Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Χαιρετισμός Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελας Γκερέκου για την εκδήλωση με θέμα: «Η αγροτική βιώσιμη ανάπτυξη και η εναρμόνισή της με τον τουριστικό τομέα», στο πλαίσιο της εβδομάδας βιώσιμης ανάπτυξης

Κύριες και Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, οι κρίσεις αντανακλούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια και προαναγγέλλουν έναν κόσμο που δεν υπάρχει ακόμη. Αυτή είναι και η ιστορική στιγμή στην οποία ζούμε. Ότι αφήνουμε πίσω μας είναι κυρίως ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που υιοθετήσαμε ως κοινωνία το οποίο είχε ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση και όχι τον συγκερασμό ανάμεσα σε θεμελιώδεις αξίες και ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τις τελευταίες δεκαετίες τόσο η Γεωργία όσο και ο Τουρισμός υπήρξαν προνομιακό...
πεδίο έκφρασης της σύγκρουσης αυτών των αξιών τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η απουσία ουσιαστικού προγραμματισμού και πολιτικής για τον τουρισμό σε κεντρικό επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα η τουριστική ανάπτυξη να υλοποιηθεί απρογραμμάτιστα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Την ίδια στιγμή ο πλούτος της ελληνικής γης και ο έλληνας αγρότης μοιάζουν εγκλωβισμένοι σε μια αναχρονιστική αγροτική πολιτική: Το δίλημμα θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής: Θα συνεχίσουμε μια αναχρονιστική αγροτική πολιτική, η οποία ενθαρρύνει τον Έλληνα αγρότη να παράγει ένα κακής ποιότητας και χαμηλής τιμής, «ανώνυμο» προϊόν, που συρρικνώνει το αγροτικό του εισόδημα και τον οδηγεί μαθηματικά στην εγκατάλειψη της γης; Η αντίθετα, θα τον στηρίξουμε ώστε με γνώση, τόλμη και αποφασιστικότητα να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα, ικανά να σταθούν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά;
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί το δεύτερο, είναι να θέσουμε την Γεωργία και τον Τουρισμό στο κέντρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τη μετάβαση από μια οικονομία που επιδοτούσε το προϊόν, σε μια οικονομία που ουσιαστικά επιδοτεί τον αγρότη, τον στηρίζει ώστε να αναπροσαρμόσει και να πιστοποιήσει το προϊόν του, με στόχο να καταστεί ανταγωνιστικό.
Παράλληλα όμως οφείλουμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες συνέργιες ανάμεσα στο αγροτικό και τον τουριστικό τομέα, κατά τρόπο που να παραχθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Και προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με το νομοσχέδιο για τον Αγροτουρισμο που θα δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο και την Ένωση Αγροτικών συνεταιρισμών Κέρκυρας καθώς και να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο που τη φιλοξενεί. Θα ήθελα οπωσδήποτε να με κρατήσετε ενήμερη για τα συμπεράσματά σας. Μέσα στην οικονομική κρίση που διανύουμε, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η δική μας ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε.


Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού