Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ζακύνθου

Πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2010 η 82η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Ζάκυνθο, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Κώστα Γεωργαλίδη.
Τις εργασίες του Συμβουλίου παρακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο....
βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτριος Βαρβαρίγος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό, καθώς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Επίσης, χαιρετισμό έστειλαν οι βουλευτές Κέρκυρας κα Άντζελα Γκερέκου, Λευκάδας κος Σπύρος Μαργέλης και Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κος Σπύρος Μοσχόπουλος, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγων ανειλημμένων υποχρεώσεων.


Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε τα εξής θέματα:


 Ενημέρωση για τα προβλήματα των Δήμων του Νομού Ζακύνθου.
Την εισήγηση έκανε ο κ. Διονύσιος Ακτύπης, Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Ζακύνθου και Δήμαρχος Ζακινθίων, ο οποίος παρουσίασε στα μέλη του Π.Σ την υφιστάμενη κατάσταση του Νομού Ζακύνθου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Ζακύνθου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη μείωση της τακτικής επιχορήγησης, η οποία φτάνει ακόμα και το 40%. Επίσης, τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί η μείωση των επιδοτήσεων που προέρχονται από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και από την κατάργηση του προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ”. Τέλος, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και στην Ύδρευση.
• Ενημέρωση για την πορεία κλεισίματος του Γ’ ΠΕΠ.
Την εισήγηση έκανε ο κ. Οικονόμου Πέτρος, Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ, ο οποίος παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα της πορείας κλεισίματος του Γ' ΠΕΠ με σκοπό την αποτύπωση της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί από τους Τελικούς Δικαιούχους και τη Διαχειριστική Αρχή ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να εισπραχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 5% της Κοινοτικής Συνδρομής του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.


 Ενημέρωση πορείας ΕΣΠΑ - Ενημέρωση για πρόγραμμα «JESSICA».
Την εισήγηση έκανε ο κ. Σπίγγος Αθανάσιος, Προϊστάμενος Μονάδας Α’ Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ, ο οποίος παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013, κατά το μέρος που αφορά στα Ιόνια Νησιά, και περιέγραψε την πορεία που πρόκειται να ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ο κ. Σπίγγος αναφέρθηκε στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο “JESSICA” που αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στις πόλεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη με χορήγηση ενισχύσεων που επιστρέφονται.


 Γνωμοδότηση Περιφερειακού Συμβουλίου για εντάξεις σε ΣΑΜΠ (Εντάξεις Μελετών Έργων ΕΣΠΑ)
Την εισήγηση έκανε ο κ. Οικονόμου Πέτρος, Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης απόφασης σε κάθε Περιφέρεια που θα χρηματοδοτεί μελέτες για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.


 Ενημέρωση για την πορεία των Έργων του Ταμείου Συνοχής.
Την εισήγηση έκανε η κ. Κακάραντζα Αναστασία, Στέλεχος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής ΔΕΠΙΝ, η οποία παρουσίασε του τρεις τομείς παρέμβασης του Ταμείου Συνοχής:
 Ύδρευση με πόσιμο νερό,
 Αποχέτευση και καθαρισμό λυμάτων
 Διαχείριση Στερεών αποβλήτων
και παρουσίασε τα έργα τα οποία εντάχθηκαν κατά την διάρκεια της 2ης περιόδου του Ταμείου Συνοχής 2000-2006.


 Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
Την εισήγηση έκανε η κα Αγγελική Δρούγου, Συντονίστρια του «προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ», η οποία ανέλυσε την πορεία υλοποίησης του αναπτυξιακού προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ” και επισήμανε τους παράγοντες που ευθύνονται για την μικρή απορροφητικότητα του προγράμματος.


 Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Την εισήγηση έκανε ο κος Μιχάλης Λαγκαδάς, Στέλεχος της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ της ΠΙΝ, ο οποίος ενημέρωσε το ΠΣ σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων στους Νομούς της ΠΙΝ. Ο κ. Λαγκαδάς επισήμανε την άμεση ανάγκη κλεισίματος των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), στην ανάγκη Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καθώς και στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στον τομέα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων για το σύνολο της Περιφέρειας.


Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε ως θέμα τα μέτρα και οι δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών στους χώρους ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ. Εισηγητής ήταν ο κ. Θωμάς Σούλος, στέλεχος του τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.


Το ΠΣ ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:


 επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ΧΑΔΑ
 έγκριση του προγράμματος για την Πράσινη Ανάπτυξη
 ένταξη στο ΕΣΠΑ των μελετών για το νέο ΧΥΤΑ Ζακύνθου και την αποχέτευση – βιολογικό καθαρισμό οικισμού Βαθέως Ιθάκης
 παράταση της ημερομηνίας υποβολής προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, των μελετών των έργων που προτείνονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ από τους αρμόδιους φορείς, ως τις 08/08/2010, ώστε να αξιολογηθούν και να γίνει η επιλογή των έργων που τελικά θα ενταχθούν.


Επίσης, το ΠΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και μειοψηφούντος του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ, κ. Κώστα Γεωργαλίδη, την κατάθεση αιτήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την επαναλειτουργία του προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ”.


Τέλος, ύστερα από παρέμβαση του βουλευτή Ζακύνθου, κου Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της ανεξήγητης εξαίρεσης των Ιόνιων Νησιών από την εφαρμογή του Νόμου 3851 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εξωτερικούς χώρους και σε σπίτια, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί ψήφισμα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα ζητά να συμπεριληφθούν όλες οι νησιωτικές περιοχές στην υλοποίηση του Νόμου 3851 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατ’επέκταση και τα νησιά του Ιονίου.


Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Κώστας Γεωργαλίδης, μετά το πέρας της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού ευχαρίστησε τα παριστάμενα μέλη του ΠΣ και τους συνεργάτες του για την συμβολή τους στην επιτυχημένη οργάνωση της 82ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ζάκυνθο, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών.