Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ

(ΜΕΡΟΣ Β΄)
Του Σπύρου Αλαμάνου - δικηγόρου

Σε προηγουμενο αρθρο μας εξετασαμε την διαμορφωση της γεωπολιτικής εικονας στο Βορειο Ιονιο μετα την εγκατασταση του τουρκικου πολεμικου ναυτικου στις βασεις του Δυρραχίου και της Αυλωνας .
Το ζητημα όμως είναι ότι τα διαποντια νησια κατοικουνται και εχουν, επομενως , κατά το Διεθνές Δικαιο Της Θαλασσας ,υφαλοκρηπιδα , αρα αυτό είναι ένα θετικο στοιχειο για την χωρα μας , που λαμβανουν σοβαρα υποψη η τουρκικη και η....
αλβανικη πολιτικη ηγεσια και ασφαλως εχουν καταστρωθει σχεδια εξουδετερωσης του πλεονεκτηματος αυτου .Αρα οι θεωρητικες επισημανσεις μικρη αξια εχουν εάν δεν υπαρξει το ΄΄ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΄΄ .
Τι πρεπει να γινει δηλαδη για την διασφαλιση της χωρας μας από δυσαρεστες εκπληξεις ;Ας μου επιτραπει ,να επεξεργαστώ ως ενεργος πολιτης της χωρας αλλα και ως μελος του Ελληνικου Εθνους , καποιες πρωτες σκεψεις ώστε να...
λειτουργησουν ως βαση διαλογου :
1. Είναι απολυτα αναγκαια η ενισχυση του πολεμικου ναυτικου μας ειτε με πλωτα μεσα ειτε με μεσα ηλεκτρονικης παρακολούθησης και βεβαια με ανθρωπινο δυναμικο .Στα πλαισια αυτά αλλα και στα πλαισια γενικωτερης θεωρησης της αμυντικης πολιτικης της χωρας μας νομιζουμε ότι πρεπει να επανεξετασθουν και τα σχεδια για μειωση της θητειας και για ολοκληρωτικη αντικατασταση των κληρωτων από επαγγελματιες οπλιτες .
2. Νομιζουμε ότι επιβαλλεται η αναβαθμιση και επεκταση των ηδη υπαρχουσών ναυτικων εγκαταστασεων της Κερκυρας ,χωρίς να ληφθει υποψη το ενδεχομενο κοστος από τυχουσες αντιρρησεις πολιτων ή και αρχών .
3. Είναι απολυτα αναγκαια η εγκατασταση μονιμης στρατιωτικης δυναμης στην Βορεια Κερκυρα , της οποιας η διοικηση πρεπει να εχει ευρειες και αποφασιστικες αρμοδιοτητες , όχι μονον επι αυστηρα στρατιωτικων ζητηματων αλλα και επι κάθε τοπικου θεματος που, εν στενη ή εν ευρεία εννοια, αφορα στην εκτελεση της αποστολης της, ακομα και αν αυτό αφορα σε αγορα εκτασεων στην ανωτερω περιοχη από αλλοδαπές εταιρειες ή και φυσικα προσωπα , των οποιων η προελευση εμβαλλει σε σκεψεις ως προς τον στοχο της αγορας .Η δυναμη αυτή πρεπει να εχει μονιμη παρουσια και στα τρια διαποντια νησια .
4. Είναι απολυτα αναγκαια , εν οψει της εν γενει ελλειψης προσωπικου στον χωρο των Ενοπλων Δυναμεων μας η ενισχυση της εθνοφυλακης και η αναθεση καθηκοντων στηριξης των τακτικων μοναδων του Στρατου Ξηρας και του Πολεμικου Ναυτικου .
5. Είναι χρησιμη η εφαρμογη του Ν 2641/1998[ Παλλαϊκή Αμυνα ] και για την Κερκυρα.
6. Είναι αναγκαια η επανεξεταση των διαταξεων του Νομου 3838/2010 περι παροχης δικαιωματος ψηφου σε αλλογενεις μεταναστες . Υπαρχει αμεσος κινδυνος , μεσω της ψηφου και , στην συνεχεια, μεσω της αποδοσης της ελληνικης ιθαγενειας ,να σχηματισθουν μειονότητες από ατομα που ανηκουν σε εθνη τα οποια αμφισβητουν την εθνικη μας κυριαρχια , σε εθνη μαλιστα τα οποια στηριζουν την επιθετικη , εναντι της χωρας μας , πολιτικη του Τουρκιας .Ειναι αλλωστε προφανες ότι η δυσμενης οικονομικη κατασταση της χωρας μας δεν επιτρεπει την αφομοιωση αλλοδαπων , ιδιαιτερα εκεινων των οποιων οι ιστορικες καταβολες ,κατά την ιστορικη εξελιξη , τους εφεραν αντιμετωπους προς τον Ελληνισμο και τις επιδιώξεις του . Αποτελει υποχρεωση της Πολιτειας να εξασφαλισει για τους στρατευμενους Ελληνες φρουρους των συνορων, της προϋπόθεσης ότι ο εχθρος ευρισκεται μπροστα τους και μονον μπροστα τους , όχι στα μετοπισθεν . Η μη εξασφαλιση αυτου του ορου , δημιουργει κινδυνους καταρρακωσης του ηθικου με ο,τι τουτο συνεπάγεται .
‘Ασφαλως η στρατιωτική ηγεσια της χωρας εχει και τις γνωσεις αλλα και τις δυνατότητες να αντιμετωπισει τα νεα δεδομενα .
Δεν αρκουν όμως στρατιωτικα μετρα .
Απαιτειται γνωση και συνειδητοποιηση του κινδυνου από τους πολιτες .
Εχει παρελθει η εποχη της καλοζωιας , της τρυφηλότητας, της οκνηριας , της ήσσονος προσπαθειας και της μεταφορας του εμπορικου πνευματος ακομα και στις προσωπικες και οικογενειακες σχεσεις .
Απαιτειται η αναταξη του εθνικου και πατριωτικου αισθηματος , η καλλιεργεια του πνευματος της αλληλεγγυης και της συλλογικοτητας , η αναδειξη των αρετων του Ελληνα , παραλληλα ομως και εμπεδωση , με πραξεις του αισθηματος της κοινωνικης δικαιοσυνης . Είναι προφανες πλεον ότι στη χωρα μας το εθνικο ζητημα συμπλεκεται αρρηκτα με το κοινωνικο , καθως ο κορμος του Εθνους είναι οι εργαζομενοι ,οι αγροτες , οι μικρομεσαίοι επιχειρηματιες , εν γενει οσοι δεν υπεκυψαν και δεν υποκυπτουν στην παγκοσμιοποίηση και την Νεα Ταξη Πραγματων .Ας μας γινει συνειδηση : Εθνος[ και βεβαια Εθνος –Κρατος ] ,και παγκοσμιοποιηση ειναι εννοιες αντιτιθεμενες και η σταση καθενος εναντι του ζητήματος τουτου πρεπει να αποτελει κριτηριο για την αξιολογηση τοσο ατομων οσο και συλλογικων μορφωματων .
Απαιτειται να περιβαλει ο Ελληνικος λαος με αγαπη και εμπιστοσυνη τις Ενοπλες Δυναμεις του , καθως αλλωστε κατά τον ρου της Ιστοριας , όποτε Λαος και Στρατος συντονισαν το βημα και ανεκοψαν την πορεια προς την παρακμη ,το Ελληνικο Εθνος αλλα και το Δημοκρατικο Πολιτευμα εζησαν ημερες δοξας .
Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτουνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες , οι οποιες ασφαλως θα υπαρξουν .
Στο πρωτο μερος αναφερθηκαμε στην αποψη του καθηγητη και Υπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας Αχμετ Νταβουτογλου για την τυχη των κοινωνιων με στερεη την αντιληψη περι ταυτοτητας και εκεινων που βιωνουν κριση ταυτοτητας , όπως την περιγραφει στο σύγγραμμα του Στρατηγικό βάθος, η διεθνής θέση της Τουρκίας (Εκδόσεις Ποιότητα 2010)
:
Την αναδημοσιευουμε προκειμενου να την πληροφορηθουν οσοι αναγνωστες δεν διαβασαν το πρωτο μερος του αρθρου μας και επειδη αποτυπωνει το βαθος της στρατηγικης αντιληψης του νεοοθωμανικου κατεστημενου της Αγκυρας , επίσης δε εμπεριεχει σημαντικα στοιχεια στρατηγικής αντιληψης: :
<<Οι κοινωνίες οι οποίες έχουν στέρεες δομές και κατέχουν μία πολύ ισχυρή αίσθηση του ανήκειν και της ταυτότητας, που οφείλεται στην κοινή αντίληψη του χρόνου και του χώρου, και μπορούν με αυτή την αίσθηση να κινητοποιήσουν τα ψυχολογικά, κοινωνιολογικά, πολιτι¬κά και οικονομικά στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν στρατηγικά ανοίγματα ικανά να ανανεώνονται συνεχώς. Αντιθέτως, οι κοινωνίες που ζουν μία κρίση ταυτότητας και τη μετατρέπουν σε μία καταστροφή πολιτισμού περιέρχονται σε ένα στρατηγικό αδιέξο¬δο παραδομένες στη δίνη των ψυχολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών διακυμάνσεων». σ. 57>>


Ας μου επιτραπει να απαντησω , κλεινοντας το αρθρο μου με μιαν αναφορα μου στην επιστολη -απαντηση του Μικη Θεοδωράκη προς την Ειδικη Γραμματεα του Υπουργειου Εθνικης Παιδειας και Θρησκευματων κα Θάλεια Δραγωνα ( για τον γραφοντα το Υπουργειο εξακολουθει να παραμενει Υπουργείο Εθνικης Παιδειας και Θρησκευματων , συμφωνα με το γραμμα και το πνευμα του αρθρου 16 του Συνταγματος ) και ειδικα στην τοποθετηση του απεναντι στο ερωτημα ΄΄ Τι είναι η πατριδα ;΄΄:
<<…………Και γιατί δεν ρωτάτε και μας (όσους επιζήσαμε), που περάσαμε μέσα από το καμίνι της ξένης κατοχής, να σας πούμε από πού αντλούσαμε τη δύναμη και το θάρρος να αναμετρηθούμε ίσος προς ίσον με την τερατώδη Χιτλερική μηχανή θανάτου; Μονάχα με την σκέψη ότι στο βάθος είμαστε ανώτεροι από αυτούς! (Εξ άλλου σ’ αυτό μας βοηθούσε η μετατροπή των εχθρών μας σε μια συμπαγή μάζα αιμοδιψών βαρβάρων). Γιατί; Γιατί ανήκαμε σε ένα Έθνος πολύ ανώτερο απ’ αυτούς στον πνευματικό και πολιτισμικό κυρίως χώρο από τον Αισχύλο και τον Πλάτωνα έως τον Σολομό, τον Παλαμά και τον Καβάφη. Και όσοι είμαστε μορφωμένοι, το ηθικό μας ανάστημα έπαιρνε συνειδητά δύναμη απ’ αυτούς. Όσο για τους αμόρφωτους αλλά γενναίους, αντλούσαν δύναμη όπως οι αγωνιστές του ΄21 από τα «μάρμαρα». Αν όλα αυτά είναι «παραμύθια», τότε ό,τι υπήρξε θετικό και ξεχωριστό ως τώρα, ας πούμε ότι ήταν και είναι «παραμύθι».>>
Η θεση του Μικη αποτελει ευθεια απαντηση στα ζητηματα που θετει ο κος Νταβουτογλου , αρκει να θελουμε να την αναγνωσουμε στις πραγματικες της διαστασεις και να την ενσωματωσουμε στο όποιο στρατηγικο μας δογμα
ΣΠΥΡΟΣ Ν ΑΛΑΜΑΝΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