οδού, αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 50 μ από αυτή και να δεντροφυτευτεί περιμετρικά, ώστε να μην είναι ορατός από τους διερχόμενους κάτοικους και επισκέπτες του νησιού μας.
Τόσο τα ανωτέρω, όσο και αρκετές άλλες παράμετροι του έργου, δεν απασχόλησαν τόσο τους Νομαρχιακούς Συμβούλους, όσο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Φαιάκων. Αρκέστηκαν σε ένα ξερό συνολικό ΟΧΙ επί του έργου. Το οποίο όμως σημαίνει ΝΑΙ με λευκή επιταγή στον επενδυτή να κάνει προχειρότητες εις βάρος του συμφέροντος των πολιτών της Κέρκυρας. Πως γίνεται αυτό;
Οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε σε επενδυτή την δραστηριότητα, εκτός και έχει γίνει σχετική πρόβλέψη στο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Και είναι λογικό, γιατί μπορούμε να αρνηθούμε την εγκατάσταση στον «Γιώργο» και να την επιτρέψουμε στον «Μιχάλη» με οικονομικά ανταλλάγματα. Και φυσικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στην Κέρκυρα αρνούμεθα πεισματικά και διαχρονικά να αποφασίσουμε την σύνταξης της απλής αυτής μελέτης χρήσεων γης. Χωρίς αυτήν οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει.
Συνεπώς καλούμεθα να γνωμοδοτήσουμε επί των παραμέτρων του έργου, τις οποίες οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της η αδειοδοτούσα αρχή, δηλαδή η Περιφέρεια. Όταν όμως η γνωμοδότηση είναι ένα ξερό ΟΧΙ, χωρίς τεκμηρίωση, τότε η υπηρεσία που εκδίδει την άδεια δεν μπορεί να την λάβει υπ’ όψιν της.
Για μία ακόμα φορά απογοητεύτηκα να ακούω αιρετούς να βερμπαλίζουν εκτός θέματος. Να αρνούνται να κατανοήσουν ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους και να διαβάσουν την σχετική νομοθεσία που πρέπει να τηρούμε. Να μην έχουν ρίξει ούτε μια ματιά στις εισηγήσεις των θεμάτων επί των οποίων καλούνται να αποφασίσουν.
Και όταν επισημαίνεις το πρόβλημα καλύπτονται πίσω από τη φράση: «Είμαστε πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες». Δηλαδή μελετούν μόνο Αριστοτέλη και αδιαφορούν για την αισθητική της πόλης και την πυρασφάλεια στο Όρος.
Στην τηλεόραση τα λένε ονειρικά. Όταν όμως έρχεται η ώρα των αποφάσεων φροντίζουν να διασφαλιστεί η καταστροφή του νησιού μας και της οικονομίας μας. Δια της απάθειας ή άγνοιας, της αδιαφορίας ή ανευθυνότητας, της βλακείας ή του χρηματισμού. Μπορεί και όλα μαζί.
Και όταν θα είναι ορατά τα αίσχη, οι κακοτεχνίες, η απίστευτη σπατάλη, μετά από 3-10 χρόνια από την λήψη της απόφασης για κάθε μελέτη, θα μας φταίει το Αθηνοκεντρικό κράτος…