Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΝΕ ΚΚΕ: Αποτέλεσμα της συνεχούς υποχρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας το τραγικό περιστατικό του Περιφερειακού Ιατρείου Υγείας Οθωνών

Ο θάνατος ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της εξέτασης του στο Περιφερειακό Ιατρείο των Οθωνών, αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο τα αδιέξοδα της συνεχούς υποχρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μια πολιτική που έχει καταδικάσει κάθε οργανωμένο φορέα δημόσιας υγείας (Περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ) σε τεράστιες ελλείψεις επαρκούς και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού υλικού καθώς επίσης έχει οδηγήσει στη ουσιαστική διάλυση του ΕΚΑΒ. Οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και σε εξοπλισμό του ΕΚΑΒ ουσιαστικά στερούν την δυνατότητα της άμεσης διακομιδής ενός περιστατικού όταν χρειαστεί.
Είναι απαράδεκτο στο 21 αιώνα η τεχνολογική ανάπτυξη όσο και τα επιτεύγματα της επιστήμης να μην αξιοποιούνται από όλους όσους έχουν την ανάγκη υπηρεσιών υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και από το που μένουν.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και πριν η ΝΔ για να εμφανίσει μειωμένους τους δείκτες της δημόσιας δαπάνης για την υγεία χρηματοδότησε τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για το 2010 με....
8 φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009. Έδωσε για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό ένα ανεπαρκέστατο ποσό που αντιστοιχεί στο 0,1% της πρόσφατης χρηματοδότησης των τραπεζιτών.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανθυγιεινής πολιτικής που αντιμετωπίζει κάθε οργανωμένο φορέα Υγείας (Περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ) ως είδος επιχείρησης με έσοδα, έξοδα, ζημιές και κέρδη. Μια πολιτική που έχει εκτινάξει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας στα ύψη.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. είναι εγκληματικές και η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας θα γίνει ακόμη χειρότερη αν εφαρμοστεί η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτη» που μεταφέρει υπηρεσίες υγείας στους νέους Δήμους.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, με αυτή την πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Να δυναμώσουν τη πάλη τους για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο αυτό. Άμεσα να διεκδικήσουν:
• Να καλυφθεί πλήρως κάθε οργανωμένος φορέας Υγείας (Περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κλπ) με το απαραίτητο για την λειτουργία τους σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
• Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΤΩΡΑ. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων γιατρών που εργάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία-πρόνοια, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο νομό της Κέρκυρας.
• Την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και σε εξοπλισμό που απαιτούνται για την ουσιαστική λειτουργία του ΕΚΑΒ.
• Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Αβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας
• Την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο με όρους που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.




Κέρκυρα 16/6/2010
Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