Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την ανακήρυξη του χθες σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σωτήριος Μικάλεφ. Σε αντιφώνηση του στο γεύμα ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ σχολίασε τις επικρίσεις που δέχθηκε για την απόφαση να μην επιτραπεί η χρήση των λιμανιών της Κύπρου για τον απόπλου του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού ευχαρίστησε τον κερκυραϊκό λαό από τα βάθη της ψυχής του για τη...
μεγάλη τιμή που του έγινε αλλά και για την αγάπη του για τον κυπριακό λαό, υπογράμμισε πως κανένας από μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το ασήκωτο βάρος που λέγεται Κυπριακό και προπάντων επίλυση του προβλήματος. Συνεπώς και η δική σας αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχει μια προϋπόθεση η οποία αυτήν την ώρα δεν εκπληρώνεται, και εξήγησε ότι αυτή είναι η ενότητα του ίδιου του κυπριακού λαού. Δεν έχουμε ενότητα αυτήν τη στιγμή, για πολλούς λόγους, είπε, και αυτό είναι πληγή πάνω στη πληγή. Λυπάμαι που το λέω, είναι η πραγματικότητα, συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε δε ότι σε ό,τι τον αφορά «απλώς υπηρετώ τον κυπριακό λαό, όπως απαίτησε να το κάνω. Με την ψήφο του λαού εξελέγην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι αλήθεια ότι δημιουργήθηκαν προσδοκίες για λύση στο πρόβλημα, γιατί έκανα ξεκάθαρο ότι ο κύριος λόγος της δικής μου υποψηφιότητας και της δικής μου Προεδρίας είναι να τεθεί επιτέλους τέρμα στην τραγωδία του κυπριακού λαού».
«Να επανενωθεί ο τόπος, ο λαός, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις οι οποίες μας έφεραν ως εδώ. Να δημιουργήσουμε συνθήκες αδελφοσύνης όλων των Κυπρίων και να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα κέντρο ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής. Μη εξαιρουμένου του παλαιστινιακού λαού», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και, απαντώντας σε ομάδα νεαρών που ανάρτησαν πανό έξω από το Παλαιό Δημαρχείο με συνθήματα «Free Gaza» και «Τέρμα στην κατοχή στην Κύπρο», είπε: «Από τα γεννοφάσκια μου κρατούσα πανό και οργάνωνα διαδηλώσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού».
«Θέλω να το ξέρετε αυτό και όταν επέδραμαν οι Ισραηλίτες στη Γάζα, το Δεκέμβριο του 2008, η δική μου η ανακοίνωση ήταν η πιο σκληρή ενάντια σε αυτήν την επιδρομή. ΄Ηταν πιο σκληρή και από ανακοινώσεις Αράβων ηγετών», είπε, και υπογράμμισε πως υπάρχουν και ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε επίσης: «Δυστυχώς η Συρία έχει εγκαινιάσει γραμμή Λατάκια-κατεχόμενη Αμμόχωστος. Ήταν έτοιμοι και οι Ισραηλίτες να εγκαινιάσουν γραμμή Χάιφα-Αμμόχωστος. Γι' αυτόν το λόγο απευθυνθήκαμε δύο μήνες πριν στους οργανωτές αυτής της ειρηνικής επιχείρησης, να αποφύγουν για φέτος, τουλάχιστον, να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Κύπρου, διότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μας έλαβαν υπόψη. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι ήμασταν και εμείς υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να αλλάζει ούτε κατά ένα «νι» τη θέση μας: Αλληλεγγύη, αδελφοσύνη και κοινή πάλη με το λαό της Παλαιστίνης και τους αραβικούς λαούς ευρύτερα».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε και συνεχάρη στη συνέχεια τους Κύπριους που ζουν στην Κέρκυρα και δρουν ενεργά σε όλους τους τομείς της ζωής του νησιού και διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος θα έχει την Κέρκυρα ως να είναι δικό του νησί.
Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως με την αποδοχή της πρόσκλησης να γίνει επίτιμος δημότης Κερκυραίων, ο κ. Χριστόφιας σφραγίζει και εγγυάται ακόμη παραπέρα τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κέρκυρας.
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια, του είπε ότι ο κυπριακός λαός, προσβλέπει στο πρόσωπο του, «τον άξιο εκείνο ηγέτη της μαρτυρικής Κύπρου, για να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα πολιτικό, όπως είναι το Κυπριακό».
Γίνατε επίτιμος δημότης ενός Δήμου που από τον επόμενο χρόνο θα είναι ο μοναδικός. Επομένως θα είστε επίτιμος δημότης ενός ολόκληρου νησιού και εύχομαι να είστε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επανενώσει το νησί της Κύπρου, ανέφερε.
Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, η Σύμβουλος Πρεσβείας Β Φιλίππα Καρσερά, εκπρόσωποι των Πολιτικών, Δημοτικών, Νομαρχιακών και Αστυνομικών Αρχών της πόλης, καθώς και των Πρυτανικών Αρχών του Ιονίου Πανεπιστημίου.