Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση της ΔΑΣ- ΟΤΑ- 4ωρη στάση εργασίας αύριο

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ κλιμακώνουν την επίθεση στα δικαιώματα μας, στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Μετά τις περικοπές στις αποδοχές, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τη νέα φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών, με την ψήφιση από την βουλή την Πέμπτη 15 Ιούλη του «ασφαλιστικού» των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το αντιασφαλιστικό έγκλημα της σε βάρος όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους αυτοαπασχολούμενους.
Και αυτό το νομοσχέδιο ξεθεμελιώνει και ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Εντάσσει και τους δημόσιους υπάλληλους στο ΙΚΑ, σε έναν οργανισμό που τον έχουν χρεοκοπήσει οι γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές. Αυξάνει τον εργάσιμο βίο στα 40 χρόνια και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Καθιερώνει το αίσχος της βασικής σύνταξης των 360!!! ευρώ και της αναλογικής σύνταξης που την υπολογίζει....
 επί του μέσου όρου των μισθών όλου του εργάσιμου βίου!!! σε κλιμακούμενα ποσοστά αναπλήρωσης που αρχίζουν από 0,80% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και φθάνουν στο 1,31% για τα 36 χρόνια ασφάλισης και στο 1,50% για τα 40 χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή όλες οι συντάξεις θα αρχίζουν από το 12% και κλιμακωτά οι ανώτερες δεν θα ξεπερνούν το 40% του μέσου όρου των μισθών όλου του εργάσιμου βίου.
Ουσιαστικά δηλαδή καταργείται η σύνταξη και αντί γι’ αυτήν θα δίνεται ένα επίδομα επαιτείας για όσους ελάχιστους θα καταφέρουν να έχουν πλήρη εργασία, πράγμα αδύνατο σε συνθήκες γιγάντωσης της ανεργίας και των μεσαιωνικών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και η επίθεση δε σταματάει εδώ αφού με το νόμο του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, και για παραπέρα επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Επίσης με αυτόν το νόμο υλοποιούνται οι αντιδραστικές αλλαγές που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και επιβάλλονται νέοι φόροι, ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και παραδίνεται το περιβάλλον στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
Έτσι συναποφάσισαν και διέταξαν από κοινού η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ με τη σύμπραξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ αλλά και με τη συναίνεση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη στρατηγική του κεφαλαίου, στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που υπηρετείται με τέτοιες ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές. Γι’ αυτό απαιτείται η καταδίκη και η αποδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ που τα προωθούν. Πρέπει να καταδικαστούν, το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΣΥΝ στον κλάδο, που στήριξαν πριν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, τις κυβερνήσεις, τους Δημάρχους και τους Νομάρχες που τα προώθησαν.
Παρά τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού με τα ψεύτικα επιχειρήματα από την κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της και τα ΜΜΕ των αφεντικών, τα σύνολο των εργαζομένων κατανοεί ότι το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει σκοπό να κατεδαφίσει τα εναπομείναντα δικαιώματά μας και θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους. Με το νομοσχέδιο:
• Μας «υπόσχονται» δουλειά και πάνω από τα 65, με μισθούς και συντάξεις πείνας.
• Κανείς δεν θα βγαίνει στη σύνταξη αν είναι κάτω από 60 (και για τα ΒΑΕ). Θα χρειάζονται 40 χρόνια πλήρους δουλειάς για να κατοχυρωθεί δικαίωμα πλήρους σύνταξης.(με προϋπόθεση 300 ένσημα ανά έτος) δηλαδή δουλειά από τα σπάργανα μέχρι τα γεράματα.
• Η σύνταξη χωρίζεται σε «βασική» και «ανταποδοτική». Το κράτος παύει να εγγυάται τη σύνταξη, και την ανταποδοτική και τη βασική, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται σύμφωνα με μελέτες που θα επικυρώνει η Ε.Ε. Επιπλέον υπάρχει δέσμευση το ύψος των χρημάτων που θα δίνει το κράτος να μην ξεπερνά το 2,50% του ΑΕΠ σε σχέση μ’ αυτά που έδωσε το 2009.
• Η επικουρική σύνταξη δεν είναι ούτε αυτή εγγυημένη. Θα χορηγείται εφόσον το «επιτρέπει η βιωσιμότητα των ταμείων». Με τα ελλείμματα, που οφείλονται στις εγκληματικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, αυτό σημαίνει διακοπή παροχής.
Συνηθίζεται ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων να έχει κάποιες διατάξεις που τα τσιράκια των καπιταλιστών και της κυβέρνησης προσπαθούν να τις περάσουν ως «θετικές» για τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε το «νόμο Ρέππα» που μείωσε τις συντάξεις και ήταν στο σύνολό του αντεργατικός.
Θυμίζουμε τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) για τους κώδικες της Τ.Α. που έστρωσαν τον δρόμο στον «Καλλικράτη» (θετικό έκριναν βέβαια στην αρχή και τον «Καλλικράτη»).
Τη στάση τους για τα Β.Α.Ε., όπου σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλαν στους εργαζόμενους βαρύ επασφάλιστρο και αποχαρακτήρισαν πολλές ειδικότητες.
Η πρόταση της ΔΑΣ για Β.Α.Ε. χωρίς επασφάλιστρο, με την ένταξη νέων ειδικοτήτων και μείωση ορίων ηλικίας, που λάμβανε υπόψη της και αυτά που έρχονταν, δεν λοιδορήθηκε απλώς αλλά κατασυκοφαντήθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Μια τέτοια διάταξη (αρ. 66 του νομοσχεδίου), που θα χρησιμοποιηθεί για να αθωώσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στα μάτια των εργαζομένων των ΟΤΑ, είναι η διάταξη που επεκτείνει τον Ν. 3660/2008 για τα Β.Α.Ε. και στην επικουρική σύνταξη.
Όπως ο νόμος για τα ΒΑΕ και αυτή η διάταξη είναι πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Για να μπορέσουν να ελπίζουν σε δήθεν αύξηση της επικουρικής σύνταξης οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ θα πρέπει να πληρώσουν επασφάλιστρο 1,25% στο ΤΑΔΚΥ (0,75% ο εργοδότης).
Η αναδρομική αναγνώριση και εξαγορά είναι 2% για κάθε μήνα και την καταβάλλει ο εργαζόμενος.
Η διάταξη θα προβληθεί ως επιτυχία της πλειοψηφίας που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς «καταφέρνει να κερδίζει» για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Κύρια, όμως, θα χρησιμοποιηθεί για να αθωωθεί στα μάτια των συναδέλφων το αντιασφαλιστικό έκτρωμα αφού «θα έχει και τα θετικά του».
Θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι για να πάρουν κάποια αύξηση στις πενιχρές συντάξεις, θα πρέπει να αυξήσουν τις εισφορές τους, να αποδεχθούν το ανταποδοτικό σύστημα και κατ’ επέκταση την ιδιωτική ασφάλιση.
Το νομοσχέδιο έχει διατάξεις που ανεβάζουν το όριο ηλικίας για τα Β.Α.Ε. στα 60, σχεδιάζοντας αποκλεισμό ειδικοτήτων σταδιακά μέχρι να τα καταργήσει.
Το ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει σε τέχνη τη χειραγώγηση και την εξαπάτηση του λαού. Ένας από τους λόγους που τα καταφέρνει είναι γιατί έχει στον έλεγχό του τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και πολλές ομοσπονδίες.
Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπαθούν με ελιγμούς και αγωνιστικές φανφάρες να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους για τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα. Η δράση τους το μόνο που θέλει είναι να εκτονώσει την οργή των εργαζομένων, να τους στρέψουν σε «προτάσεις» και «αγώνες» που είναι ακίνδυνοι για τους καπιταλιστές και τα κόμματά τους. Οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων, αφού χρησιμοποιηθούν για το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα επιβραβευθούν με θέσεις και αξιώματα για τις υπηρεσίες που προσφέρανε από τα κόμματά τους, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα είναι να εγκαταλειφθούν μαζικά από τους εργαζόμενους τα κόμματα του ευρωπαϊκού μονόδρομου και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι.
Να δυναμώσουν οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Να μπουν στον αγώνα με το πλαίσιο δράσης και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, που δίνουν προοπτική. Γιατί αυτή την περίοδο, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.
________________________________________
Μετά απ’ όλα αυτά, παίρνουμε μαζικά μέρος στην 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Ιούλη
________________________________________
Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν
• Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το δημόσιο και να ακυρωθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
• Να απαγορευτούν άμεσα οι απολύσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόνιμη σταθερή και με δικαιώματα εργασία για όλους. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας.
• Άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης για τους Αορίστου χρόνου με δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.
• Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. 1.400 βασικό μισθό, 1.120 ευρώ σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
• Σύνταξη στα 30 χρόνια χωρίς όρια ηλικίας ή στα 60 για άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα όρια κατά 5χρόνια αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
• Όχι στον «Καλλικράτη», νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.
• Δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
• Αποκλειστικά Δημόσια αναβαθμισμένη και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…