Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ενιαίο ψηφοδέλτιο προτείνει ο Αλέκος Δεσύλλας- Δε θα είναι ο ίδιος υποψήφιος

Άρθρο – παρέμβαση Αλέκου Δεσύλλα “επικίνδυνες και χωρίς προοπτική ισοπεδωτικές λογικές”

Με αίσθημα βαθιάς ευθύνης έναντι της Κέρκυρας και του Κερκυραϊκού λαού, που επί σειρά ετών και σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις με έχει τιμήσει με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά προτίμησης, καταθέτω τις θέσεις μου για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές στα πλαίσια του νέου τοπίου που διαμορφώνεται με το “Καλλικράτη”.
Επιθυμώ πρωτίστως να δηλώσω ότι η παρέμβαση μου αυτή, δεν διέπεται από....
ιδιοτέλεια ή σκοπιμότητα, αφού δεν έχω καμία πρόθεση να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή άμεση ή έμμεση στις εκλογές αυτές.
Στόχος μου είναι να συμβάλω κατά το δυνατόν βέβαια με την μακρόχρονη εμπειρία μου στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών αντιμετώπισης της πολύ δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε.
Η καλπάζουσα και συνεχώς διευρυνόμενη απαξίωση συνολικά του πολιτικού κόσμου και εν γένει των κρατικών λειτουργών δεν δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη ζητούμενη ανατροπή του πράγματι υπάρχοντος νοσηρού κλίματος στη διοίκηση και διαχείριση των τοπικών μας υποθέσεων.
Ανατροπή που δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στις “νέες και άφθαρτες δυνάμεις του τόπου” που ίσως να μην διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία. Γιατί ανατροπές δεν γίνονται χωρίς τη σύμπραξη της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα εκείνων που βιώνουν από μέσα τις σημερινές υπάρχουσες ομολογουμένως στρεβλώσεις της δημόσιας διαχείρισης.
“Σωτήρες”, δεν δημιουργούνται από το πουθενά, με μόνα εφόδια τις ενδεχόμενες γνώσεις τους και τις καλές τους κατά τεκμήριο προθέσεις, χωρίς να έχουν προηγούμενα οποιαδήποτε συμμετοχή στα ίδια ή σε παρεμφερή θεσμικά όργανα.
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα μια έννοια εν ανεπάρκεια στην Ελληνική κοινωνία.
Όσοι δε, κατά καιρούς προσπάθησαν να την κάνουν πράξη, όχι μόνο δεν βρήκαν πρόθυμους – ίσως και λόγω άγνοιας – υποστηρικτές άλλα αντίθετα βρήκαν μπροστά τους πολυάριθμους πολέμιους.
Όσοι δε, συμβιβάστηκαν σε στρογγυλεμένες λογικές και σε πρακτικές διοίκησης και συμπεριφοράς που δεν ενόχλησαν τα “οργανωμένα συμφέροντα” συνεχίζουν να επιβιώνουν στην πολιτική και κοινωνική “αρένα” και ίσως διατηρούν πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης, παρά το σημερινό καθολικό αίτημα της κοινωνίας μας για ανατροπές και ρίξεις.
Με τις υπάρχουσες επικίνδυνες πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία η σε βάθος χρόνου και μέσα από εξαντλητικό δημόσιο διάλογο “ομφαλοσκόπηση” πρακτικών – συμπεριφορών και αποδόσεων όλων εκείνων που προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και που έχουν διαχειριστεί τοπικές μας υποθέσεις.
Δημόσιος διάλογος που επιβάλλεται να αρχίσει άμεσα, με την ενεργό συμμετοχή πλατύτερων στρωμάτων της κοινωνίας μας μέσα από ανοιχτές κατά γεωγραφικές ενότητες ημερίδες, με προεδρεία που θα εγγυώνται τους κανόνες της ομαλής και δημοκρατικής διεξαγωγής τους.
Εκείνοι δε που θα αναδειχθούν μέσα από το δημόσιο αυτό διάλογο, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, επιβάλλεται να συμπράξουν με νέες και άφθαρτες δυνάμεις στη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου που να ζητήσει τη στήριξη του εκλογικού σώματος με κυρίαρχη δέσμευση να επιχειρήσουν “ρήξεις και ανατροπές” των σημερινών συνθηκών. Προκειμένου η διοίκηση και διαχείριση των τοπικών μας υποθέσεων να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.