Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Κακοτεχνίες δημιουργούν προβλήματα στο λιμάνι των Οθωνών λέει το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Θέμα: Τεράστια τα προβλήματα και οι κακοτεχνίες στο νέο «λιμάνι» των Οθωνών.
Μετά από τεράστιες καθυστερήσεις, το νέο «λιμάνι» των Οθωνών – όπως τουλάχιστον οι κατασκευαστές μας διαβεβαιώνουν – βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αποπεράτωσής του. Οι κάτοικοι όμως των Οθωνών είναι ανάστατοι γιατί το νέο...
«λιμάνι» του νησιού τους έτσι όπως τελειώνει είναι ένα ημιτελές έργο, αφού δεν προβλέφθηκε η κατασκευή του πιο σπουδαίου λιμενοβραχίονα, αυτού δηλ. που θα προστατεύει το λιμάνι από τους Νότιους και Ν.Α ανέμους, τους κύριους δηλ. ανέμους που επικρατούν στην περιοχή τον χειμώνα. Επιπλέον, η είσοδος του λιμανιού κατασκευάστηκε με Ν.Α. κατεύθυνση σε μια θαλάσσια περιοχή γεμάτη υφάλους χωρίς καμιά σηματοδότηση του πολύ στενού διαύλου (μήκους 300μ και πλάτους 80 μ) που δημιουργήθηκε. Είναι φανερό ότι αν το «λιμάνι» αυτό παραμείνει έτσι ουσιαστικά θα είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφαλή ναυσιπλοία, αφού κρύβει παγίδες, και με δεδομένο ότι την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών στους Οθωνούς, που αποτελούν την Β.Δ. πύλη εισόδου στη χώρα μας.
Επιπλέον, η κατασκευή του «λιμανιού» αυτού είχε και παράπλευρες δυσάρεστες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Έτσι κατέστρεψαν (μεγάλωσαν υπερβολικά) την «μπούκα» του παρακείμενου αλιευτικού καταφυγίου «Αυλάκια», καθιστώντας έτσι ανασφαλές αυτό το, για χρόνια, ασφαλές αλιευτικό καταφύγιο. Ακόμη δημιουργήθηκαν διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα στη παρακείμενη θαλάσσια και παραθαλάσσια ζώνη.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ούτως ώστε :
1. Να γίνουν άμεσα όλα τα συμπληρωματικά έργα που χρειάζονται για να γίνει το νέο λιμάνι των Οθωνών ασφαλές στην ναυσιπλοΐα.
2. Να διορθωθούν οι ζημιές που έγιναν στο παρακείμενο αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκια».


Οι βουλευτές
Μπάμπης Χαραλάμπους
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος