Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Εκδηλώσεις-συζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τον «Καλλικράτη» και την διοικητική μεταρρύθμιση

Ως ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές έχουμε τονίσει ότι παραμένει πάντα επιτακτική η ανάγκη για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Διεκδικούμε να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός παράγοντας ισόρροπης ανάπτυξης, φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου, ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας και διαφάνειας.
Το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, ο «Καλλικράτης», δίνει απαντήσεις που....
κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη δική μας λογική. Απαντήσεις ενταγμένες στη λογική του κυρίαρχου οικονομικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Απαντήσεις που εντείνουν τον συγκεντρωτισμό και τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής εξουσίας πάνω στους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.


Συγκεκριμένα, από μια πρώτη ανάγνωση των όσων έχουν εξαγγελθεί ως περίγραμμα του σχεδίου «Καλλικράτης», επισημαίνουμε ότι:


• Προωθείται η περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας, υγείας, πρόνοιας), με την «απόσυρση» του κεντρικού κράτους, τη μεταφορά τους στους Δήμους και της εξάρτησής τους από το τοπικό φορολογικό βάρος.
• Προωθείται η εφαρμογή μιας κατ’ όνομα «αναπτυξιακής» πολιτικής στην Περιφέρεια, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα τοπική ανισομετρία και ταξική ανισότητα.
• Κοινωνικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα αφήνονται σε μια «φιλανθρωπική» διαχείρισή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί της αντιμετώπισής τους με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.
• Δίνονται πολύ θολές και αόριστες απαντήσεις στο ζήτημα των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία του θεσμού με τις νέες αυξημένες αρμοδιότητές του. Γεγονός που παραπέμπει στην εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου, στα ΣΔΙΤ, στην τοπική υπερφορολόγηση.
• Δεν αντιμετωπίζονται ζητήματα δημοκρατίας αντιπροσωπευτικότητας, εκλογικού συστήματος. Διατηρείται έτσι η αδιαφάνεια, οι στρεβλώσεις, η απομάκρυνση του πολίτη από τον θεσμό, η φαλκίδευση της έννοιας της λαϊκής εξουσίας.


Ως ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάμε ότι, παρακάμπτοντας τα παραπάνω κομβικά ζητήματα και επικεντρωνόμενη σε θολές και μηχανιστικές συνενώσεις, η επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε γραφειοκρατικό μηχανισμό, απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη.


Η στάση μας είναι στάση απόρριψης της φιλοσοφίας που εκφράζεται μέσα από τον «Καλλικράτη», χωρίς να περιοριζόμαστε στενά και μηχανιστικά στα γεωγραφικά όρια, στην έδρα του Δήμου, στις τυχόν ή μη συνενώσεις. Υποστηρίζουμε σαφέστατα την αιρετή Περιφέρεια, τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε ή πρέπει να υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο σχέδιο.


Στοχεύοντας στην παρουσίαση και συζήτηση των σημείων αντίθεσής μας προς τον «Καλλικράτη», στοχεύοντας επίσης στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια ουσιαστική δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση και αποκέντρωση, στοχεύοντας τέλος στην αναλυτική, με βάση την τοπική μας πραγματικότητα, διαμόρφωση της θέσης μας σε ότι αφορά τον Νομό μας, διοργανώνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με προσκαλεσμένους τον Γιάννη Τόλιο, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, και την Ελένη Πορτάλιου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτική σύμβουλο Δήμου Αθηναίων με την «Ανοικτή Πόλη».


Οι ανοικτές συζητήσεις θα γίνουν
• Την Παρασκευή 19/3 το απόγευμα στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.
• Την Κυριακή 21/3 το πρωί στη Λευκίμμη.
• Την Κυριακή 21/3 το πρωί στην Αχαράβη.