Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» - ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Αρθρο του Σπύρου Μπουνιά

Το σχέδιο «Καλλικράτης» και οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την πρώτη εφαρμογή του, έρχονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας. Μια περίοδο που η οικονομική κρίση και τα μέτρα που επιβλήθηκαν, τείνουν να διαγράψουν κάθε αισιόδοξη σκέψη από το μυαλό μας. Ιδιαίτερα στη Κέρκυρα που με τα μύρια προβλήματα, η έλλειψη ουσιαστικής τουριστικής πολιτικής και προβολής, μας οδηγεί....
στο να βλέπουμε καθημερινά τη μείωση των αφίξεων των επισκεπτών του νησιού μας και το τουριστικό συνάλλαγμα να κάνει φτερά.
ΟΙ δημοτικές εκλογές όμως πλησιάζουν και η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι γεγονός ότι πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην Κέρκυρα, μετά την απόφαση της δημιουργίας ενός Δήμου, αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε αλλάζουν δραματικά. Ζούμε όλοι σε μια νέα πραγματικότητα που για άλλους είναι πρόκληση και για άλλους μοιάζει καταστρεπτική. Κοινή όμως είναι η διαπίστωση πως πρέπει να ξεχάσουμε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ακόμα και διαισθητικά χάνεται πλέον η εικόνα του Καποδιστριακού Δήμου.
Άραγε οδηγούμαστε σε μια στεγανοποίηση της Δημοτικής Αρχής, με Δημοτικούς άρχοντες «απλησίαστους» και με το πλήθος των αιτημάτων εκ μέρους των δημοτών να περιμένουν τη σειρά τους για να εξεταστούν όταν και αν έρθει η σειρά τους; Με αιτήματα και προβλήματα που επειδή είναι τόσα πολλά να φαντάζει ουτοπία η αντιμετώπισή τους; Ή μήπως πρόκειται να οδηγηθούμε επιτέλους «ως δια μαγείας» σε μια πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας με σχεδιασμό και υλοποίηση λύσεων των προβλημάτων που χρόνια ταλαιπωρούν την καθημερινότητά μας;
Προσωπικά δεν πιστεύω ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Αντίθετα πιστεύω πως είναι τώρα η ώρα να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για το πώς θα εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που περιέχονται στο νέο νόμο και πώς θα αποφύγουμε τις «κακοτοπιές» του. Υπάρχουν θέματα όπως :
• Η διαχείριση του προβλήματος του υπάρχοντος συνολικού χρέους στο νεοσύστατο Δήμο, που ανέρχεται στο ποσό (σύμφωνα με εκτιμήσεις)των 120.000.000€. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί στο Κερκυραίο Δημότη ότι δεν πρόκειται να μετακυλιστεί σ΄αυτόν η αποπληρωμή με επιβολή νέων φόρων. Δεν το αντέχουμε αυτό άλλο.
• Η αντιμετώπιση του (πιθανώς) πλεονάζοντος προσωπικού των σημερινών Δήμων και Δημοτικών επιχειρήσεων. Μέσα στην φοβερή ανασφάλεια που έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα γεγονότα στον κάθε εργαζόμενο, ας μη προσθέσουμε κι άλλα. Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα και ας δεσμευτούμε πως το εργατικό δυναμικό που θα κληρονομήσει ο νέος Δήμος θα διατεθεί εκεί που πρέπει ώστε να αξιοποιηθεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του Κερκυραίου δημότη.




• Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που ταλανίζει χρόνια περιοχές όπως το Τεμπλόνι και η Λευκίμμη, με τους κατ΄ ευφημισμόν ΧΥΤΑ (βλέπε χωματερές) να «κλέβουν την παράσταση». Πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδιασμού στο νησί, παράλληλα με την προσπάθεια και τη συνεχή ενημέρωση των Κερκυραίων για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης (ευαισθητοποίηση μέσα από τα σχολεία και τους μαζικούς φορείς).
• Χάραξη και υλοποίηση κοινής τουριστικής πολιτικής και προβολής της Κέρκυρας.
Χωρίς οργανωμένο σχέδιο για την προβολή του νησιού μας και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα προσελκύσουν τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη, απλά θα βλέπουμε τις εξελίξεις να μας προσπερνούν και τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο.
Θα μπορούσα να αναφέρω και ένα σωρό άλλα θέματα που πρέπει να τύχουν ουσιαστικής συζήτησης και ξεκαθαρίσματος πριν τις εκλογές. Γεγονός είναι ότι πλέον τα «πειράματα» πρέπει να πάρουν τέλος. Ο Κερκυραίος δημότης έχει ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη θέση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα για να μπορεί να κρίνει και να επιλέξει σωστά αυτούς που θα κληθούν να δώσουν τις λύσεις. Θολά τοπία και μισόλογα θα μετατρέψουν το σχέδιο «Καλλικράτης» σε εφιάλτη για ένα τεράστιο Δήμο Κερκυραίων γεμάτο από τόσες ιδιαιτερότητες.
Εμείς στη «Δύναμη Παρέμβασης» ξεκινήσαμε πρώτοι, τον δημόσιο και ουσιαστικό διάλογο σε όλα τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και έχουν να κάνουν με την ουσία του νέου νόμου. Περιμένουμε και τις άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις να κάνουν το ίδιο, αντί να αναλίσκονται ως συνήθως στο «ποιός θα είναι και με ποιόν». Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την πατρίδα μας και καλό είναι να το πάρουμε χαμπάρι όλοι όσο το δυνατό συντομότερα. Η λύση υπάρχει και είναι μία. «Καθαρές κρυστάλλινες θέσεις από πριν σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας και ρεαλισμός».