Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παρασκευή 20 Αυγούστου, βραδιά συνάντησης πολιτισμού Κέρκυρας – Βελιγραδίου

Το βράδυ της Παρασκευής στις 21:00 μ.μ. στα Ανάκτορα των Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ θα γίνει μια συνάντηση πολιτισμών: της Κέρκυρας και του Βελιγραδίου. Σ’ αυτή την μουσική πανδαισία κλασικού ρεπερτορίου, ο Δήμαρχος Κερκυραίων και ο Πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Κερκυραίους να στηρίξουν με την παρουσία τους αυτή την «πρώτη εκδήλωση» στην συνεργασία πολιτισμού Κέρκυρας – Βελιγραδίου.
Στην αυριανή εκδήλωση πρωταγωνιστές θα είναι ο διαπρεπής Κερκυραίος Πιανίστας, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών «Νικόλαος Μάντζαρος»....
Παύλος Βεντούρας, η διεθνούς φήμη Σοπράνο του Εθνικού Λυρικού Θεάτρου της Σερβίας, Suzana Suvakovic – Savic και η Πιανίστα και καθηγήτρια του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κερκύρας, Μαριλένα Ελούλ.
Το πρόγραμμα θα ανοίξει με τον Παύλο Βεντούρα που θα ερμηνεύσει έργα των, Νικολάου Μάντζαρου, «η Ξανθούλα», Aram Khatcaturian: Toccata, Francois Couperin: Soeur Monique και του ιδίου: Το ποτάμι των υπερήχων. Αμέσως μετά η βραδιά θα συνεχιστεί και θα κλείσει με δημοφιλείς άριες από όπερες και καντσονέτες του διεθνούς ρεπερτορίου με τη Σοπράνο Suzana Suvakovic – Savic και την πιανίστα, Μαριλένα Ελούλ. Η διεθνούς φήμης σοπράνο θα τραγουδήσει τα πολύ γνωστά και δημοφιλή κομμάτια του κλασσικού ρεπερτορίου, «Sve dok je tvoga blagog oka», του I. Bajić, την Aria Musetta: «Quando me'n vo» La Boheme, του G.Puccini, «El vito», του F. Obradors, «La Spagnola» του V.Di Chiari, την Αria Nedda: «Qual fiamma aveva nel guardo», του R. Leoncavallo, «το κυπαρισσάκι» του Μάνου Χατζηδάκη, «Santa Lucia», του T. Cottrau, «Non ti scordar di me», του E. Curtis, «Oči čornije», γνωστό ρωσικό τραγούδι και θα κλείσει με τη δημοφιλέστατη άρια «O sole moi» του E. Di Capua.
Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές:
Ο Παύλος Βεντούρας γεννήθηκε στη Κέρκυρα. Σπούδασε με τους πιανίστες Τίνα Βασιλά, Χαράλαμπο Κρητικό και Τώνη Γεωργίου και με τους Θεωρητικούς και Συνθέτες Σούλη Παπανικολάου, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Μιλτιάδη Κουτούγκο. Παρακολούθησε μαθήματα και με τους Hans Elmar Bach και Norbert Grünhagen της Μουσικής Ακαδημίας του Ντίσελντορφ και Frederic Gevers της Μουσικής Ακαδημίας της Αμβέρσας. Είναι Πιανίστας, Συνθέτης, Διευθυντής του «Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος», πρόεδρος του «Συλλόγου φίλων Νικολάου Χαλικιοπούλου – Μαντζάρου» και μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών». Ως σολίστ έχει παίξει με τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κέρκυρας, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μίσκολτς της Ουγγαρίας, την Ορχήστρα της όπερας της Βάρνας Βουλγαρίας, έχει εμφανιστεί σε Διεθνή Φεστιβάλ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε Ελληνικές και ξένες ραδιοφωνίες και τηλεοράσεις και έχει συνεργαστεί με διάσημους Έλληνες και ξένους μαέστρους. Παρουσίασε έργα για πιάνο σε 1η εκτέλεση συγχρόνων Ελλήνων συνθετών, ειδικά γραμμένα και αφιερωμένα σ’ αυτόν και ξένων συνθετών σε 1η εκτέλεση στην Ελλάδα. Ανακάλυψε και αναβίωσε έργα συνθετών της Επτανησιακής σχολής του 19ου αιώνα. Οργάνωσε και συμμετείχε ως πιανίστας στη 1η εκτέλεση και ηχογράφηση μερών, της 2ης μελοποίησης του έργου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» των Διονυσίου Σολωμού - Νικολάου Μαντζάρου. Έργα του έχουν εκτελέσει, εκτός από τον ίδιο, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2002 παρουσιάστηκε στην Αμερική, η Σουίτα του για Βιολί και τσέμπαλο από τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, Carol Lieberman, βιολί και τον Τσεμπαλίστα και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης Mark Kroll.
