Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οδηγίες για τη "λειτουργία" των ΧΑΔΑ από την ΠΙΝ

Κατόπιν της ολοκλήρωσης των ελέγχων από τις Επιτροπές Ελέγχου Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) για τους Νομούς της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών και την υποβολή τους στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν. κοινοποιήθηκαν στους ΟΤΑ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι εκθέσεις των Επιτροπών. Οι Δήμοι και Κοινότητες στα όρια των οποίων λειτουργούν Χ.Α.Δ.Α. με ευθύνη τους, θα πρέπει να φροντίσουν για την υλοποίηση των προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία τους καθώς και στην έγκαιρη αντιμετώπιση συμβάντος πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα τα ελάχιστα μέτρα που πρέπει να τηρούνται...
 στους ενεργούς Χ.Α.Δ.Α. είναι:
• Να υπάρχει ή να διανοίγεται λάκκος βάθους δύο (2) μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους.
• Να υπάρχει περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον, ολόκληρου του χώρου απόρριψης.
• Να γίνει διάνοιξη αποψιλωμένης από βλάστηση ζώνης, πλάτους τουλάχιστον πενήντα (50) μέτρων περιμετρικά της περίφραξης.
• Να υπάρχει επαρκής αριθμός εργαλείων και ικανής ποσότητας ή παροχής νερού.
• Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι Δήμοι και Κοινότητες πρέπει να μεριμνούν για 24ωρη φύλαξη των θέσεων απόρριψης.
• Κατά την διάρκεια των κρίσιμων ημερών της αντιπυρικής περιόδου επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.
• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πυροσβεστικό όχημα σε κάποιον Ο.Τ.Α., η πυροπροστασία του Χ.Α.Δ.Α. μπορεί να εξασφαλίζεται μέσα από την συνεργασία με όμορους Δήμους που διαθέτουν οχήματα.
Από τις Εκθέσεις των Επιτροπών Ελέγχου Χ.Α.Δ.Α. προκύπτει ότι σε σχέση με το έτος 2009 έχει προχωρήσει η αποκατάσταση ορισμένων από τους καταγεγραμμένους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.