Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

kalimera.gr- H Α. Γκερέκου στην ΙΤΒ

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, πραγματοποίησε σήμερα τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η Υφυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του τουρισμού και με τις καίριες θεσμικές παρεμβάσεις από την Πολιτεία, η Ελλάδα, παρά την κρίση, θα είναι ξανά μια....
πρωταγωνίστρια δύναμη στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του τουρισμού. Επίσης τόνισε ότι ο τουρισμός για την Ελλάδα, δεν είναι απλά μια εμπορική δραστηριότητα αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Οι Έλληνες δεν «εξυπηρετούμε τουρίστες» αλλά «φιλοξενούμε επισκέπτες». Κι αυτή η έννοια της «φιλοξενίας» ήταν πάντα ιερή για τους Έλληνες». Ως προς τις αντιδράσεις των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην εικόνα της Ελλάδας, η κ. Γκερέκου υπόγράμμισε ότι όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα που εισέπραξε η χώρα μας τον τελευταίο καιρό, προώθησε μια εξαιρετικά μονόπλευρη και λανθασμένη εικόνα της Ελλάδας, η οποία όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέλος η κ. Γκερέκου, προσκάλεσε με μια ζεστή «καλημέρα» όλους τους παρευρισκόμενους στην Ελλάδα, για να έχουν και οι ίδιοι την εμπειρία της πραγματικής και εγκάρδιας φιλοξενίας.


Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε στο χώρο του περιπτέρου του ΕΟΤ και με τον Υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας κ. Rainer Bruderle και τον κυβερνώντα Δήμαρχο του Βερολίνου, κ. Klaus Wowereit. Η συνάντηση έγινε σε ιδιάιτερα θερμό κλίμα, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Και οι τρεις τόνισαν την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Ο Υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Bruderle, εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα και επισήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό προορισμό για τους Γερμανούς ταξιδιώτες, εκφράζοντας τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Με το Δήμαρχο του Βερολίνου κ. Wowereit η κ. Γκερέκου, συζήτησε εκτενώς το θέμα του «city break τουρισμού» αναλύοντας τις «καλές πρακτικές» οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί στο θέμα αυτό από το Βερολίνο. Ο κ. Wowereit δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη του «city break τουρισμού» στην Ελλάδα και μάλιστα ο ίδιος, δήλωσε συχνός επισκέπτης της Αθήνας.


Το Ελληνικό περίπτερο του ΕΟΤ επισκέφτηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai, ο οποίος είχε εκτενή συνομιλία με την Υφυπουργό, κ. Γκερέκου. Η Υφυπουργός μάλιστα, παρουσίασε στον κ. Rifai το νέο spot προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού, επεξηγώντας ότι η λέξη «Καλημέρα» σημαίνει για τον Ελληνικό Τουρισμό την αρχή μιας νέας, αισιόδοξης και αποδοτικής πορείας. Ακόμη, συνάντηση με την Υφυπουργό κ. Γκερέκου είχε και ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σχετικά με τον Κοινωνικό και το Θρησκευτικό Τουρισμό και πιθανή συνεργασία για κοινές ενέργειες για το άνοιγμα νέων μακρινών αγορών. Ο κ. Πασχαλίδες εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη συνάντησή αυτή, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε το ανάλογο επίπεδο συνεργασίας στον Τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.


Χθες, η υφυπουργός συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ertugrul Gunay, και αντήλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Διαπιστώθηκε η διάθεση συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού - όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου - με στόχο τη συνολική ωφέλεια της ευρύτερης περιοχής και της ανάδειξής της σε κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό πόλο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Γκερέκου: «Στο πεδίο του τουρισμού μπορούμε να μην είμαστε μόνο ανταγωνιστές αλλά και συνεργάτες. Και οι δύο χώρες θέλουμε να προσεγγίσουμε μακρινές αγορές, όπως της Ινδίας και της Κίνας. Για αυτό απαιτείται να αναλάβουμε με τη γείτονα χώρα κοινές συνέργειες, ώστε και οι δύο να ωφεληθούμε από το άνοιγμα νέων και πολλά υποσχόμενων αγορών».