Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ο Μπάμπης Χαραλάμπους κατέθεσε ερώτηση για το συμβάν στους Οθωνούς

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Τραγικές οι ελλείψεις του Περιφερειακού Ιατρείου στους Οθωνούς Κέρκυρας.
Η έλλειψη στοιχειώδους ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το Περιφερειακό Ιατρείο Οθωνών, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ικανού να αντιμετωπίσει σε μια ακριτική περιοχή όπως οι Οθωνοί επείγοντα περιστατικά καθώς επίσης και η αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει την άμεση διακομιδή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο...
 ενός ανθρώπου κατά την διάρκεια της εξέτασής του στο Περιφερειακό Ιατρείο Οθωνών.
Εδώ ας σημειωθεί ότι ο καρδιογράφος στο συγκεκριμένο ιατρείο και ο απινιδωτής ήταν εκτός λειτουργίας.
Το τραγικό αυτό συμβάν αποκαλύπτει την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Περιφερειακό Ιατρείο Οθωνών αλλά και γενικότερα για την διαμορφωμένη εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας στο Ν. Κέρκυρας και σε όλη την Ελλάδα.
Είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης που έχει οδηγήσει σε «γύμνια» από σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό κάθε οργανωμένο φορέα δημόσιας υγείας (Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ), και σε παράλυση τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Προβλήματα που γίνονται ακόμη πιο οξυμένα σε περιοχές όπως τα νησιά και ειδικότερα τα διαπόντια νησιά που αντιμετωπίζουν επιπλέον και σοβαρά προβλήματα μεταφορών. Κατάσταση που οξύνεται σήμερα ακόμη περισσότερο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας πολιτικής που έχει σαν γνώμονα την προστασία της κερδοφορίας του κεφαλαίου την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
1. Να εξοπλιστεί το Περιφερειακό Ιατρείο Οθωνών με το απαραίτητο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την στελέχωση του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται για τη λειτουργία του.
2. Να στελεχωθεί σε προσωπικό και εξοπλισμό το ΕΚΑΒ ώστε να είναι δυνατή η άμεση διακομιδή των ασθενών όταν υπάρχει ανάγκη.


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης