Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Επίσκεψη Μικάλεφ στην Πάτρα

Στην Πάτρα θα μεταβεί αύριο ( 20 – 4 – 2010), ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Κερκυραίων, προκειμένου να συναντηθεί με των Δήμαρχο Πατρέων, κ. Ανδρέα Φούρα, με σκοπό να θεμελιώσει μια συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η συνεργασία θα προβλέπει την ανάληψη δράσεων για την ανάδειξη και αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν στις δυο πόλεις. Την από κοινού υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των υπηρεσιών των δύο δήμων αλλά και μεταξύ των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και τις κοινές ενέργειες σε θέματα προβολής των δυο πόλεων.
Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δυο πόλεων, τα οποία θα αποτελέσουν και τις προτεραιότητες στην συνεργασία τους, θα αφορούν:

1) Λιμένες
Ύπαρξη λιμένων και στις δύο πόλεις μέσα στον αστικό ιστός τους, με συνέπεια να τους δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στη λειτουργία τους. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο λιμένων είναι ότι εξυπηρετούν ταυτόχρονα εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς.
2) Τουρισμός
α) Ακτοπλοϊκή σύνδεση
Υφιστάμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων, η οποία επεκτείνεται έως την Ιταλία, δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων για την πραγματοποίηση κοινής τουριστικής καμπάνιας στην γείτονα χώρα.
β) Ιονία Οδός
Η ολοκλήρωση της κατασκευής της Ιονίας Οδού σε μερικά χρόνια, θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την πόλη της Πάτρας, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, προς την πόλη της Κέρκυρας. Η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων θα πρέπει να έχει ως στρατηγική επιδίωξη την εδραίωση στην συνείδηση των κατοίκων της Πάτρας ότι η πόλη της Κέρκυρας αποτελεί έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό για αυτούς, και μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, εύκολα προσβάσιμου. Φυσικά, θα ισχύσει και το αντίστροφο, αφού το ορεινό τμήμα του Νομού Αχαΐας διαθέτει εκπληκτικούς προορισμούς για χειμερινό τουρισμό.




3) Περιβάλλον
α) Πλαγκτόν της Αδριατικής
Η ανάδειξη του προβλήματος που προκαλείται από την εξάπλωση του λεγόμενου πλαγκτού της Αδριατικής, το οποίο δημιουργείται από την ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στον Πάδο ποταμό στην Ιταλία και τη μεταφοράς τους μέσων των νερών του ποταμού στην θάλασσα της Αδριατικής. Ανάληψη κοινών δράσεων για την καταπολέμηση του φαινόμενου, καθώς και για την ευαισθητοποίηση των Ιταλικών Αρχών για την ανάληψη από μέρους τους πρωτοβουλιών προκειμένου να περιοριστεί εάν όχι να εξαλειφθεί η μόλυνση του Πάδου ποταμού με βιομηχανικά απόβλητα.
β) Μόλυνση της Αδριατικής με τοξικά απόβλητα
Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη βύθιση από την Ιταλική Μαφία πλοίων, τα οποία περιείχαν τοξικά απόβλητα, στα νερά της Αδριατικής, θεωρείται αναγκαία η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του ζητήματος αλλά και δράσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που προκαλείται από το γεγονός αυτό.
4) Πολιτισμός
Ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των δυο πόλεων, οι οποίες είναι άμεσα επηρεασμένες από τον Ιταλικό πολιτισμό. Η κτήση τεχνογνωσίας από μέρους της Κέρκυρας αναφορικά με την διοργάνωση καρναβαλιστικών εκδηλώσεων. Ανταλλαγή καλλιτεχνικών συνόλων με σκοπό την πραγματοποίηση παραστάσεων στις δυο πόλεις.
5) Εμπόριο
Ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δυο πόλεων με πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τους δυο δήμους. Προσπάθεια θέσπισης ειδικών προνομίων (π.χ. εξασφάλιση εκπτώσεων) σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ επιχειρήσεων των δυο πόλεων. Κοινή εκστρατεία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων των δυο πόλεων στην γειτονική Ιταλία μέσω του γραφείου που διαθέτει ο Δήμος Κερκυραίων στο κτίριο του Επιμελητηρίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην πόλη του Μπάρι.
6) Συμμετοχή σε δίκτυα πόλεων
Ενδυνάμωση της συνεργασίας σε δίκτυα πόλεων που συμμετέχουν ήδη και οι δύο πόλεις, και η υιοθέτηση κοινών πολιτικών στα πλαίσια προώθησης των κοινών συμφερόντων των δυο πόλεων. Ενδεικτικά αναφέρονται δίκτυα στα οποία συμμετέχουν οι δυο πόλεις, π.χ. FORUM πόλεων Αδριατικής, Ευρυζωνικότητα.


Τον δήμαρχο κερκυραίων θα συνοδεύσουν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚ ,πρώην Δήμαρχος κ. Γιάννης Κούρκουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.