Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τι λέει η "Δύναμη Παρέμβασης" για τον Καλλικράτη

Η κατάθεση για διαβούλευση της πρότασης της κυβέρνησης που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας (σχέδιο Καλλικράτης) , σίγουρα αποτελεί ένα θετικό βήμα και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης που χρόνια ζητά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, με λιγότερο και πιο αποκεντρωμένο κράτος, το οποίο θα κρατήσει για τον εαυτό του ένα επιτελικό ρόλο, όπως συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.
Παρόλο όμως που το σχέδιο βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις...
έχει πολλές ατέλειες που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν δυσλειτουργίες με απρόβλεπτα αποτελέσματα στο μέλλον.


Ζητάμε λοιπόν:


α) Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να είναι δεκατρείς (13) όσες και οι περιφέρειες της χώρας ώστε να μην οδηγηθούμε σε ανάπτυξη δυο ταχυτήτων και να εξασφαλιστεί η διατήρηση, στο μέλλον, της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
β) Την δημιουργία τριών δήμων στο νησί όπως προκύπτει και από την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ). Άλλωστε το ανάγλυφο του εδάφους, οι αποστάσεις και ο τρόπος δόμησης της Κέρκυρας δεν επιτρέπουν την δημιουργία ενός Δήμου. Πολύ περισσότερο δε αυτή την εποχή που η οικονομική συγκυρία δεν εξασφαλίζει ότι το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί γενναία, ώστε να είναι επιτυχές. Έτσι εάν για οποιοδήποτε λόγο κάτι δεν πάει καλά τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και μη αναστρέψιμα. Επί πλέον ο ένας δήμος στο νησί σηματοδοτεί την προσπάθεια πλήρους κομματικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο ένας Δήμος είναι μια πρόκληση, την οποία θα μπορούσαμε να την δούμε σε μια μελλοντική διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης Νο 2).
γ)Πιστεύουμε ότι τα διαπόντια νησιά όχι μόνο έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν αυτόνομα, αλλά αυτό επιβάλλεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους που μένουν πολλά νησιά στο Αιγαίο όπως η Χάλκη η το Αγαθονήσι.