Η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Suzana Suvakovic – Savic, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικών Σπουδών του Βελιγραδίου και κατά τη διάρκεια των σπουδών της ξεκίνησε αμέσως τη συνεργασία της με την Όπερα του Εθνικού Θεάτρου του Βελιγραδίου. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό «Petar Konjovich» του Βελιγραδίου και της απονεμήθηκε ο τίτλος «Master» με καθηγητή τον διάσημο Σέρβο σοπράνο Radmila Bakochevich ενώ σπούδασε ιταλικό ρεπερτόριο με τον μαέστρο Carlo Ventura. Πρωταγωνίστρια σε κεντρικούς ρόλους ως σοπράνο του Εθνικού Θεάτρου του Βελιγραδίου, Λυρική σκηνή, ως Mini (La Baheme), Liu (Turandot), Nedda (Pagliacci), Donna Elvira (Don Giovanni), Tatiana (Eugene Onegin), Eurydice (Orpheus and Eurydice), Micaela (Carmen) και άλλες επιτυχίες. Από το 2002 ξεκίνησε την καριέρα της στην Ιταλία στη σκηνή του Ascoli Piceno, Bassano del Grappa, Latina, Rieti, Civitavecchia, Bari, Rome, Padova, Reggio Emilia, Fermo… Στη διεθνή καριέρα της διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη επιτυχία των Χριστουγέννων της Σεούλ όπου ως Musetta στο «La Boheme» γοήτευσε ένα πολυπληθές ακροατήριο 10.000 θεατών στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο της κορεατικής πρωτεύουσας. Ιδιαίτερη θέση στο βιογραφικό της κατέχει η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το Μάϊο του 2004 με το έργο «Pinocchio». Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται ρόλοι και έργα όπως: La Boheme: Mimi, Musetta (G. Puccini), Turandot: Liu (G. Puccini), Gianni Schicchi: Lauretta (G. Puccini), Madam Butterfly: Cio Cio San (G. Puccini), Otello: Desdemona (G. Verdi), Falstaff: Mrs Alice Ford (G. Verdi), Evgenij Onegin: Tatiana (P. I. Ciaikovskij), Na uranku: Stanka (Opera Serba – S. binicki), Faust: Marjuerite (C. Gounod), Carmen: Micaela (G. Bizet), Don Giovanni: Donna Elvira (W. A. Mozart), Le nozze di Figaro: Cherubino (W. A. Mozart), Hansel und Gretel: Gertrude (E. Humperdinck), Le avventure di Pinocchio: Fata Turchina (A. Cercola), I Pagliacci: Nedda (R. Leonacabalo), Les contes d’Hoffmann: Antonia (J. Offenbach).
Η δημοφιλής Κερκυραία πιανίστα, Μαριλένα Ελούλ, είναι καθηγήτρια στο Μουσικό Γυμνάσιο - Λυκειο Κερκύρας, πιανίστα στη Χορωδία του Δήμου Κερκυραίων και του Ο.Τ.Ε. και Μαέστρος στη Χορωδία του Χλωμού. Έχει σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές σε μουσικές συναυλίες κλασσικής μουσικής και κλασσικού ρεπερτορίου και έχει συνοδεύσει διεθνούς φήμης λυρικούς καλλιτέχνες