Η πρόσφατη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και οι δηλώσεις των στελεχών του Υπουργείου, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε χτυπάει εκτός όλων των άλλων και το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση. Δείχνουν πώς και μέσα από το χώρο του σχολείου θέλουν να φορτώσουν για μία ακόμη φορά την κρίση στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.
Έτσι στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και εφαρμόζοντας κατά γράμμα...
το μνημόνιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις 2.825 διορισμούς, μειωμένους δηλαδή κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Την ίδια στιγμή μόνο οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις είναι σχεδόν 11.500. Στην Κέρκυρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛΜΕ, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση είναι περίπου 50. Τα κενά στην Κέρκυρα θα παρουσιαστούν σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, φυσικοί κτλ) όπως παραδέχθηκε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Τ. Γαβαλάς.
Επιπλέον αυξάνει και ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια σχολεία, λόγω της αδυναμίας των οικογενειών τους να ανταποκριθούν στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Το αποτέλεσμα είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ τα κενά πανελλαδικά θα διαμορφωθούν σε πάνω από 20.000 ενώ οι χαμένες ώρες θα είναι κάποια εκατομμύρια!!! Είναι φανερό ότι το χάος που θα επικρατήσει σε λίγες μέρες στα σχολεία θα είναι αποκλειστικά ευθύνη και καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Το μόνο που είχε να δηλώσει πάνω στο θέμα το Υπουργείο ήταν ότι επιστρέφουν στα σχολεία 5.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Αριθμός που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις μισές συνταξιοδοτήσεις ακόμη και αν δεν υπολογίσουμε τα επιπρόσθετα κενά που δημιουργούνται από άλλες ανάγκες κάθε χρόνο. Πολλές θέσεις τελικά θα καλυφθούν από τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, δηλαδή εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που θα εργάζονται λίγες ώρες.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να προλάβει το κύμα των αντιδράσεων "κούνησε το δάκτυλο" υπεροπτικά προς τους μαθητές, τονίζοντας ότι δε θα δεχθεί καμία "ανομία" και κανένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία, ενώ δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει με αυστηρό τρόπο στους εκπαιδευτικούς, ότι μέσα στα καθήκοντά τους είναι και η καταστολή των μαθητικών αγώνων.
Το πρόβλημα βέβαια δεν αποτελεί "ελληνικό μεμονωμένο φαινόμενο". Πρόκειται για γενικότερη έκφραση της καπιταλιστικής κρίσης. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες στην Πορτογαλία παραιτήθηκαν 15.000 εκπαιδευτικοί λόγω της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσλήφθηκαν μόνο 400!
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί κάθε εκπαιδευτικό σε μαζική, συλλογική, οργανωμένη ανυπακοή. Καλεί τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να σταματήσουν να βάζουν πλάτες στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και να βοηθήσουν στην οργάνωση των αγώνων για να δράσουμε τώρα πριν είναι πολύ αργά.Τώρα είναι η ώρα της κοινής δράσης, της συμμαχίας γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.