Άρθρο- παρέμβαση του Δημήτρη Σ.Χ. Καρύδη
Ο "Καλλικράτης" είναι μία ευκαιρία επαναξιολόγησης των πολιτικών προβλημάτων της Κέρκυρας, μία ευκαιρία για τον επανακαθορισμό των ιεραρχήσεων του λαού, μία νέα δυνατότητα επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων και των στοχεύσεων του και για αυτό πρέπει να έχει την αίσθηση ότι αποτελεί ισχυρή πολιτική δύναμη.
Το ζήτημα που υπάρχει σε αυτές τις εκλογές δεν είναι αυτός καθεαυτός ο «Καλλικράτης». Στην παρούσα φάση χρειάζεται να ξαναδούμε ζητήματα σχεδόν ξεχασμένα. Κι ένα τέτοιο «ξεχασμένο» ζήτημα είναι ο λαός: Αν έχει πολιτική σκέψη, την πολιτική συνείδηση του ενιαίου Δήμου, αλλά και επτανησιακή πολιτική συνείδηση.
Ο λαός καλείται να ψηφίσει για Δήμαρχο Κέρκυρας στη βάση του ενός Δήμου. Καλείται να αποδείξει αν.....
γνωρίζει την πολιτική ιστορία του τόπου του, το ρόλο και τις δυνατότητες των λεγόμενων «αυτοδιοικητικών». Και του δίνεται η δυνατότητα να ξεπεράσει τα πάσης φύσεως συμφέροντα που πιθανόν να τον καθήλωσαν ή τον ανάγκαζαν για χρόνια να έχει μία συγκεκριμένη στάση όταν βρισκόνταν μπροστά στην κάλπη.
Ο "Καλλικράτης" αποδομεί ένα πολιτικό σύστημα συμφερόντων, εξαρτήσεων και υπόγειων σχέσεων. Καταστρέφει, σε μεγάλο βαθμό, πελατειακές σχέσεις. Ακυρώνει μικρά, μεσαία και μεγάλα συμφέροντα.Καταργεί τοπάρχες και κουζινάρχες. Αποστρατεύει έμμισθους που βρέθηκαν σε θέσεις επειδή το έφερε η συγκυρία, μολονότι δεν είχαν κανένα προσόν πέραν της κομματικής διαδρομής. Στέλνει σπίτι τους πολλούς που είχαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους όχι την προσφορά στα κοινά, αποκλειστικά, αλλά και το μισθουλάκο, ή τις άλλες «παροχές» που συνήθως συνοδεύουν την κάθε μορφή εξουσίας.
Όλα αυτά τελειώνουν στην παρούσα φάση. Αρκεί να συμβάλλει ο λαός. Αρκεί να το θέλει ο λαός. Αρκεί να καταλαβαίνει την ιστορικών διαστάσεων ευθύνη με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος.
Ο λαός καλείται να αποδείξει ότι έχει γνώση του σύγχρονου πολιτικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει. Πρόσωπα, γεγονότα και διαδρομές της τελευταίας 15ετίας- 20ετίας. Ας ορίσουμε έτσι τον πολιτικό χρόνο τον οποίο πρέπει να γνωρίζει.
Μείζον ζήτημα σε αυτά τα χρόνια πρέπει να είναι η οικονομία. Τα οικονομικά μεγέθη της εποχής μας. Ο δήμος δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι μαγαζί που απλώς μεγάλωσε. Η πιο ηλίθια αντιμετώπιση, η πιο αντικερκυραϊκή και αντιεπτανησιακή στάση θα ήταν αυτή.
Σήμερα καλούμαστε να επιστρατεύσουμε το καλύτερο πολιτικό τμήμα των κερκυραίων πολιτικών για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων μας. Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε το μαχαίρι και να ξεμπερδέψουμε με τον εσμό των πάσης φύσεως συμφεροντολόγων που κήδευαν καθημερινώς την Κέρκυρα και την Αυτοδιοίκηση.
Ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καλούμαστε να αναδειχθούμε σε πρωταθλητές πολιτικής σκέψης, πολιτικής συγκρότησης, πολιτικής ωρίμανσης και φυσικά να κάνουμε ισχυρές πολιτικές επιλογές που θα στηρίξουν το πρώτο μεγάλο βήμα της αυτοδιοίκησης, αλλά και της Κέρκυρας και της Επτανήσου.
Ξέρουμε ποιοι φέσωσαν το Δήμο Κερκυραίων, ξέρουμε ποιοι αποδείχθηκαν ανίκανοι στο να μεταφέρουν ένα πετραδάκι από τη Γαρίτσα στο Μαντούκι, ξέρουμε ποιοι περιφερειακοί δήμαρχοι έδωσαν έμφαση στη σούδα και στα όβολα των εργολαβιών, ποιοι κατακερμάτισαν έργα, ποιοι έκαναν απευθείας αναθέσεις, ποιοι δούλευαν το λαό με ψεύτικους "αγώνες" μιας δήθεν "διεκδίκησης".
Σήμερα ξέρουμε πού βρίσκεται ο τουρισμός μας και ποια σχέδια (ανύπαρκτα) έχουμε σαν Κέρκυρα και σαν Επτάνησα για την αναστροφή του κλίματος. Σήμερα ξέρουμε τι έφεραν όσοι έκοβαν σουλάτσα στα Παρίσια, στη Ρώμη, στα Λονδίνα.
Σήμερα ξέρουμε που βρίσκονται τα δημόσια έργα.
Σήμερα ξέρουμε τη φτώχια και την κακομοιριά του τόπου μας.
Κι όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Αν κοιτάξει κανείς πίσω 10-15 χρόνια, υπήρχε ένας ισχυρός Δήμος Κερκυραίων. Και δείτε πώς τον κατάντησαν μέσα σε 8 χρόνια. Και σήμερα από leader των ΟΤΑ της Κέρκυρας είναι ουραγός. Έχασε όλα τα ερείσματά του, οικονομικά, γεωπολιτικά, ιστορικά. Ούτε τα σκουπίδια του δεν μπορεί να διαχειριστεί χωρίς, ούτε τη λαϊκή του αγορά. Πάτος.
Τώρα ξέρουμε τι έγινε και στην ύπαιθρο.
Όπως επίσης ξέρουμε τι συνέβη και στο σύνολο της οικονομίας της Κέρκυρας. Χρέη παντού, απώλεια παραγωγικής βάσης, τουρισμός σε ύφεση, επιχειρήσεις σε ξένα χέρια, απολύσεις, εργαζόμενοι μετέωροι, ακρίβεια, πλήρης υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, ελάχιστες κοινωνικού χαρακτήρα δομές που λειτουργούν με το ζόρι.
Όλα αυτά δεν είναι ευθύνη μόνο του κράτους. Είναι και ευθύνη του λαού και των κυβερνητών που επιλέγει. Και τώρα ο λαός καλείται να επιλέξει Δήμαρχο για τον ένα Δήμο απαλλαγμένος από δουλείες και δεσμεύσεις.
Καλείται να εκλέξει Περιφερειάρχη.
Είναι στο χέρι του να στείλει σπίτι του πολύ κόσμο. Είναι στο χέρι του να επιλέξει τον καλύτερο. Είναι στο χέρι του να μην ακούσει τα προπαγανδιστικά τσιριχτά. Είναι στο χέρι του να βρει τα πρόσωπα που έχουν την ικανότητα και τα πολιτικά προσόντα να στηρίξουν το νομό μας και τους νομούς μας.