Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς

Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» εντάσσεται στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με κεντρικό στρατηγικό άξονα τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας από μία Αστυνομία, σύγχρονη, αποτελεσματική και πάντα κοντά στον πολίτη.
Αποτελεί μια νέα φιλοσοφία δράσης με βασική προτεραιότητα την πρόληψη της μικροεγκληματικότητας στις γειτονιές. Ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς» προσεγγίζει,
σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στις γειτονιές, παρεμβαίνει για την επίλυσή τους, συμβάλλει στην πρόληψη της εγκληματικότητας και ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Στα πλαίσια του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, γνωστοποιούμε στους πολίτες τις περιπτώσεις-περιστατικά κατά τα οποία οι αστυνομικοί που υλοποιούν τη λειτουργία του θεσμού, έδωσαν λύσεις, συμβουλές και συμπαραστάθηκαν σε συμπολίτες μας:


Α) Παροχή βοήθειας και συμπαράστασης σε παθόντες εγκληματικών πράξεων :


• Συμπαραστάθηκαν σε ιδιοκτήτη επιχείρησης στην περιοχή Ανεμόμυλος, στη Γαρίτσα . Στην επιχείρησή του άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και επιχείρησαν να βάλουν φωτιά. Τον ενημέρωσαν για τις νόμιμες ενέργειες που έπρεπε να προβεί και τον βοήθησαν να λάβει μέτρα προστασίας για αποφυγή ανάλογων περιστατικών και στο μέλλον.
• Στην περιοχή του Ιστορικού κέντρου της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας συμπαραστάθηκαν σε μαθητή ο οποίος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από άλλο ανήλικο. Οι Αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με τη μητέρα την ενημέρωσαν για το περιστατικό και βοήθησαν τον μαθητή να το ξεπεράσει, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς. Η μητέρα ευχαρίστησε τους Αστυνομικούς για την πολύτιμη συμπαράσταση που της έδωσαν σ΄αυτήν αλλά και στο παιδί της.
• Συμπαραστάθηκαν σε δύο ιδιοκτήτες εστιατορίου που έπεσαν θύματα κλοπής – διάρρηξης.
• Συμπαραστάθηκαν σε κοπέλα που έπεσε θύμα κλοπής σε ξενοδοχείο, ενημέρωσαν την μητέρα της και την στήριξαν ψυχολογικά.
• Συμπαραστάθηκαν σε περιπτερούχο που έπεσε θύμα κλοπής. Του υπέδειξαν τι πρέπει να κάνει για να ασφαλίσει την επιχείρησή του.


Β)Παροχή βοήθειας και συμπαράστασης στα μέλη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων :


• Την 03/06/2010 στο Ιστορικό Κέντρο της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας χάθηκε ανήλικο κοριτσάκι ηλικίας 2 ετών περίπου. Η μητέρα του ενημέρωσε τους Αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή και με τις άμεσες ενέργειες τους κατέστη δυνατή η ανεύρεσή του σε σύντομο χρονικό διάστημα .Το κοριτσάκι παραδόθηκε στη μητέρα η οποία ευχαρίστησε τους Αστυνομικούς.
• Παραπληγικό άτομο με πρόβλημα σίτισης και στέγασης , το οποίο χρίζει καθημερινής βοήθειας λόγο του σοβαρού της περίπτωσής του. Τον βοήθησαν να βρει στέγη , αφού πρώτα του εξασφάλισαν διατροφή , μεταφέροντας τον στο Γηροκομείο της Κέρκυρας. Οι Αστυνομικοί έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για το εν λόγο άτομο και προκειμένου να βρεθεί στέγη και σίτιση , ήρθαν σε συνεννόηση και επικοινωνία με το Δήμο της Κέρκυρας , τα Αδελφάτα και με την Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας.
• Μετέβηκαν σε σπίτι παραπληγικού ατόμου και το βοήθησαν στη σύνταξη εντύπων , καθώς και την βεβαίωση των γνησίων υπογραφής.


Γ) Εποικοδομητικές – ενημερωτικές διαλέξεις σε σχολεία , συλλόγους , κοινωνικές ομάδες :


• Έλαβαν μέρος σε διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο του Δήμου Κερκυραίων όπου έλαβαν μέρος όλοι οι σύλλογοι της πόλης, ο Αντιδήμαρχος , ο προϊστάμενος της καθαριότητας καθώς και η Δημοτική Αστυνομία. Το θέμα που συζητήθηκε ήταν η καθαριότητα της πόλης. Οι προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που δόθηκαν από τους Αστυνομικούς , ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και σχολιάστηκαν με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από όλους καθώς και από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.
• Στην περιοχή της Γαρίτσας ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σύλλογο για τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής διάρρηξης της οικίας λόγω των κρουσμάτων που είχαμε στην περιοχή.
• Την 21/06/2010 συναντήθηκαν με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της εκκλησίας και οργάνωσαν διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης με θέμα την Ασφαλή Κυκλοφορία των μαθητών.




Δ) Παρεμβάσεις μείζονος σημασίας καθώς και άλλα περιστατικά :


● Την 05/06/2010 και ώρα 02:00 στη περιοχή Αλυκές σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ύποπτο Ε.Ι.Χ. συνέλαβαν δύο άτομα το ένα για τον νόμο περί αλλοδαπών και το άλλο γιατί είχε καταδικαστική απόφαση περί Κ.Ο.Κ.
• Την 08/-6/2010 και περί ώρα 18:00 στην περιοχή Μαντούκι σε έλεγχο πραγματοποίησαν σε ύποπτο Ε.Ι.Χ. συνέλαβαν δύο άτομα για κατοχή ναρκωτικών που ουσιών. Επάνω τους βρέθηκαν (2) δύο φιξάκια του ενός γραμμαρίου κοκαΐνης και 0,6 gr ινδικής κάνναβης.
• Την 22/06/2010 επεσκέφθησαν τον κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων τον οποίο ενημέρωσαν για το θεσμό και του επέδωσαν φάκελο με πλήρη πρόταση για δημιουργία χώρου – πάρκο αποκλειστικής χρήσης από σκύλους εντός του άλσους Γαρίτσας , ύστερα από αίτημα των πολιτών της περιοχής.
• Την 26/06/2010 και περί ώρα 02:30 στην περιοχή του αεροδρομίου συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς Αλβανικής καταγωγής για κλοπή καυσίμων από Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο.