Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ερώτηση για τον "Δευκαλίωνα" κατέθεσε ο Ν. Δένδιας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του σχεδίου Δευκαλίων στη δασοπυρόσβεση, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: «Επιχειρησιακή ετοιμότητα σχεδίου «Δευκαλίων»
Πριν από δύο περίπου μήνες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία του σχεδίου «Δευκαλίων», ενός μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών με σκοπό τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις μονάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα.
Παρά το παράδοξο της σύστασης ενός μηχανισμού αντιμετώπισης καταστροφών...
χωρίς την εκ των προτέρων εμπλοκή του καθ΄ ύλην αρμοδίου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ήδη διατεθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περί τις 700.000 ευρώ για εξοπλισμό και έχουν εκπαιδευτεί περίπου 650 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τους σκοπούς του σχεδίου, χωρίς, ωστόσο, την απαιτούμενη πιστοποίηση της Ακαδημίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Εν τω μέσο του θέρους, η απουσία πραγματοποίησης συγκεκριμένων σχεδίων εμπλοκής, τουλάχιστον με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, που είναι επιφορτισμένο με το ουσιαστικό επιχειρησιακά έργο της δασοπυρόσβεσης, εγείρει αμφιβολίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού, ιδίως όταν, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες, εμπλέκει περίπου 7.800 στρατιωτικούς σε πλήρη ανάπτυξη.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα ως προς την εφαρμογή του σχεδίου «Δευκαλίων»;


Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας