Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Μάκη Φόρτε στο http://kefalos-net.blogspot.com/


Kefalos-net: Είναι αλήθεια ότι δεν επιθυμείς το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για Περιφερειάρχης και γιατί;
Μάκης Φόρτες: Έχουμε μια Περιφέρεια με αναπτυξιακό έλλειμμα και περιβαλλοντική υποτίμηση, με εγκληματική καθυστέρηση του ΕΣΠΑ και τελμάτωση των δημοσίων επενδύσεων, πρώτη πανελλαδικά στην ανεργία και τη βαριά της βιομηχανία τον τουρισμό, στον κατήφορο της αποσύνθεσης.
Μια Περιφέρεια που εν τη γενέσει της είναι θνησιγενής, αφού «με τη λήξη του ΕΣΠΑ...
(το 2013) επανακαθορίζονται τα όρια των 13 Περιφερειών του Καλλικράτη»!
Μια Περιφέρεια που η συνοχή της κινείται στην κόψη του ξυραφιού και που η περιφερειακή συνείδηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη έννοια
Σε μια τέτοια Περιφέρεια που πριν καν ξεκινήσει βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όλα τα μεγέθη, ακόμη και τα δεδομένα παίρνουν άλλη διάσταση.
Το πρόβλημα της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών είναι από το ξεκίνημά της υπαρξιακό!
20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων 12 Δήμαρχος Αργοστολίου τα περισσότερα εκ των οποίων τα έζησα στα ανώτερα αυτοδιοικητικά όργανα (ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ) και σχεδόν όλα στα όργανα της Περιφέρειας.
Η κομματική μου τοποθέτηση γνωστή. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ και ποτέ ….δεν το έκρυψα.
Η προσωπική μου, λοιπόν, ιστορία στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση, τούτη την ώρα και σε αυτό τον συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό θεσμό της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων, είναι ο καθοριστικός και αποκλειστικός παράγοντας για να μην επιδιώξω το κομματικό χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για Περιφερειάρχης ή όπως αλλιώς θέλουν να …το μετονομάσουν
Δεν επιθυμώ το κομματικό χρίσμα , γιατί επιθυμώ πρωτίστως την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, να συμβάλλω στην κατάκτηση της περιφερειακής συνείδησης.
Να είμαι συνεπής με όλα όσα έπραττα και διακήρυττα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 20 χρόνια τώρα.
Δεν επιθυμώ, ακόμη, το κομματικό χρίσμα, γιατί στη σημερινή δυσμενή συγκυρία θεωρώ ότι ένας κομματικός Περιφερειάρχης θα τροφοδοτήσει την όξυνση των προβλημάτων από την οικονομική κρίση και το μόνο που θα προσφέρει είναι άλλοθι στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος και των τοπικών υποθέσεων.
Kefalos-net: Επιδιώκεις όμως, όπως λες, την στήριξη ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να δώσεις τη μάχη των επικείμενων εκλογών.
Μάκης Φόρτες: Ανέκαθεν υποστήριζα την ανάγκη για σύγκληση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων όταν θα γινόταν αιρετή η Περιφέρεια.
Από τότε που άλλοι σνόμπαραν την Περιφέρεια και άλλοι την υπονόμευαν.
Γι’αυτό και φαντάζουν φαιδροί και ανιστόρητοι, όλοι αυτοί που σήμερα, δίνοντας εξετάσεις στο κόμμα, προσάπτουν σε εμένα ….καιροσκοπισμό.
Εγώ μόνο για τη συνέπειά μου στην Περιφέρεια μπορώ…. να κατηγορηθώ και για τίποτε άλλο.
Έτσι λοιπόν, σήμερα που είναι γεγονός η αιρετή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αισθάνομαι την ιστορική και πολιτική υποχρέωση να μιλήσω για την ανάγκη σύγκλισης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων .
Την ίδια ανάγκη συγκλίσεων που ευνοεί το δυσμενές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται συνολικά στη χώρα, για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Κάποτε είχα πει – στις δύσκολες για τη συνοχή της περιφέρειας εποχές – πως «ακόμη και αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα έπρεπε να δημιουργηθεί» !
Σήμερα που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι πραγματικότητα ως αιρετή, οφείλουμε να αποδείξουμε οι Επτανήσιοι πως και την θέλουμε και μπορούμε να την διατηρήσουμε.
Πρωταρχικά αυτό το χρέος ανήκει σε όλους εκείνους που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση, που έχουν αγωνιστεί για τη συνοχή της Περιφέρειας και τον αιρετό χαρακτήρα της, πέρα και έξω από την κομματική τους ένταξη.
Γι’αυτό και έχω θέσει ξεκάθαρα το δίλημμα των πρώτων Περιφερειακών εκλογών:
«Το ζητούμενο είναι, το χρώμα που θα έχουν το βράδυ της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου τα Ιόνια Νησιά ή ο Περιφερειάρχης που θα εκλεγεί ;».
Kefalos-net: Νοιώθεις αδικημένος από το ΠΑΣΟΚ;
Μάκης Φόρτες: Υπάρχει ένα αξίωμα στη λειτουργία των κομμάτων.
Στο κόμμα δίνεις ό,τι μπορείς και παίρνεις ό,τι θέλει.


Kefalos-net: Πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είχες την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ώστε να είσαι ο μοναδικός υποψήφιος του στην Περιφέρεια;
Μάκης Φόρτες: Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχα την πλήρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ώστε να είμαι ο μοναδικός υποψήφιος του στην Περιφέρεια! Γι’αυτό και δεν κατέθεσα αίτηση υποψηφιότητας στο ΠΑΣΟΚ.
Αν το πίστευα και το ήθελα, αυτό που ρωτάς, θα κατέθετα αίτηση στην διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων. Αυτό όμως που θέλω και πιστεύω – πάντα το ήθελα και το πίστευα – είναι ότι μόνο με τη σύγκλιση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, μπορεί να σταθεί και να προχωρήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών. Όσοι πιστεύουν ότι μονοκομματικά μπορεί να προχωρήσει η περιφέρεια, έχουν λάθος εκτιμήσει τα γεγονότα και προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Περιφέρεια και το θεσμό. Πολύ περισσότερο βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση όσοι προωθούν λύσεις, όχι απλά (μονο)κομματικών υποψηφίων, αλλά «ηχηρών και λαμπερών ονομάτων». Επιστρατευμένων από την κεντρική πολιτική σκηνή, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και επιλεγμένων από το Αθηναϊκό κομματικό σύστημα, με μοναδικό προσόν τους την ευκολία να κάνουν το κομματικό θέλημα. Και μόνο η σκέψη για τέτοιων προσόντων «σωτήρες υποψήφιους», είναι προσβολή για τους πολίτες και αποτελούν λύσεις υποτέλειας του τοπικού πολιτικού συστήματος στα κομματικά κέντρα των Αθηνών.
Kefalos-net: Θα έχεις ακούσει φυσικά τις φήμες που διακινούν διάφοροι πως «ο Φόρτες τα έχει βρει με τους Δεξιούς γι’αυτό και θα είναι υποψήφιος της Ν.Δ.». Πως τις σχολιάζεις;
Μάκης Φόρτες: Οι γνωστοί προβοκάτορες της τοπικής πολιτικής ζωής δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τούτη τη φορά.
Είναι οι ίδιοι που από τη δεκαετία του ’70 ακόμη δυναμίτιζαν πάντα το προεκλογικό κλίμα κινδυνολογώντας ασύστολα, ενώ στοχοποιούσαν κάθε φορά κάποιο πολιτικό πρόσωπο.
Η σημερινή τους κινδυνολογία είναι πως «ο Φόρτες θα είναι υποψήφιος της Δεξιάς», λες και οι Δεξιοί είναι άτομα μιαρά και επικίνδυνα για το δημοκρατικό πολίτευμα!!! Και το λένε βέβαια ποιοι; Αυτοί που όχι μία, αλλά δύο (αριθμητικά 2) φορές κέρδισαν αυτοδιοικητικές εκλογές με την ενεργό στήριξη της Δεξιάς !!! Το ζήτημα φυσικά δεν είναι με ποιους συνεργάζεσαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά πως συνεργάζεσαι!
Και εκλογές στην αυτοδιοίκηση χωρίς συνεργασίες δεν γίνονται!
Όλα τα υπόλοιπα είναι για…..εσωτερική – κομματική κατανάλωση.
