Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κέρκυρας

Συνάδελφοι,
μετά την περικοπή των επιδομάτων μας, την αύξηση των έμμεσων φόρων, τον φοροεισπρακτικό νόμο, την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους με την αντιασφαλιστική καταιγίδα που βρίσκεται προ των πυλών, την στοχοποίηση των εκπαιδευτικών, ήρθε και το «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας!!!
Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις της «νέας Θάτσερ», όπου τονίζει με κάθε
τρόπο ότι όλα τα δεινά της εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν μόλις αντιμετωπιστεί με επιτυχία το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τους υπό αναβάθμιση εκπαιδευτικούς!!! Ακολουθούν δηλώσεις για 17.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων!!! Ποιος ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει!!!


Στο περιβόητο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας δεν διαβάζουμε ούτε μια λέξη για την υποχρηματοδότηση, (π.χ. η χρηματοδότηση στις Σχολικές επιτροπές του Νομού μας είναι περίπου 50% λιγότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην επαρκούν για βασικές ανάγκες των σχολείων) τις ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές, τα ανεπαρκή κτήρια, την προχειρότητα κι ανευθυνότητα στην κατάρτιση των αναλυτικών προγραμμάτων τα κακογραμμένα -ερήμην των εκπαιδευτικών- βιβλία, για τα κενά, την επαίσχυντη χρησιμοποίηση των ωρομισθίων, τους χαμηλούς και τώρα πια πετσοκομμένους μισθούς. Η κ. υπουργός εντοπίζει τα προβλήματα της εκπαίδευσης εκεί που δεν απαιτείται ανάληψη ευθυνών αλλά καταλογισμός. Στους συνήθεις υπόπτους… τους εκπαιδευτικούς. Κατά τα άλλα πρώτα ο μαθητής!!! (Στάχτη στα μάτια των γονιών!!!)


Γίνεται παραπλάνηση της κοινής γνώμης όταν μιλάει για σύστημα διορισμών με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Δηλαδή έως τώρα οι εκπαιδευτικοί διορίζονταν αναξιοκρατικά;;; Μιλάει για μεταβατικό στάδιο που όλοι γνωρίζουμε ότι με τις μειώσεις διορισμών δε θα καταφέρουν να διοριστούν πολλοί εκπαιδευτικοί ακόμα με το υπάρχον σύστημα. Καταργεί(!!!) τον ωρομίσθιο αλλά μετατρέπει τους αναπληρωτές σε ωρομίσθιους (Αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο!!!) και επισημοποιεί την πρακτική των υποχρεωτικών υπερωριών των μόνιμων εκπαιδευτικών για 5 ώρες.


Οι νεοδιοριζόμενοι «δόκιμοι εκπαιδευτικοί» πλέον, θα παραμένουν για 3 χρόνια το λιγότερο στην περιοχή διορισμού τους και θα αξιολογούνται (από το Μέντορα;;;) εάν είναι ικανοί ή όχι, αντί να ενισχύονται!!!


Για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις υπάρχει πλήρης σύγχυση! Για τις επιλογές στελεχών το ζητούμενο για αξιοκρατία δεν υπάρχει. (Υπάρχει ήδη η απαξίωση των Προϊσταμένων Γραφείων με τον νέο τρόπο συγκρότησης των Υπηρεσιακών συμβουλίων ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ). Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας δεν αξιολογείται κανένας τομέας ευθύνης της πολιτείας (Χρηματοδότηση, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, κτήρια, μισθοί…). Η τακτοποίηση του χάους περνάει πάλι στην πλάτη των εκπαιδευτικών. (Αυτοαξιολόγηση κλπ.) Οι Διευθυντές γίνονται μάνατζερς και τα σχολεία επιχειρήσεις. Η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αναζητείται στο φιλότιμο των απλήρωτων, πλην όμως περήφανων εκπαιδευτικών κι η κυβέρνηση ξεφορτώνεται το βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.


Ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν πρέπει και δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ήρθε η ώρα των πανεκπαιδευτικών, πανεργατικών αγώνων! Στο βαθμό που η επίθεση είναι συνολική, συνολική πρέπει να είναι και η απάντηση. Τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει η κυβέρνηση, τον τελευταίο λόγο τον έχουμε εμείς!


Καλούμε τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ & ΔΟΕ να συστρατευθούν αγωνιστικά στην κατεύθυνση της μη κατάθεσης και μη ψήφισης του «πολυνομοσχεδίου» και να αρνηθούν κάθε παραπέρα διάλογο με την Υπουργό Παιδείας εφόσον εμμένει στις νεοφιλελεύθερες θέσεις που αλλοιώνουν το Δημόσιο Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και διαμορφώνουν αρνητικές εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις μας. Επίσης οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να καλέσουν τους συλλόγους διδασκόντων αλλά και τους σχολικούς συμβούλους, να μην συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην «αυτοαξιολόγηση» των σχολικών μονάδων.


Συνάδελφοι,
σε μια εποχή που τα δικαιώματά μας διακυβεύονται, οι αξιώσεις της κοινωνίας αυξάνονται και είναι γενική απαίτηση η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών οφείλουμε να ανταποκριθούμε ΟΛΟΙ, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μας.


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γιατί: «Δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, εκτός από εκείνες που οι ίδιοι εμείς εγκαταλείψαμε».


Συνεχίζουμε τον αγώνα με νέες κινητοποιήσεις:


 Την Πέμπτη 22 Απριλίου απεργούμε και συμμετέχουμε στη συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Κέρκυρας, στις 10 το πρωί.


 Την Τρίτη 27 Απριλίου συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργάκη, στις 8 το βράδυ.


 Την Πρωτομαγιά συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, στις 10 το πρωί.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Λάμπρος Τασούλας
Ο Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Ράμμος