Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ψηφίζουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί



Η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ) είναι ο παλαιότερος σύλλογος στο χώρο των αδιόριστων, αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων μας και το δικαίωμά μας σε μόνιμους, μαζικούς διορισμούς μακριά από τις αυταπάτες της επιτυχίας ή της αποτυχίας του καθενός από εμάς στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Υπερασπίζεται και διεκδικεί ένα άλλο δημόσιο, δωρεάν σχολείο, αντάξιο των αναγκών του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.
Από το 2007 και μετά η ανασύσταση της Π.Ε.Α.Ε. έφερε στο προσκήνιο την....
επανασυσπείρωση του κόσμου της αδιοριστίας απέναντι σε όσα μέχρι τότε ο καθένας διαπίστωνε και αντιμετώπιζε μόνος. Αρθρώνοντας λόγο και πρακτική ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ακριβώς επειδή τον θεωρούμε σύστημα απόρριψης και όχι πρόσληψης, παρεμβαίνουμε σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του (ύλη, θέματα, ημερομηνίες), γιατί πιστεύουμε ότι αν οι όροι της πραγματικότητας αλλάζουν προς το μέρος μας, δυσχεραίνουν ενάντια στο άβατο του δημόσιου σχολείου που το Υπουργείο οικοδομεί εδώ και χρόνια. Γιατί όποιο κι αν ήταν το σύστημα πρόσληψης, όταν οι διορισμοί διαρκώς μειώνονται αυτό θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Και αυτό είναι που θέλουμε να σταματήσουμε.


Δεν αντιλαμβανόμαστε το δικαίωμα του διορισμού από συντεχνιακή σκοπιά, αλλά μέσα σε ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο αντάξιο των αγώνων και των αγωνιών της ελληνικής κοινωνίας, που θα χωρά και θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, που θα δημιουργεί κριτική σκέψη και δε θα εξοντώνει, αλλά θα μορφώνει. Και αυτό το σχολείο σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που σχεδιάζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που στα λόγια είναι πρώτα ο μαθητής και στην πράξη στοιβάζει 30 μαθητές ανά τάξη, δεν είναι αυτό το σχολείο που ο εκπαιδευτικός είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης με ελαστική και κακοπληρωμένη εργασία, ο μοναδικός ένοχος για όλες τις κακοδαιμονίες του εκπαιδευτικού συστήματος, διαρκώς ανεπαρκής, που καλείται να δίνει εξετάσεις για να περάσει στο πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εκ νέου εξετάσεις ΑΣΕΠ στην καλύτερη για ωρομίσθιος ή αναπληρωτής, συν τις εξετάσεις για να ξανααποδείξει την παιδαγωγική του επάρκεια και με αποκορύφωση της εξεταστικής φρενίτιδας… να θεωρείται δόκιμος εκπαιδευτικός.


Είμαστε ένας πραγματικά ζωντανός και αμεσοδημοκρατικός σύλλογος που αντιπαλεύει την κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική πράσινων και βένετων κυβερνήσεων, αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα και των μαζικών διεκδικήσεων είναι μοναδική εγγύηση των δικαιωμάτων μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς να περιφερόμαστε στους διαδρόμους του Υπουργείου επαιτώντας ψίχουλα και παζαρεύοντας μικρορυθμίσεις που σε άλλους συλλόγους εξασφάλισαν το διορισμό μιας μικροομάδας (του Δ.Σ.). Για αυτό και συντονίζουμε το βήμα μας με τις πρωτοβουλίες και τα συντονιστικά ωρομισθίων εκπαιδευτικών, με τους διδασκαλικούς συλλόγους και της ΕΛΜΕ. Δεν κατακερματίζουμε τον κόσμο της εκπαίδευσης στα τείχη του, αλλά με βάση τα κοινά συμφέροντα και δικαιώματά μας, εκφράζουμε κοινές διεκδικήσεις… γιατί αυτό που μας ενώνει είναι η εργασιακή ομηρία.


Το προηγούμενο χρονικό διάστημα όλοι μαζί κινητοποιηθήκαμε και καταφέραμε μια σειρά από μικρές και μεγάλες νίκες: εναντιωθήκαμε δυναμικά στη μείωση των διορισμών. Στον τελευταίο διαγωνισμό ΑΣΕΠ η ημερομηνία και η ύλη ανακοινώθηκαν νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ αναγκάσαμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την ύλη της ΠΕΟ2 που από το ίδιο είχε διαρρεύσει και να δημοσιεύσει νέα, σχετικά μικρότερη. Καταγγείλαμε και στείλαμε υπομνήματα σχετικά με λανθασμένα θέματα και απαντήσεις και σε πολλές περιπτώσεις αυτά ακυρώθηκαν. Στείλαμε υπομνήματα, διαμαρτυρηθήκαμε εμπράκτως για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων των αναπληρωτών και τελικά αυτή επισπεύθηκε και πλέον γίνεται κανονικά. Αναγκάσαμε σε αναδίπλωση την Υπουργό Παιδείας σχετικά με την παύση της Π.Δ.Σ. και πετύχαμε την επαναλειτουργίας της με αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης και όχι με βάση τις πελατειακές σχέσεις που ίσχυαν. Αναδείξαμε ως μείζον θέμα τις απολύσεις ωρομίσθιων συναδέλφων και το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εγγραφή και άρα την αναγνώριση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και στις ΕΛΜΕ, κατοχυρώνοντας έτσι το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στους συλλόγους, το δικαίωμα στην απεργία. Καταγγείλαμε και στην πραγματικότητα απονομιμοποιήσαμε το ασυμβίβαστο για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Αναδείξαμε με κάθε τρόπο τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που το Υπουργείο προτείνει σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο διορισμού και τη συνολική λειτουργία του σχολείου και συμμετείχαμε σε όλες τις πανεκπαιδευτικές και πανεργατικές κινητοποποιήσεις.


Σε αυτό το πλαίσιο η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Π.Ε.Α.Ε. θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας για την αναμέτρηση διαρκείας που θα έχουμε με τον νόμο που προτίθεται να ψηφίσει. Άλλωστε όσο το Υπουργείο μιλάει τη γλώσσα του κυνισμού, της αδιαλλαξίας και του διαχωρισμού σε άξιους και ανάξιους με τα γνωστά μέτρα και σταθμά του εμείς θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα του αγώνα. Η μαζική παρέμβασή μας στη φιέστα του Σαββάτου είναι μόνο η αρχή.


Η διενέργεια εκλογών στην Ένωση δε σημαίνει ενίσχυση της λογικής της εκπροσώπησης ή μοίρασμα καρεκλών σε ένα Δ.Σ., αλλά στήριξη και ενδυνάμωση ενός μαχητικού και διεκδικητικού συλλόγου.






ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


o Καμία εφαρμογή των νέων μέτρων που η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει. Όχι στην κατάργηση της προϋπηρεσίας, τη μείωση των διορισμών, την εφαρμογή του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και του δόκιμου εκπαιδευτικού, που στην πραγματικότητα εισάγουν τη λογική του φάκελου προσόντων..


o Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Όταν το Υπουργείο μιλά για συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, εμείς αντιπροτείνουμε τη μείωση μαθητών ανά τάξη, την ίδρυση σχολείων, τη δημιουργία πραγματικών αντισταθμιστικών προγραμμάτων, τη δημιουργία και την αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου.


o Κατάργηση της ωρομισθίας. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι οφείλουν να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες (άδειες κύησης, εκπαιδευτικές άδεις κλπ). Όχι στο «σπάσιμο» των πραγματικών κενών


o Πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους.


o Αύξηση της χρηματοδότησης στην παιδεία


o Ενιαίο δεκατετράχρονο, υποχρεωτικό, δημόσιο σχολείο με υποχρεωτική την προσχολική εκπαίδευση.






ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


www.adioristoi.blogspot.com,
e.mail: adioristia@freemail.gr,panenadekp@gmail.com
τηλ. επικοινωνίας: 6994027752 6994027752




Οι εκλογές στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 27 Μαρτίου, 12.00-19.00 και την Κυριακή, 28 Μαρτίου 10.00-19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΟΛΜΕ, Κορνάρου 2 και Ερμού, Σύνταγμα, στον 6ο όροφο.


Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι αδιόριστοι, ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που είναι μέλη της Π.Ε.Α.Ε., ενώ εγγραφές θα πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια των εκλογών.