Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την παιδεία ζητά η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Συνάδελφοι, μετά τις μαζικές απολύσεις αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών που προβλέπονται απο το πρόγραμμα σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια και τις περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, στους μισθούς και στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, έρχεται το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία για να...
δώσει τη χαριστική βολή στον κόσμο της εκπαίδευσης αφού μηδενίζει τους διορισμούς, υποβαθμίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού, διαλύει τις εργασιακές του σχέσεις και ακυρώνει τα πτυχία.
Με το νέο σύστημα πρόσληψης ο διορισμός γίνεται άπιαστο όνειρο και μπαίνουν ακόμα περισσότεροι φραγμοί για να φτάσει κανείς σ’ αυτόν.
Συγκεκριμένα :
-Πρώτη προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχία σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και με δεδομένο οτι δεν θα προκηρύσσονται πλέον συγκεκριμένες θέσεις, οι διορισμοί θα περικόπτονται δραστικά και ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί που θα προσλαμβάνονται. Επιπλέον καθιερώνεται το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αποσυνδέεται το πτυχίο απο το επάγγελμα.
-Ακολουθούν τα ακαδημαϊκά προσόντα, δηλαδή μεταπτυχιακά, διδακτορικά για όσους βέβαια έχουν τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν.
-Η προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού, η μοριοδότηση της οποίας παραμένει γρίφος, απαξιώνεται εντελώς. Στην ουσία διαγράφονται οι κόποι χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών οι οποίοι χάνουν το δικαίωμα μόνιμου διορισμού τους, παρόλο που επι χρόνια συγκεντρώνουν μόρια προσφέροντας έργο στα δημόσια σχολεία όλης της χώρας με μεγάλη οικονομική τους επιβάρυνση και με συμβάσεις που τις περισσότερες φορές δεν ξεκινούν απο την αρχή της χρονιάς ενώ λήγουν κάθε καλοκαίρι.
- Όσον αφορά στις μεταβάτικές διατάξεις (οριστική παύση τροφοδοσίας των πινάκων προϋπηρεσίας – διορισμός εκπαιδευτικών με αναλογία 60%-40% για τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012) δεν «δικαιώνουν» παρά ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών αφού είναι δεδομένη η μείωση των μόνιμων κατά 50 % και η επιμήκυνση του χρόνου διορισμού των διοριστέων του ΑΣΕΠ μέχρι και το 2012. Η πριμοδότηση με χαμηλότερη βάση 50 έως 54 στους δύο προσεχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όσων βρίσκονται στους κλειδωμένους πίνακες και δεν έχουν διοριστεί ενώ διαθέτουν τουλάχιστον 24μηνη προϋπηρεσία, αποτελεί εμπαιγμό.
- Ο θεσμός της ωρομισθίας όχι μόνο δεν περιορίζεται, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, αλλά εισάγεται και ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωραρίο εφόσον οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν εξαντλήσει στο έπακρο το ωράριό τους με υποχρεωτικές υπερωρίες, δεύτερες αναθέσεις, βάρδιες και σε άλλα σχολεία. Μ’ αυτό τον τρόπο θα βγαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και θα γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών με χαμηλό μισθό και μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη.
-Καθιερώνεται ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού για δύο χρόνια όπως και ο θεσμός του Μέντορα που αξιολογεί το νεοδιοριζόμενο και στο τέλος μαζί με το σχολικό σύμβουλο και το διευθυντή θα αποφασίζουν είτε για τη μονιμοποίηση είτε για τη μετάταξη του εκπαιδευτικού σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου (πρόκειται για αφαίρεση του επαγγελματικού δικαιώματος). Γίνεται αντιληπτό ότι ο εκπαιδευτικός προκειμένου να εξασφαλίσει τη θέση του στο νέο σχολείο με τα υπερπληθή τμήματα, τις ελλιπείς υποδομές και τα προσανατολισμένα στις ανάγκες της αγοράς προγράμματα σπουδών, θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις κατευθύνσεις και στις προσδοκίες του Μέντορά του.
Κάτω απο τέτοιες συνθήκες όσοι θα κληθούν να διδάξουν τα επόμενα χρόνια είτε ως αναπληρωτές, είτε ως ωρομίσθιοι, είτε ως νεοδιόριστοι, θα μπορούν να ζουν με πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να βιώνουν συνεχή ανασφάλεια, ομηρία, απαξίωση του έργου τους και αξιολογούμενοι διαρκώς;
Και βέβαια τι να ειπωθεί για την τύχη των χιλιάδων υποψήφιων ανέργων που θα βρεθούν εκτός δημόσιου σχολείου;


Συνάδελφοι θα επιτρέψουμε να συμβούν όλα αυτά;
Καλούμε τα μέλη μας σε γενική συνέλευση που θα γίνει Κυριακή 25/4/2010 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) και ώρα 3μ.μ προκειμένου να αποφασίσουμε για την παραπέρα δράση μας.
Καλούμε όλους τους αναπληρωτές νηπιαγωγούς να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν για να απαιτήσουμε :
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