Kefalos-net: Πιστεύεις ότι ο Περιφερειάρχης θα έχει ενεργό ρόλο στην νέα κατάσταση ή θα είναι απλά διακοσμητικό στοιχείο ;
Μάκης Φόρτες: Ανεξάρτητα του τι πιστεύω εγώ πρέπει να δούμε τι προβλέπει ο Καλλικράτης.
Ο νόμος λοιπόν (3852/2010) δίνει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στον Περιφερειάρχη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο άρθρο 159 και αλλού, τόσο που κάποιοι μιλάνε για Περιφερειαρχικοκεντρικό σύστημα. Προσωπικά, πιστεύω ότι σωστά ο Καλλικράτης καθιστά τον Περιφερειάρχη ως το κυρίαρχο όργανο της Περιφέρειας.
Ένας θεσμός για να είναι ισχυρός, πρέπει να έχει τον επικεφαλή και ισχυρό μα και αδιαμφισβήτητο.
Βέβαια οι νόμοι κρίνονται στην πράξη από τους ίδιους τους ανθρώπους. Ένας πετυχημένος Περιφερειάρχης θα συμπαρασύρει στην επιτυχία και τον «Καλλικράτη» στην Περιφέρειά του. Αυτός που έχει από το νόμο διακοσμητικό ρόλο είναι ο άμεσα εκλεγόμενος αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αποκτά ουσιαστικό ρόλο μόνο….αν το θέλει ο Περιφερειάρχης που δυνητικά του μεταφέρει ό,τι αρμοδιότητες επιθυμεί. Ο θεσμός του άμεσα εκλεγόμενου αντιπεριφερειάρχη είναι προφανές ότι δημιουργήθηκε αντισταθμιστικά προς την κατάργηση του θεσμού του Νομάρχη και μάλλον για να εξασφαλίσει την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων από τους εν ενεργεία Νομάρχες – όπως και έγινε.
Kefalos-net: Θα έχεις την στήριξη από άλλους νομούς της Περιφέρειας ;
Μάκης Φόρτες: Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης. Με το νόμο, στο ψηφοδέλτιο προβλέπεται αναλογική (με τον πληθυσμό) εκπροσώπηση κάθε περιφερειακής ενότητας. Συγκεκριμένα, 22 από την Κέρκυρα (μέχρι 33), 4 από τη Λευκάδα (μέχρι 6), 1 από την Ιθάκη (μέχρι 2), 7 από την Κεφαλονιά (μέχρι 11) και 7 από την Ζάκυνθο (μέχρι 11).
Είναι ιδιαίτερα θετικό που έγινε έστω και εν μέρει αποδεκτή η πρόταση που δημόσια είχα καταθέσει και που ελλιπώς προώθησε ο Βουλευτής, για την αυτόνομη εκπροσώπηση της Ιθάκης.
Δυστυχώς δεν έγινε διεκδίκηση για εκπροσώπηση και των άλλων μικρών νησιών της Λευκάδας και της Κέρκυρας.
Αναμφισβήτητα θα αποτελεί δημοκρατικό έλλειμμα στο περιφερειακό συμβούλιο η απουσία της φωνής του Μεγανησιού, του Καλάμου και του Καστού, των Παξών, του Μαθρακίου, της Ερείκουσσας και των Οθωνών.
Kefalos-net: Αισθάνεσαι δικαιωμένος που πέρασε στον «Καλλικράτη» η θέση σου για τον Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;
Μάκης Φόρτες: Για την αιρετή Περιφέρεια με άμεσα εκλεγμένο τον Περιφερειάρχη, την αρχή «ένα νησί – ένας Δήμος», την πενταετή θητεία, την ενίσχυση της νησιωτικότητας, την εισαγωγή σύγχρονων μέσων εξυπηρέτησης του πολίτη, την καθιέρωση νέων θεσμών, τη διασφάλιση της διαφάνειας και άλλα ακόμη που προβλέπει «ο Καλλικράτης», αρκετοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης είχαμε αγωνιστεί χρόνια πίσω. Είναι λογικό σήμερα όλοι αυτοί να νοιώθουμε δικαιωμένοι.
Όπως δικαιωμένος αισθάνομαι προσωπικά για τον ένα Δήμο στην Κεφαλονιά και τη δημιουργία της αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Όταν πολλοί ήταν αυτοί που πάλεψαν με πάθος την άποψη τους για περισσότερους του ενός Δήμου στην Κεφαλονιά και να γίνουμε επαρχία…της Πελοποννήσου, βρέθηκα για τις θέσεις μου κατ’επανάληψη εγκαλούμενος, ακόμα και στις παραπολιτικές στήλες των Αθηναϊκών εφημερίδων!
Είναι λογικό τώρα που όλοι αυτοί τρέχουν για να είναι υποψήφιοι …στον ένα Δήμο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να αισθάνομαι πως ήταν σωστή η θέση μου.
Πάντως ομολογώ, ότι αδυνατώ να κατανοήσω πώς κάποιος που δεν πιστεύει ένα θεσμό, θέλει (ίσως κιόλας απαιτεί…) να τον υπηρετήσει;
Kefalos-net: Ποια είναι η γνώμη σου γενικότερα για την νέα κατάσταση που διαμορφώνετε με το σχέδιο «Καλλικράτης» και αν πιστεύεις ότι θα βοηθήσει την Κεφαλονιά , ειδικότερα στην ανάπτυξη των χωριών της . Μάκης Φόρτες: Ο Νόμος 3852/2010, το γνωστό ως σχέδιο «Καλλικράτης», είναι ομολογουμένως ένα πολύ καλό νομοθέτημα. Όμως η επιτυχία του θα κριθεί στην πράξη. Άλλωστε όλοι οι νέοι θεσμοί κρίνονται στην πράξη!
Βίωσα τις δύο προηγούμενες του «Καλλικράτη» μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το 1995 τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το 1999 τον «Καποδίστρια». Το συμπέρασμα; Όπου πέτυχαν οι Νομάρχες και οι Καποδιστριακοί Δήμαρχοι, πέτυχαν και οι Νομαρχίες και οι Δήμοι αντίστοιχα. Και όπου απέτυχαν οι αιρετοί, συμπαρέσυραν στην αποτυχία τους και τους θεσμούς. Το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά με τον «Καλλικράτη», στην Κεφαλονιά και σ’όλη την Ελλάδα!
Kefalos-net: Ποια είναι η άποψη σου για την υποψηφιότητα Τσιλιμιδού , ποια για την υποψηφιότητα Κοτσιλίνη και ποια για την υποψηφιότητα Μιχαλάτου;
Μάκης Φόρτες: Είναι άκαιρο πριν καν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες, ακόμη και οι κομματικές, να εκφράζονται απόψεις για συγκεκριμένα άτομα.
Όμως γενικά, αν κάνει ή όχι για Δήμαρχος Κεφαλονιάς ένας υποψήφιος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο νέος Δήμος είναι ένα εντελώς άλλο μέγεθος από τα σημερινά δεδομένα.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι των Καλλικράτειων Δήμων, απαιτείται να είναι εντελώς διαφορετικών προδιαγραφών από το μέχρι τώρα γνωστό μοντέλο.
Μέχρι τώρα κατέβαινε κάποιος για Δήμαρχος, έφτιαχνε κουτσά – στραβά ένα ψηφοδέλτιο και αρκούσε να έχει κοντά του δύο– τρεις ικανούς συνεργάτες.
Στον Καλλικράτειο Δήμο της Κεφαλονιάς μια σοβαρή υποψηφιότητα διεκδίκησης του Δήμου θέλει 279 υποψήφιους (!) και απαιτείται και οι 25 σύμβουλοι της πλειοψηφίας που θα εκλεγούν να είναι όλοι «πρώτης γραμμής», αφού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλοι ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, στελέχη σε νέους θεσμούς με αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες!
Δεν θα ισχυριστώ εγώ αυτό που επώνυμα και επίσημα ακούστηκε για «την καρέκλα» ως κίνητρο των υποψηφίων Δημάρχων.
Θα πω όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει άγνοια κινδύνου από τους υποψήφιους.
Οι υποψηφιότητες δεν πρέπει να γίνουν με όρους περασμένων δεκαετιών, δίχως να παίρνουν υπόψη τους το μέγεθος και τις απαιτήσεις του νέου θεσμού. Γι’αυτό που θα παραλάβουν και αυτό που θα πρέπει να δημιουργήσουν σε 3 ½ μόνο χρόνια.
