Τη Νομαρχία της Κέρκυρας εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Καρβούνης στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, 3 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Γεν. Γραμματείς των Περιφερειών....
Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Νομάρχες και Δήμαρχοι των περιοχών, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, στελέχη της Κεντρικής Διαχειριστικής Αρχής του Υπ. Οικονομικών, των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών του προγράμματος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης παρουσιάστηκαν, από τους Γεν. Γραμματείς των 3 Περιφερειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τα στοιχεία προόδου του Επιχειρησιακού Προγράμματος, τόσο συνολικά όσο και ανά χωρική ενότητα. Ακολούθως στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών του προγράμματος έκαναν αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων για το διάστημα 2007-2010, παράλληλα δε έγινε συνοπτική αναφορά στην πορεία κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ.
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι σημειώθηκε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων με αποτέλεσμα σήμερα, στο μέσον ουσιαστικά της προγραμματικής περιόδου, ο αριθμός των συμβάσεων υλοποιούμενων έργων και τα ποσοστά απορρόφησης πόρων να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα αναμενόμενα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απορρόφηση πόρων δεν ξεπερνά το 10% ενώ στόχος για το τέλος του 2010 είναι το 25%.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο κ. Πονσέ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (D.G. Regio), ο οποίος αφού επισήμανε τις σημαντικές καθυστερήσεις του προγράμματος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την παρατηρούμενη έλλειψη ώριμων προς ένταξη στο πρόγραμμα έργων, γεγονός το οποίο κατά την εκτίμηση του είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε απώλειες πόρων τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Πονσέ ζήτησε εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο απώλειας ούτε ενός €.
Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης προέβησαν σε παρατηρήσεις σχετικές με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και ζήτησαν απλοποίηση και συντόμευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και ωρίμανσης των έργων, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη ορθολογικής και στοχευμένης ιεράρχησης των προς ένταξη έργων.
Τέλος εκφράστηκαν απόψεις για την ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος εν όψει «Καλλικράτη», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στις αναπτυξιακές προτεραιότητες που θα προκύψουν στο μέλλον.