Ο Καλλικράτειος Δήμος της Κεφαλονιάς είναι εντελώς διαφορετικός από τους Καποδιστριακούς Δήμους, άρα το ίδιο ισχύει και για τους Δημάρχους, ακόμη και τους υποψήφιους.
Kefalos-net: Ποια άτομα κατά την γνώμη σου θα πρέπει να εμπλακούν στον αγώνα για το Δήμο Κεφαλονιάς, υπερκομματικά (από όλους τους κομματικούς χώρους ) και τα οποία σήμερα δεν πολιτεύονται, ενώ θα είναι χρήσιμα στον τόπο και από ποιους χώρους ( καλλιτεχνικό , τουριστικό , επαγγελματικό , αθλητικό ). Δηλαδή αν σου λέγαμε να σχηματίσεις μια υπερκομματική δημοτική διοίκηση , ποιους θα επέλεγες από το νησί σήμερα από όλους τους χώρους .
Μάκης Φόρτες: Πιστεύω ότι το ιδανικότερο μοντέλο, στο ξεκίνημα του Δήμου Κεφαλονιάς, θα ήταν αυτό που θα ενέπλεκε εν ενεργεία και πρώην αιρετούς της αυτοδιοίκησης, από όλη την έκταση του νησιού!
Κυρίως νυν και τέως Δημάρχους, απ’όλους τους κομματικούς χώρους και όλες τις περιοχές.
Αποδεδειγμένα έμπειρους στην αυτοδιοίκηση και αποδεδειγμένα ικανούς στη διοίκηση.
Αποδεδειγμένα γνώστες της τοπικής πολιτικής κατάστασης και αποδεδειγμένα μυημένους στα προβλήματα της Κεφαλονιάς.
Έτσι θα έβλεπα εγώ την υπεύθυνη υποψηφιότητα για το Δήμο της Κεφαλονιάς, ως μια συλλογική κίνηση οπότε και θα βάζει σοβαρές υποθήκες ενώπιον των πολιτών.
Ο Δήμος της Κεφαλονιάς δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, υπόθεση ενός. Το τι θα παραληφθεί ως προίκα από τους σημερινούς Δήμους και πως θα οργανωθεί ο νέος Δήμος από τη μια άκρη της Κεφαλονιάς στην άλλη και σε κάθε πόλη και χωριό του νησιού, δεν είναι, δεν μπορεί να είναι υπόθεση που θα αφορά ένα κόμμα και το δικό του υποψήφιο.
Και κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό. Ανεξάρτητα του ποιοι θα είναι υποψήφιοι και ποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος Κεφαλονιάς, θα πρέπει οι υποχρεώσεις του καθενός από τους σημερινούς Δήμους (οικονομικές, έργα, συμβάσεις, προμήθειες κ.λ.π.) που θα περάσουν στον ένα Δήμο να γίνουν από το τώρα γνωστές στους πολίτες.
Η διαφάνεια και η αλήθεια πρέπει να επιδιωχθεί από τους σημερινούς Δημάρχους. Αν δεν γίνει, εκτιμώ ότι θα είναι ο δυναμίτης στα θεμέλια του νέου Δήμου από την πρώτη ημέρα και ο ανασταλτικός παράγοντας της οργάνωσης και της λειτουργίας του.
Oι φήμες, τέλος, για «λαμπερά και ηχηρά» ονόματα για το Δήμο Κεφαλονιάς και «σωτήριες» υποψηφιότητες εξ Αθηνών, μόνο θυμηδία προκαλούν στους πολίτες και θλίψη για τους εμπνευστές. Όπως τα ίδια ισχύουν και για την Περιφέρεια.
Kefalos-net: Τελικά θα είσαι υποψήφιος Περιφερειάρχης;
Μάκης Φόρτες: Η συζήτηση μεταξύ πολλών ατόμων και απ’όλα τα νησιά, αυτή την ώρα, γίνεται για τη σύγκληση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, ως αναγκαία συνθήκη για να σταθεί και να προχωρήσει η Περιφέρεια.
Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό στάδιο.
Τα κόμματα, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη αυτά που στα λόγια διακηρύττουν για την αυτοδιοίκηση.
kefalos-net:Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία